Az Almanach projekt (Project Almanac)

2015/07/04. - írta: giskard reventlov

163-project_almanac.jpg

Időutazás. Vagy, ha a film tudományosnak szánt szakzsargonjára hagyatkozunk: temporális relokáció. Mindegy, hogy nevezzük, mindenki tudja, hogy eleve lehetetlen megvalósítani paradoxonok nélkül, de mégis szeretünk gondolkodni rajta, hogy mi lenne, ha. Meglódítja a fantáziánkat, annyi szent. Hát még, ha az ember tinédzser.

David Raskin (Jonny Weston) igazi kis zsenipalánta, így nem meglepő, hogy felvételt nyer az MIT-re. Az viszont még őt is váratlanul éri, hogy az ösztöndíjának csak a töredékét finanszírozná az egyetem, a többit neki kellene előteremtenie. A lesújtó hír hallatán áttúrja a padlást, hátha az apja régi lomjai között talál valamit, amiből ötletet meríthetne. Mert, ha nem áll elő sürgősen valami átütővel, az anyja kénytelen lesz eladni a házukat, hogy a fiú iskoláztatása fedezve legyen. Így találja meg az apja régi videokameráját, rajta egy felvétellel, David 7. születésnapi zsúrjáról. A felvételt nézegetve viszont olyasmit vesz észre, ami kicsapja nála a biztosítékot: a videón ugyanis önmagát látja. A jelenkori önmagát. Ennek kapcsán pedig a barátaival felfedezik, hogy a pincében az apja elrejtette egy szerkezet alapjait, valamint részletes leírást az elkészítéséről. Igen, David apja időgépet épített közvetlenül a halála előtt.

Időutazós scifi tinikek? Igen is, meg nem is.

Igen, mert a végkifejlet egyértelműen rájuk lett szabva. Sőt technikailag is a mai korosztály van megcélozva ezzel a talált kamerás koncepcióval. Aminek persze megvannak a negatívumai is: miért filmeznek folyton? Hogyhogy a távoli szereplők hangja is tökéletesen hallatszik? Meg ehhez hasonlók. Eleve az ötlet, miszerint tinik építenek időgépet, magával hozza a kivitelezés egy formáját is. Mert mire vágyik egy mai fiatal? Pénz, népszerűség, buli, szerelem. Magával a megvalósítással szerencsére nincs komoly gond, ugyanis a színészek - fiatal koruk ellenére - megtesznek minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy a néző átérezze a vágyaikat, ezáltal a végeredmény kifejezetten emberközeli lesz, sőt, még némi feszültséget is hordoz magában. Legalábbis a film első harmadában.

project_almanac_220225_632.jpg

És nem, mert a téma szerintem nem tiniknek való, és sajnos itt törik bele a dologba az alkotók bicskája. Mint mondtam, mindannyian ismerjük az időutazás okozta paradoxonokat. A készítők viszont simán rálicitálnak ezekre olyanokkal, mint például egy épp aktuális időugrásban kivitelezett újabb ugrás (értsd: a főhős visszamegy az időben, de abban az idősíkban történik valami, ezért újabb ugrást hajt végre nem törődve a további következményekkel), vagy az a bizonyos jelentőségteljessé hangsúlyozott folt David pólóján. Nem a paradoxonokkal van gondom, ha azokat nem tudnám kezelni, eleve nem néznék időutazós filmeket. A probléma ott van, amikor kvázi hülyének nézik a nézőt azzal, hogy bár hangsúlyozzák a beláthatatlan következményeket, ők maguk mégsem foglalkoznak kellő mélységgel ezekkel.

project_almanac_220339_093.jpg

Hogy ettől rossz lenne a film? Egyáltalán nem. Csak nem lesz jobb a közepesnél.

De ami az összképet illeti, látványra kifejezetten jól teljesít ahhoz képest, hogy kis költségvetésű filmről van szó. Ami CGI van, az nagyon jól néz ki, az időgépbe pedig csempésztek olyan apróságokat (monitorkábel, akkumulátorok, hidrogéntartályok), amitől hihetőnek tűnik. A többi pedig a színészeken múlt, akik ismeretlenül is remekül végzik a dolgukat.

project_almanac_220828_163.jpg

A magam részéről nem ilyen lezárásban gondolkodtam volna, de ezzel - és egyéb hibáival - együtt is egyszer simán megérte a rááldozott másfél óra, mert kellően elszórakoztatott. Nem nézném újra, és nem is lesz belőle hivatkozási pont, de egy elsőfilmes rendező tisztes iparosmunkájának minden további nélkül elmegy.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr697595456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása