Baywatch

2017/08/21. - írta: giskard reventlov

356-baywatch_ver14_xxlg.jpg

Nem értem a fanyalgókat (illetve igen, de erről később), mert mégis mit várhatunk egy ilyen filmtől, mint a Baywatch, különösen, hogy R besorolású vígjátékról van szó. Egy csak nagyon-nagyon a vázlatpontok szintjén jelen lévő történetívre felfűzött kvázi buddy cop humort, fényesre olajozott izmokat, lassítva futó csajokat, elképesztően hangsúlyos másodlagos nemi jellegekkel, egy kicsit túltolt komikus mellékalakot, és egy színtelen-szagtalan gonoszt. Ennyi ez, és nem több.

És, hogy mennyire lehet komolyan venni? Dwayne Johnson nagytotálban kiment egy fickót a tengerből, ezalatt a háttérben megjelenik a filmcím egy hatalmas felirat képében, miközben egy delfincsapat parádézik kettejük között "teljesen spontán" módon. Ez a nyitójelent. Szerintetek mennyire lehet komolyan venni? És vajon a stáb mennyire vette komolyan?

basdywach1.jpg

A Baywatch maga a kimaxolt guilty pleasure, és ezért is írtam zárójelben, hogy meg tudom érteni, ha valakinek nem tetszik. Ha akarnám, ízekre tudnám szedni, mert bőven van fogás rajta, másból sem áll szinte. De nem akarom ezt tenni. Lehet, hogy csak jó pillanatban kapott el, lehet, hogy az ingerküszöböm volt alacsony, lehet az apró moziterem és az ezzel járó családias hangulat, és lehet, hogy a társaság az oka, vagy akár mindez egyszerre. A lényeg úgyis a végeredmény, mégpedig, hogy gyakorlatilag végigröhögtem ezt a majd' két órát, még akkor is, ha volt benne néhány számomra nem kívánatos altesti poénkodás.

basdywach2.jpg

Egy negatívumot azért mindenképpen megemlítenék a bűngyenge CGI mellett, nevezetesen a szinkron nyelvezetét. Értem én, hogy nem annyira az én korosztályom a célcsoport, mint inkább a mai generáció, és azt is aláírom, hogy egy korhatáros vígjáték ne a világirodalomból merítsen, de a sajgó dobhártyám mégis azt mondatja velem, hogy nagyon csúnyán a ló másik oldala, ha egy filmben minden annyira kajakra zsír, meg karaj hogy adom, tesó, mert elnök vagy, főnököm. Esküszöm, már csak egy "világi" hiányzott a repertoárból, de persze lehet, hogy volt, csak elkerülte a figyelmemet, pláne, hogy még a vízimentők kapitánya is olyan szavakat használ, mint "valszeg", "banyek", vagy "brofist". Ez utóbbi volt talán a mélypont, és hozta ki belőlem a nyelvtannácit a poszt idejére, mert nem bemutatott egy brofist-et valakivel, hanem kajakra kimondta.

293.jpg

És akkor mi az, ami működőképes? Jóformán minden más. Látszik, hogy a végletekig fókuszcsoportozták a filmet, hogy mindenki megkapja, amire vágyik. Dwayne Johnsont nyilván nem kell bemutatni, és nem azért, mert már megint benne van idén az összes filmben (vagy az összesben IS), ismerjük már, van humora a fickónak, karizmának sincs híján, hogy egyéb izmáról ne is beszéljünk. Nem vízimentő-testalkat? Kit érdekel, mikor ilyen jelenléte van a vásznon, és 45 éves létére néz ki így? Ráadásul a film 90%-ában olyan lendülettel oltja Zack Efron karakterét (nem kevés kikacsintással a srác előéletére), mintha bozóttűz lenne. Szóval Efron-gyűlölők, előre! Megkapjátok, ami nektek jár, legalább annyira, mint a savazás szenvedő alanya. Pedig meg kell, hogy mondjam, van a srácban még rejtett tartalék. Oké, a film első harmadában gyakorlatilag önmagát alakítja, de egészen jól adja elő a karakterfejlődést, remek a dinamika Johnson és közte, öniróniája is van, és látványos élvezettel csinál akár saját magából is hülyét (lásd: álruha). Mellékesen pedig ennyire látványosan definiált izomzatot ritkán látni filmben, nem hiszem, hogy van ember, aki aggódna a srác testzsír-százaléka miatt, pedig ő is átlépte már a harmadik X-et. Habár a figurájához kötődő két aranyérmet nem tudom, miért hangsúlyozzák ennyire a filmben. Nem, mintha le akarnám fitymálni, de mi az a két aranyérem manapság? Nekünk maximum egy átlagos Hosszú hétvége, ha értitek hogy értem.

baywatch-movie-3.png

Ennyi jár a hölgynézőknek, nekünk, pasiknak Alexandra Daddario és Kelly Rohrbach idomaival "kell beérnünk". Esetleg a futottak még kategóriában Ilfenesh Hadera, habár ő a szégyellősebbek táborát erősíti, Priyanka Chopra pedig legalább annyira súlytalan gonoszként, mint amennyire nyakig polcolták az amúgy sokkal jelentéktelenebbnek tűnő dekoltázsát. És persze van cameo is, mert az ilyenkor szinte már kötelező, elvégre mégiscsak remake-ről van szó. Habár szerintem ez pont inkább az én korosztályomnak viccesebb, semmint a mai fiataloknak (jesszus, ezt tényleg leírtam?), de ezen már igazán nem érdemes fennakadni. Megvan benne a tiszteletadás, és nem látszik rajta annyira a kötelező jelleg, poént csinálnak ebből is, érdemes maradni a stáblista elejére.

tumblr_ooayovsary1tv5b6lo1_500.gif

Előre borítékolni lehetett, hogy nem ez a film fogja megváltani a világot, de nem is ez volt a cél. Ami engem illet, simán elképzelhetőnek tartom az újbóli megtekintést, ha másért nem is, az eredeti hangért mindenképp. Nem vagyok rajongója a manapság divatos fókuszcsoportozásnak, de az én szememben a Baywatch elég jó példa arra, hogy patikamérlegen kimérve az összetevőket is lehet szórakoztató a végeredmény.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1012770376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása