Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children)

2016/12/26. - írta: giskard reventlov

315-mphfpc-poster.jpg

Tim Burton valaha egy igazán eredeti, sőt egyedi látásmódú direktornak számított, de mi maradt mára ebből? Az én véleményem egy ideje már az, hogy nem kellene a stílusjegyeit a történet elé helyeznie, legalábbis, ami a fontossági sorrendet illeti. A Miss Peregrine's Home for Peculiar Children nem az ő saját ötlete, hanem egy könyvadaptáció, mégis ettől a betegségtől szenved: a vizualitás elnyomja a sztorit, pedig a Burtonre jellemző gótikus tobzódás még egészen visszafogott benne, a végeredmény mégis üres, elnagyolt és kidolgozatlan.

miss_peregrines_home_for_peculiar_children_104840_401.jpg

Pedig, ha valami, hát a különleges képességű gyerekek és szörnyek világa abszolút Tim Burton asztala, pláne, ha időutazással van megfejelve, még ha csak szőrmentén is. De a filmet nézve mégis úgy tűnt, nem tud az alapanyaggal mit kezdeni. A történet előrehaladtával az idősíkok közti váltogatás követhetetlenné válik, maga a koncepció pedig nem találja a célközönségét: a felnőtteknek nem elég félelmetes, a gyerekeknek meg túlságosan is az, ráadásul kusza a cselekmény.

miss_peregrines_home_for_peculiar_children_104923_127.jpg

Az már szinte mellékes, hogy a szereplők közül igazából senki sem kedvelhető. Eva Green hiába remek, a történet igazi főszereplői a különleges gyerekek lennének, plusz az eseményekbe véletlenül belecsöppenő, Asa Butterfield által alakított Jake. A baj ezzel csak az, hogy Butterfield gyakorlatilag érzelemmentesen játszik, a többiekről pedig nem tudunk meg szinte semmit, így nincs miért és kivel együtt érezni. A különleges képességek is kimerülnek vázlatpontokban, ráadásul a nagy többségük teljes mértékben hasznavehetetlen. Az egyik srác például ki tudja vetíteni az álmait a szemén át, de mi értelme ennek, ha leginkább divatról álmodik? Időnként ugyan előre látja a jövőt, de annak nem azt a szeletét, ami hasznos lenne, és amúgy is csak egyszer történik meg a dolog. Miss Peregrine is hiába tud elvileg mindent, ez a képesség valahogy pont akkor nem működik, amikor az ellenfél a küszöbön áll. Egyedül talán az Ella Purnell által életre keltett Emmával szimpatizálhatunk valamelyest, de vele is csak szinte azért, mert rendkívül bájos, a társaságában még az amúgy sótlan Asa Butterfield is megelevenedik egy kissé. Hogy Judi Dench maximum öt perces szerepe mennyire elpocsékolt, azt inkább hagyjuk is.

miss_peregrines_home_for_peculiar_children_105010_947.jpg

Újra és újra megadom az esélyt Tim Burtonnek, hogy visszataláljon a helyes útra, de ezidáig nem sikerült neki. Ebben a sztoriban is megvolt a potenciál, és ha csak a vizualitás számítana, tényleg nem lenne rossz. Kár, hogy minden más annyira ritmustalan, hogy rossz nézni. Nem szeretek félbehagyni filmeket, de a közepe táján most eszembe jutott, hogy kikapcsolom; csak és kizárólag azért néztem végig, hátha majd összeáll a kép. Az én szememben ez nem történt meg, maradt az üresség, meg a rossz tapasztalat. Talán majd legközelebb (?)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7812073857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása