Csajok hajnalig (Rough Night)

2017/09/10. - írta: giskard reventlov

359-rough_night_ver13_xxlg.jpg

Jess, Alice, Blair és Frankie (Scarlett Johansson, Jillian Bell, Zoë Kravitz, Ilana Glazer) öribarik már az egyetem óta, és bár az idők során kissé eltávolodtak egymástól, most újra összejönnek, Jess lánybúcsújának alkalmából. Csatlakozik még hozzájuk Pippa (Kate McKinnon), Jess régi barátnője is, hogy Miami bulinegyedében egy fergeteges éjszakát csapjanak. Mint ilyenkor általában, egy chippendale táncos is a buli részét képezi, azonban, amikor egy baleset folytán a srác meghal, hirtelen mindannyiuknak jó oka lesz rá, hogy az ezzel járó procedúrát megússzák, ezért úgy döntenek, inkább eltüntetik a hullát.

Azt hiszem, leginkább két komoly baj lehet egy fekete komédiával: ha nem elég sötét és ha nem elég vicces, a Rough Night pedig sajnos mindkét tételt teljesíti.

rough_night_193800_596.jpg

Bevallom, az 5,2-es imdb átlagnál már gyanakodtam, hogy valószínűleg nem a szavazók tévednek, és eszembe sem jutott úgy nekiülni, hogy na majd én megmutatom, de mindegy is lett volna, mert nem sok esélyem volt. Kezeket a magasba, ki tudja, mivel lehet a legjobban elrontani egy poént? Költői kérdés volt. Azzal, ha elmagyarázzák. Vegyünk egy példát: a csajok már a reptéren nekiállnak csapatni, ki is bontanak egy üveg pezsgőt. Durran a dugó, a többi utas a váróteremben azonnal a földre veti magát. Eddig a poén. De az egyik csaj azonnal megszólal: "egy reptéren vagyunk, ez a durranás meg úgy hangzott, mint egy pisztolylövés." Ilyenkor kéne a kamerába fordulnia, és azt mondania: "értik, kedves nézők, most tessék nevetni". Ez persze csak egy kiragadott momentum, de a poénok nagy része eleve olyan a filmben, hogy látszik rajtuk, hogy viccesnek akarták őket, csak nem jött össze. Az alkotók a The Hangover-tipusú filmek farvizén próbáltak evickélni, de a végeredmény egy alapból silány produktum még silányabb másolata lett, ami még csak nem is bevállalós, ráadásul a benne felvázolt szituációk is nélkülöznek mindenfajta életszerűséget.

rough_night_194036_764.jpg

Pedig akadnak itt azért működőképes pillanatok is, még, ha nagyítóval kell őket keresni, akkor is. A csajok között például elég jó az összhang, különösen a drámai pillanatokban, amikor felszínre törnek a régi barátok közötti eddig elkendőzött nézeteltérések. Tényleg kár, hogy épp a vicces részekben nem tudták odatenni magukat. Jillian Bellt én például még véletlenül sem engedném képernyő elé, mert bármiben láttam eddig, mindig ugyanazt hozta: elképesztően irritáló, ennyit tud. Kate McKinnon meg lehet bármilyen jó komika (engem még nem volt sok alkalma meggyőzni, de az most mellékes), egyedül nemigen tud akkorát villantani, hogy emlékezetes lehessen. Amúgy is nyilván Scarlett Johansson itt a húzónév, és tény, hogy ez a szerep üde színfolt az eddigi vállalásai mellett, de szó, ami szó, ennél jobb alapanyagra is tehette volna a voksát.

rough_night_194340_507.jpg

Én mindig azt szoktam mondani, a megfelelő alapból jól lopni bocsánatos bűn. A Rough Night viszont elkövette azt a hibát, hogy nem a jó háttérből és nem is jól érkezett, így pedig csak a "sz*rból nem lehet várat építeni" tételt sikerült bizonyítania.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9512818720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása