Moana

2017/03/01. - írta: giskard reventlov

327-moana-poster.jpg

Moana mindig is más volt, mint a többiek, elvágyódott Motunui szigetéről, túl a zátonyon, a nyílt víz felé. De tudja, hogy meg kell hajolnia a hagyományok előtt, mivel ő a törzsfőnök lánya, egyszer át kell vennie apjától a stafétát. Azonban egy helyi legenda miatt a sziget pusztulóban van, ezért az óceán Moanát választja, hogy helyrehozza a dolgokat, de előbb még meg kell találnia minden baj okozóját, Mauit, a félistent.

Animációs kalandfilmbe oltott road movie, betekintés a polinéz kultúrába, elképesztően szép látványvilággal, és remek dalokkal. Igen, ez egy Disney-mese, és igen, időnként indokolatlan élethelyzetekben is énekelnek benne, és igen, leírtam, hogy ez így jó, ahogy van.

moana_193916_912.jpg

De legelőször is tisztázzuk ezt a címkérdést. Több országban (így nálunk is) Vaiana lett a mese címe, de ez nem fordítási hiba, hanem mint megtudtam, a Disney ezt valahogy régiókra osztja le, vagy valami ehhez hasonló. Hajlandó vagyok elfogadni, hogy így van, de érteni nem értem. Minden esetre én maradnék az eredeti címnél, hiszen az a főszereplő lány neve. De ez tényleg csak a felvezető megszokott szőrszálhasítás a részemről, csapjunk a lecsóba inkább.

moana_194306_185.jpg

A Moana egy gyönyörű mese. Lehet, hogy láttunk már hasonlót (hős, küldetés, tanulság), de én egyszerűen mégsem tudok rá jobb jelzőt. És ezt nem csak a történetre vetítve mondom róla, hanem úgy en bloc, ahogy kinéz. Elképesztő, hol tart ma az animációs filmkészítés, és ezen a mesén tényleg látszik minden egyes elköltött fillér. Technikailag pazar, egy rossz szavunk nem lehet, de nem mehetünk el amellett sem, hogy nem folytatás, nem cuki állatkák vannak benne, mégis egy önálló ötlet a Disney égisze alatt, ráadásul a polinéz kultúráról a világ nagy része igen keveset tud.

moana_194519_848.jpg

És itt utalnék vissza a dalokra, ugyanis nem csak angolul énekelnek benne (feltéve, hogy felirattal nézi az ember), és ez igen dicséretes. De emlékeztek még a Hercules című mesére, szintén a Disneytől? Abban az egyik legjobb dalbetét a múzsákhoz kötődik, de nem csak azért, mert jó a zene, hanem, mert ötletes, ahogy a görög vázák festése megelevenedik. Nos a Moana egyik legjobb dalbetéte pont ezt idézte meg számomra, mégpedig, amikor Maui dalra fakad Dwayne Johnson hangjának tolmácsolásában, csak itt éppen polinéz tetoválások elevenednek meg igencsak vicces formában. Erre szoktam én azt mondani, hogy jó alapból lenyúlni bocsánatos bűn. Nem mellékesen mindkét mesét ugyanaz a direktor jegyzi, de ez nyilván csak véletlen egybeesés.

moana_194838_732.jpg

Az animációs filmek egyik visszatérő eleme a főhős személyiségfejődése, de itt rögtön kettőt is kapunk, egyet Moana, egyet pedig Maui részéről. Dramaturgiailag mindkettő hibátlanul van elhelyezve, de míg az utóbbi előre sejthető, addig az előbbi a szó szoros értelmében tökéletes. Nem tudtam, hogy oldják majd fel a sztorit, de ennél szebben és összetettebben nemigen lehetett volna (hogy a párhuzam a termékeny vulkáni talajjal csak az én agyam szüleménye, vagy szándékos utalás az alkotók részéről, nem tudom, de gyönyörű).

moana_195036_732.jpg

Még az élmény hatása alatt vagyok, így bocsássátok meg nekem a szuperlatívuszokat, de azt hiszem, ennél kellemesebb és szemkápráztatóbb szűk két órát animációs filmtől nemigen várhatunk. Általában ilyenkor azt szoktam mondani, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt, de ebben az esetben tényleg a legkomolyabban mindenkinek meleg szívvel ajánlom. Meg azt is, hogy maradjatok a stáblista végéig, megéri.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7712305505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása