Sorozatajánló rovat: Orange Is the New Black 1. évad

2015/03/16. - írta: giskard reventlov

130-orangeisthenewblack.jpg

"Mielőtt bejöttem ide, voltam valaki. Valaki, akinek olyan élete volt, amit magának választott. És most már csak arról szól minden, hogy vészeljem át a napot sírás nélkül. És félek. Még mindig. Félek, hogy idebent nem vagyok önmagam, és attól is, hogy az vagyok. Nem a többi ember a félelmetes a börtönben, hanem az, hogy szembesülnöd kell azzal, ki is vagy valójában. Mert ahogy bekerültél e falak közé, nincs hová futnod, még ha tudnál is. Az igazság utolér idebent. És az igazság fog a kurvájává tenni."

Piper Chapman (Taylor Schilling) az átlagos középosztálybeli nők életét éli a vőlegényével, Larryvel (Jason Biggs). Viszont még mielőtt vele megismerkedett volna, volt egy kicsit vadabb, kísérletezőbb korszaka a főiskola után. Együtt élt egy nővel, Alex-szel (Laura Prepon), aki akkoriban egy nemzetközi drogkartellnek dolgozott. Pipert vonzotta ez az új, egyszerre izgalmas és veszélyes világ, és egy alkalommal segített Alexnek a piszkos pénz szállításában. Később szakított Alex-szel, és 10 évig nem is hallott felőle. Viszont a kartell elleni nyomozás során valaki beköpte Pipert, és mivel az ilyen ügyek elévülési ideje 12 év, a vádalku értelmében önként be kell vonulnia a Lytchfield női börtönbe, 15 hónap letöltendőre. Amire azonban végképp nem számított, az az, hogy Alex ugyanebben a börtönben ül.

A Netflix kifejezetten jó sorozatokat szállít. Korábban ott volt a House of Cards, most meg itt van ez a kissé melankolikus hangulatú dráma, ami azért némi intelligens humort is tartogat.

orange_is_the_new_black_184148_171.jpg

De igazából ez a sorozat is a remekül megírt karakterekre épít. Az jelenti a fő szálat, hogy Piper hogyan változik meg az évad során, egy számára eddig idegen mikrokörnyezet hatására. És mondhatom, igazán szép ívet jár be attól a nőtől, aki a börtönbe vonulása napján még azon aggódik, hogy hány iPhone-verziót adnak ki a szabadságvesztésének ideje alatt, egészen addig, akivé az évad utolsó epizódjában válik.

orange_is_the_new_black_184006_835.jpg

A sorozat - a témájából adódóan - sok karaktert mozgat, így nem térnék ki rájuk részletesen, legyen elég annyi, hogy mindenki jól játszik. Még Jason "piteb*szó" Biggs is, sőt igazából rajta lepődtem meg legjobban, mert nem vártam, hogy ennyire jól teljesít.

orange_is_the_new_black_185523_808.jpg

A dialógusok életszagúak, és ehhez mérten vannak előadva is. Nem egy éjsötét drámáról van szó - bár lehetett volna az is belőle -, de ez még nem jelenti azt, hogy az eseményeknek nincs mélysége. A lineáris szerkezetet időről-időre flashbackekkel színesítik, így adva hátteret az egyes szereplőknek. Ami viszont nekem nagyon tetszik a sorozatban, az az, ahogy az írók rendszeresen elkerülik a börtön-kliséket. Nem akarok elspoilerezni semmit, de higgyétek el, élvezet nézni, ahogy bizonyos, kilométerekről látható fordulatokat a visszájára fordítanak, nem úgy, vagy nem akkor kijátszva őket, ahogy, vagy amikor számítanánk rájuk. Ebből a szempontból elsőosztályú munka.

orange_is_the_new_black_190310_359.jpg

Akad persze negatívum is, de nem túlzottan sok, és mivel nem törekszem a teljességre, csak egyet emelnék ki: az egyik szereplő halálának például "jót tett volna", ha előtte nem csak abban az egy részben építik fel az előéletét. Persze volt már néhány jelenete előtte is, de annyi nem, hogy kellően azonosulni tudjunk vele, így maga a haláleset - bármilyen tragikus is - kissé elveszti a mélységét. De persze ilyenek még a legjobbakkal is előfordulhatnak.

Egy dolog biztos: eredetileg csak bele akartam nézni, mert sok helyen dicsérték, de egyszer csak azon kaptam magam, hogy már az évad közepén járok (13 rész, 55 perces epizódok), ez pedig azért már jelent valamit.

orange_is_the_new_black_190338_611.jpg

Mivel a börtön hétköznapjait mutatja be a sorozat, és mivel a Netflixről van szó, az elején még elég sokszor felkaptam én is a fejem, mert nem számítottam rá, hogy azt fogom látni, amit. Szóval készüljetek fel rá, hogy lesznek fürdőszobai jelenetek, WC-stül, zuhanyzóstul, meg azért némi szex, és vér is akad, de nem vészes, mindkettő módjával. Csak a börtönélet, a maga hétköznapiságában, kicsit képernyőbaráttá finomítva.

Címkék: sorozat dráma
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr807275613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása