Bukós szakasz (CHIPS)

2017/06/28. - írta: giskard reventlov

349-chips_xxlg.jpg

Ponch (Michael Peña), FBI ügynök, aki azért épül be a rendőrséghez, hogy leleplezze a korrupt zsarukat, akik egymás után rabolják ki a pénzszállító autókat. Jon (Dax Shepard), az extrém motoros múltjával, és jó néhány műtéttel a háta mögött abban a reményben lép be a rendőrség kötelékébe, hogy ez a felelősségteljes hivatás talán megmentheti válságba jutott házasságát. A két fickó szöges ellentétei egymásnak, de össze kell fogniuk, ha fel akarják göngyölíteni az ügyet.

Ez meg mi volt? Egy sorozat 100 perces pilotja? Ja, hogy a CHIPS egy ezer éves (és itthon alig ismert) sorozat remake-je? De ez elvileg egy akció-vígjáték, akkor meg hogyhogy nincs min nevetni?

elrettentő célzatú spoilerek a kattintás után

chips_115149_978.jpg

Ki emlékszik még a film alapjául szolgáló sorozatra? Nekem a következő vázlatpontok rémlenek: Sat1, Pro7 vagy valami ehhez hasonló nevű német csatorna által volt elérhető hazánkban, és ránézésre egy szimpla buddy-cop akció-komédia volt, de, hogy egy perc nem sok, annyit sem láttam belőle, az holtbiztos. A két eredeti főszereplő cameozott a Haláli fegyverben, de nagyjából ennyi, amit tudok. Az IMDB szerint 1977 és 1983 között összesen hat szezont élt meg, de ha a kezdő dátumot vesszük alapul, egy 40 éves alapanyagtól ne várjuk már el, hogy mindenki emlékszik mindenre.

chips_115228_890.jpg

Hogy miért mondom ezt? Mert a CHIPS nem, hogy normálisan, hanem egyáltalán nincs felépítve. Vegyünk egy egyszerű példát találomra, mondjuk a kezdő képsorból, hogy ne kelljen messzebb menni. Hőseink éppen a reggeli rutinjukat végzik: Ponch korán ébred, egészségesnek látszó turmixot kortyol, majd irány a fürdőszoba, némi bőrradír, séró belövés és mehet a meló; kicsit piperkőc a lelkem, de üsse kavics. Ezzel párhuzamosan Jon hasára már javában süt a nap, amikor végre kikászálódik az ágyból egy olyan helyszínen, amit sosem látunk többé (tippre a rendőrakadémia), látványosan megmutatja a kamerának a kidolgozott felsőtestét díszítő varratokat (ide a készítők be is vágnak pár nagyon csúnya motoros bukást, hogy tudatosodjon a nézőben, barátunknak bizony extrémsportos múltja van), majd annyi gyógyszert vesz be, ami egy lónak is elég lenne, leöblíti némi redbullal, és nyomás a rendőrvizsga helyszínére. Na most ez még így rendben is lenne, azonban a játékidő előrehaladtával Ponch piperkőcségének nyoma vész (a helyét a szexfüggőség veszi át, de ez is csak szőrmentén van tálalva), Jon viszont ahhoz képest, hogy a kezdő képsor miféle igénytelenségről árulkodik, minden egyes olyan helyszínen, ahol egy kicsit is koszos a környezet, azonnal öklendezni kezd, mint valami akut tisztaságmániás. Mintha a két karakter tulajdonságait menet közben megfordították volna, vagy legalábbis semmibe vennék az eredeti felállást.

chips_115317_739.jpg

A főhősök összecsiszolódása az ilyen filmek sajátja, tehát ezen semmi meglepő nincs. Azon már inkább, ahogy ezt a forgatókönyv kivitelezi, ugyanis ez nem egy folyamat. A film első harmadában Jon még próbálkozik megtörni a jeget, Ponch viszont simán csak elutasító, aztán történik egy incidens, aminek során utóbbi érintőlegesen lefejeli előbbi ágyékát (benne van a korhatáros trailerben is, némi odaretusált alsógatyával), és ettől a pillanattól kezdve a sztori maradék kétharmadában már országos cimbik lesznek. Ja nem mondtam? A forgatókönyv és a rendezés is a Jont alakító Dax Shepard nevéhez fűződik. Na most a színészkedés még úgy-ahogy megy neki, de a másik két feladatban elég látványosan kudarcot vall, szóval a helyében én inkább egyiket sem erőltetném.

chips_115422_323.jpg

A motoros jelenetek még jók lennének, viszont ezek során is rengeteg a dialógus, de mivel a szereplők jórészt bukósisakot viselnek, időnként azt sem lehet tudni, hogy ki beszél kihez. A sötét oldal is teljesen kidolgozatlan, párszor megemlítik, hogy a főgonosz korrupt zsaru talán mégsem akkora kapzsi disznó, amint amilyennek a tettei alapján gondolnánk, hiszen a fia drogos, és csak miatta csinálja az egészet, hogy elvihesse valahová, ahol majd jól leszokik a srác végre. WTF? Nincs a környéken drogelvonó? Pont Los Angelesben? Minek ahhoz 14 millió dollár (ennyit emlegetnek a filmben), hogy a fiad lejöjjön végre a heroinról? Ráadásul, ha ennyire durván küldi a srác, megtartani sem tudná egy motor súlyát, nem hogy kaszkadőrtükkökhöz méltó manővereket tegyen a géppel.

chips_115737_386.jpg

Amikor leültem a film elé, azt gondoltam, valószínűleg ez lesz a szegény ember 21 Jump Street-je. Megvolt erre minden esély, ha más nem a hasonló téma, és a még inkább hasonló "régi sorozat remake"-vonal kapcsán. Talán újra is kellene néznem az említett filmet, mert nem sokra emlékszem belőle, csak a kellemes élmény rémlik. A CHIPS viszont sokkal rosszabb. És nem csak azért, mert nyilvánvalóan másolja a fentebb említett darabot, hanem azért is, mert még a másolást is rosszul csinálja. Ostoba, összeszedetlen, random, és oda nem illő, életszerűtlen jelenetek váltják benne egymást, miközben a néző egyetlen humoros momentumot sem kap, és még az akció is kevés. Még véletlenül sem tudom ajánlani, messziről kerüljétek el.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6612625663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása