Thor: Ragnarök (Thor: Ragnarok)

2017/11/09. - írta: giskard reventlov

374-thor_ragnarok_ver2_xxlg.jpg

Improvizatív. Ha egy szóval kellene jellemeznem ezt a 130 percet, azt hiszem, ez illene rá a legjobban. Mert a Thor: Ragnarok nem más, mint rögtönzött dialógusok sorozata, amiben maga a történet csak vázlat szinten létezik. Ez pozitívum és negatívum is egyben, mert gyakorlatilag az első képkockától az utolsóig szórakoztató, de ha a feelgood faktor mögé nézünk, maga a sztori eléggé darabos, és nehézkesen gördül előre.

Thor (Chris Hemsworth) fogságba esik. Kiszabadul. Visszamegy Asgardba. Találkozik Lokival (Tom Hiddlestone). Együtt megkeresik az apjukat (Anthony Hopkins). Megtalálják. Némi spoileres közjáték, nem lövöm el. Hela, a halál istennője (Cate Blanchett) kiszabadul évszázados rabságából. Elfoglalja Asgard trónját. Thor és Loki száműzetésbe kényszerül, és egy Sakaar nevű bolygón köt ki. Thor ismét fogságba esik. Meg kell küzdenie a helyi gladiátor bajnokkal. Rövid szegmensek a Planet Hulk képregény-folyamból. Mindenki összefog, és visszatérnek Asgardba, hogy megdöntsék Hela rémuralmát. Stáblista.

stills-from-thor-ragnarok-trailer-15.jpg

Sosem írtam még tartalom ismertetést ennyire tőmondatokra egyszerűsítve? Jogos. De egyúttal szándékos is, hogy érzékeltessem a film ritmusát. Illetve inkább annak hiányát. Az egész felépítés olyan, hogy látunk jeleneteket egy kicsit innen, egy kicsit onnan, de nem koherens, nem gördülékeny, nincs sodrása. Ha egymás mellé teszem őket, az én szememben Thor a legkevésbé érdekes szereplője a Bosszúállók csapatának, pontosan ilyen az eddigi két önálló filmje is, épp ezért kellett a vérfrissítés, kellett valami, amitől érdekesebbé válik a figura. Kézenfekvő választás a humorhoz nyúlni ilyenkor, de a tálalás azért nem hibátlan. Ha azonban ezt sikerül elnézni neki, a Thor: Ragnarok olyasfajta szórakozást nyújt, mint amilyet a Guardians of the Galaxy két része képvisel. Ez a tény persze nyilvánvalóan megosztóvá teszi a végeredményt, de az már legyen a fanyalgók problémája, a magam részéről ugyanis széles mosollyal az arcomon távoztam a moziból.

stills-from-thor-ragnarok-trailer-41.jpg

A poénok ugyanis egytől egyig betalálnak, szinte élethelyzettől függetlenül. Kifogástalan a karakterdinamika az egyes szereplők között, mindegy, hogy újak, vagy régiek. De a figurák külön-külön is remekül működnek, habár olyan arcokkal, mint például a zseniális Jeff Goldblum, nem igazán lehet mellélőni. A dráma sajnos már korántsem ilyen árnyalt, felszínes marad még annak dacára is, hogy nem meglepő módon Cate Blanchett ismét brillírozik, azonban egy eleve alacsony megértési költségű popcorn mozinál nyugodtan lehetünk egy kicsit engedékenyebbek.

stills-from-thor-ragnarok-trailer-118.jpg

Lehetett volna jobb? Persze. De mit várunk? Szórakozni ülünk be rá, és ezt minden erőlködés nélkül tudja prezentálni. Nem elég mély? Nem elég drámai? Ez tény. Az előző két rész mellett abszolút kakukktojás, különösen, hogy a The Dark World eleve sötétebb tónussal operált, és nem csak a címet illetően. De újranézhető? Simán. Talán nem lesz ugyanilyen szórakoztató, de a bő két órányi kikapcsolódást így is biztosítani fogja. És, mint mindig, most is van két bónuszjelenet, egy univerzum-építő a stáblista közepén, és egy plusz poén a végére.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr813217415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása