Dinó tesó (The Good Dinosaur)

2016/02/07. - írta: giskard reventlov

236-good-dinosaur-movie-poster.jpg

Mi történt volna, ha a dinoszauruszokat kipusztító meteor elkerüli a Földet? A dinók megtanulnak beszélni, földet művelnek, és állatokat háziasítanak, az emberek pedig megmaradnak a fejletlenebb faj szintjén? A Pixar korhatáros meséje szerint igen.

Arlo, a kicsit esetlen és rendkívül félős dinoszaurusz a szüleivel és két testvérével éli mindennapjait; szántás, vetés, betakarítás évről-évre, míg nem egyszer apja azt veszi észre, hogy valaki, vagy valami rendszeresen dézsmálja az elraktározott kukoricakészletüket. Mivel a többiek már mind kivették a részüket a gazdálkodásból, Arlo feladata lesz, hogy félelmeit legyőzve elkapja a kukoricatolvajt. De a dolog balul sül el, és miközben a kis dinó a tolvajt  - egy elvadult embergyereket - üldözi, mindketten a folyóba zuhannak, és messzire elsodródnak. Távol az otthontól tehát egymásra vannak utalva, és kénytelenek elásni a csatabárdot a hazajutás érdekében.

the_good_dinosaur_124656_680.jpg

Egy gond van a filmmel, mégpedig, hogy szerintem a Pixarnál nagyon benézték a célközönséget. Aranyos előzetes, bájos plakát, de amondó vagyok, a magyar mozik "6 éves kortól ajánlott" besorolása sem a legmegfelelőbb. Vagy lehet, hogy én vagyok naiv, és a mai gyerekeknek már meg se kottyan az ilyesmi? Felnőtt fejjel végigizgultam, de közben lelki szemeim előtt megfélemlített gyerekhad képe lebegett.

the_good_dinosaur_124722_512.jpg

Mert lássuk csak, mi van itt nekünk? A félős dinoszauruszkölyök a beszédképtelen, és leginkább kutyaként viselkedő embergyerekre van utalva a vadonban, a zord természet pedig viharok, villámlás, megáradt folyó, mérges kígyó, és hallucinogén gyümölcsök képében csap le rájuk, arról nem is beszélve, miféle népséggel találkoznak az út során. Akad őrült és vérengző pteroszaurusz csapat, egymást a tábortűz mellett véres történetekkel szórakoztató tyranoszauruszok és hiénafalkára emlékeztető velociraptorok. Nem hiszem, hogy egy gyerek ne ijedne meg az ilyesmitől.

the_good_dinosaur_124804_133.jpg

A látvány persze ettől függetlenül csodaszép, minden várakozásunknak megfelel, talán még fölül is múlja azt, mint mondtam, rendkívül izgalmas, az üzenet is átjön, és igen nagy valószínűséggel simán újra is nézhető, de tényleg csak bizonyos kor fölött. Tudom, hogy mennyire negatívnak hangzik mindez, de senkinek sem szeretném elvenni a kedvét. A Pixar mindig is arról volt híres, hogy másképp állnak az animációs filmekhez, szóval ebbe a képbe minden gond nélkül illeszkedik a The Good Dinosaur. Ha a saját szemszögemből nézem, a korábban említett három tyranoszaurusz például az egyik legviccesebb elem a filmben, de nem hiszem, hogy egy alapvetően gyerekeknek készülő mozgóképben helye van az olyan jelenetnek, amiben teszem azt lefejeznek egy bogarat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr368367544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása