A múmia (The Mummy)

2017/08/03. - írta: giskard reventlov

352-themummy_movieposter.jpg

"Hölgyek és urak, úgymond esküdtek! Csak egy dolgot említenék, ha megengedik. Hölgyek és urak, ez itt Csubakka. Csubakka egy wookie a Kashyyyk bolygóról. De Csubakka az Endor bolygón él. Gondolják csak meg; ennek nincs értelme! Miért akar egy wookie, egy 220 centis wookie az Endoron, 50 centis ewokok között élni? Ennek nincs értelme! De ami még fontosabb: ennek az egésznek mi köze a most tárgyalás alatt lévő ügyhöz? Semmi. Hölgyek és urak, ennek semmi köze az ügyhöz. Az egésznek nincs értelme. Hölgyek, urak, úgymond esküdtszék! Ennek nincs értelme. Ha Csubakka az Endoron él, ítéljenek bűnöst. A védelem végzett."

A The Mummy maga a Csubakka-védelem, ennyit elöljáróban, a többit spoileresen.

the_mummy_191454_570.jpg

Pedig reméltem, hogy jó lesz. Nem, ez így nem pontos. Reméltem, hogy ennél jobb lesz. A francba, kit akarok átverni? Nem reméltem semmit. A trailer alapján is totál úgy nézett ki a dolog, mintha egy Mission: Impossible lenne múmiával. És hát helyenként tényleg olyan, de még csak nem is Tom Cruise miatt. A fennmaradó időben pedig a szó legszorosabb értelmében lehetetlen küldetés, mert azon filózunk, hogy lehetetlen ebből bári értelmeset kihozni.

the_mummy_191638_538.jpg

Mert először is ott vannak a karakterek. Illetve inkább csak szereplők, mert igazi karakteri mélységük nincs, és ilyenkor szoktam azt mondani, hogy nem tudunk meg róluk az ég világon semmit, de itt most ez is hatványozottan igaz. Többségükre csak egy keresztnév jut, vagy, ha említik is párszor a vezetéknevüket, még a keresztnevük is nehezen marad meg a nézőben, szóval gyakorlatilag tökmindegy. Aztán ott van az egész dolog miértje, azaz, hogy miért is történik mindez? Minden csak lóg a levegőben, a jelenetek véletlenszerűen követik egymást, mi meg csak pislogunk, mint Tom Cruise a játékidő nagy részében, miközben fennhangon azt kérdezgeti magától: "hogy kerültem ide?" vagy "mi történik?". Jake Johnsont pedig simán ki lehetne vágni a filmből, az úgynevezett "történet" abszolút semmi csorbát nem szenvedne, pedig alap esetben kedvelem a srácot. És végül itt van még nekünk a Russell Crowe által megformált Dr. Henry Jekyll, akinek egyrészt időnként túl gyakran, időnként pedig egyáltalán nem kell szérum ahhoz, hogy féken tartsa a benne lakozó Mr. Hyde-ot. Másrészt pedig amikor viszont végre átváltozik, egy pillanatig úgy érezhetjük: "na, most majd biztos történik valami merőben új, amire megérte várni". Aztán kapunk egy pont ugyanolyan pofók Russell Crowe-t, akit kicsit darkosabbra sminkeltek, elég erős ahhoz, hogy keresztül-kasul dobálja egy szobán Tom Cruise-t, és valami rejtélyes okból kifolyólag brit akcentussal beszél. Ez utóbbi nyilván csak az eredeti nyelvű verzióban fedezhető fel, és mondhatnánk, hogy a két különböző személyiséget hivatott elhatárolni egymástól, azonban Crowe egész addig a saját, Új-Zélandi hanglejtését használja, pedig amennyire én tudom, Dr. Jekyll is brit. Mindegy, úgysincs értelme az egésznek.

the_mummy_191806_346.jpg

Akkor mi marad? Egy élőben, dublőrök nélkül felvett zérógravitációs jelenet, meg néhány akció, amiben totál látszik, hogy zöld háttér előtt lettek forgatva. Ja, hogy a plakáton egész London elpusztul egy homokviharban? Na ezt redukáljátok egy nagytotálra, meg néhány utcaképre, melyben hőseink hatalmas átéléssel futnak a totál valószerűtlen CGI-homok elől, és meg is vagyunk. Mondhatnám, hogy azért még akad némi szemcukor-faktor, Sofia Boutella idomainak képében, csak hát hiába szép a hölgy, nem látunk belőle túl sokat, és nem is játszik túl jól. Ez egyébiránt Annabelle Wallisra ugyanúgy elmondható.

the_mummy_191729_571.jpg

Hangzatos próbálkozás ez a Dark Universe, amibe a Universal stúdió épkézláb ötlet híján megpróbál minden eddigi szörnyet (Drakulát, a Láthatatlan Emert, Frankenstein szörnyét, stb.) beleszuszakolni, de kezdésnek a The Mummy legalább annyira izzadtságszagú, mint maga az univerzumépítés ötlete. Ha nem ebből a posztból indulunk ki, hanem megnézzük az 5.7-es imdb pontszámot...nos nem szeretem azt mondani, hogy én megmondtam, de...szóval én megmondtam. Jobban jártok, ha elkerülitek, ha akarnám se tudnám ajánlani, de nem is akarom. Ráadásul benne van a világ egyik legbénábban elhelyezett filmes utalása a korábbi, 1999-es verzióra, ami hiába öregedett trükkök terén, klasszissal szórakoztatóbb ennél. Minden szempontból.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8412717752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása