Valerian és az ezer bolygó városa (Valerian and the City of a Tousand Planets)

2017/11/15. - írta: giskard reventlov

376-valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver3_xxlg.jpg

Határtalan fantáziával megáldott, elképesztően látványos interplanetáris és interdimenzionális űrkaland a The Fifth Element stílusában, csak nem annyira bárgyú, és sokkal sodróbb a lendülete (erről később bővebben). De még így is ki lehetne vágni belőle pontosan 20 percet (erről is lesz még szó).

valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_171457_716.jpg

Időnként értetlenül állok bizonyos filmek előtt, hogy miért vagy hogyan kerülnek kultstátuszba. Számomra a The Fifth Element az egyik ilyen. Néhány éve újráztam, feltéve magamnak előre a kérdést: még mindig olyan rossz, mint amilyenre emlékszem? Az okok, vagy a véleményem úgy általánosságban nyilván megérne egy külön posztot, de akkor elmaradt, most meg már nem fogom újranézni csak ezért. Maradjunk annyiban, hogy továbbra sem én vagyok a célközönség, és továbbra sem értem, mit eszik rajta mindenki más. Számomra az a film hozta el a Luc Besson személyéhez kötődő törést, és egy kezemen meg tudom számolni, hány jó filmet tett le az asztalra azóta; nem is kéne minden ujjam hozzá. Mindezt csak azért mondom el, mert a Valerian nagyon hasonló elemekből építkezik, így elképzelhetőnek tartom, hogy akinek az elődje tetszett, ahhoz ez a mostani is könnyen utat talál. Ezt pedig nem hinném, hogy befolyásolná a tény, hogy a film cudar mód megbukott a mozipénztáraknál, a kultstátuszra pedig vajmi kevés esélye van.

valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_171928_308.jpg

Pedig fantáziából, mint mondtam, nem szenved hiányt, sőt. Már a nyitó képsor is épp elég játékos, ahogy az archív felvételek alatt csupán sztereó a hangsáv, és amint szélesvásznúra nyit a kép, úgy kap teret a hang, és tölti meg az egész helyiséget. Érdemes figyelni rá, tényleg jópofa és egyedi megoldás. És egy rakás ilyen van benne, a fenébe is, kimondom: ebből a szempontból még akár a többszöri újranézést is megérné, ha szeretnénk felfedezni az összes szórakoztató háttérelemet. Csak hát az a fránya lendület, meg a ritmus. Mert ez a kettő csak és kizárólag a látvány miatt létezik. Az egész annyira vizuálorientált, mintha eleve azt a célt szolgálná, hogy elfedje a forgatókönyv erre vonatkozó hibáit. Egy történetet ne az vigyen előre, hogy látványos, hogy újra és újra saját magára licitál, mert ez nem több, puszta cukormáznál; csillámporszórás amúgy sem tisztán látó szemekbe. Hiányzik a sztori íve, enélkül, azaz önmagában pedig nincs sodrása, csak amiatt gördül előre, hogy újabb látványosságot mutasson, akár a vurstliban.

valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_171916_700.jpg

Na most ezzel még nem is lenne komoly bajom, hiszen eleve nem túl nagy elvárásokkal ültem le elé. Gondoltam, kikapcsolom a szürkeállományomat bő két órára, lesz, ami lesz. De azért a főszerepekre tényleg nem ártott volna karizmatikusabb színészeket szerződtetni. Cara Delevigne és Dane DeHaan ugyan nem játszanak rosszul, csak épp meggyőző kisugárzásuk nincs, na meg a köztük lévő kémia is a nulla felé konvergál. Túl fiatalok ide, így pedig nem elég hitelesek, ami azt eredményezi, hogy nem tudunk értük aggódni, nem azonosulunk, csak úgy nézzük őket és kész.

valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_172139_676.jpg

De, ha már a castingnál tartunk, itt csatolnék vissza arra a 20 percre, amit ki lehetne vágni a filmből. Miért pontosan ennyi? Mert utánanéztem. Jó nem pontosan 20 perc, de többé-kevésbé ennyi ideig tart a Rihanna által alakított/szinkronizált Bubble történetszála. Nem a kisasszony személyével van bajom, annyira a munkásságát sem követem, hogy határozott szeretem/utálom-típusú véleményem legyen róla. A probléma ezzel a nagyjából 20 perccel az, hogy öncélú: nem tesz hozzá semmit a történethez egy plusz akciójeleneten kívül, abból már úgyis volt előtte is, meg akad még utána is, akkor pedig minek van? Megmondom én: az nem Bubble történetszála, hanem az énekesnőé, azért létezik, hogy Rihanna szerepelhessen a filmben. Nézzétek csak meg a plakáton a méretarányokat. Clive Owen mennyivel kisebb már, mint Rihanna? Pedig összeadva garantálom, hogy az előbbi felé billen a mérleg nyelve a vászonidőt tekintve, a cselekménybeli jelentősége pedig nagyságrendekkel több. Különösen, hogy mint mondtam, Bubble semmit sem tesz hozzá a sztorihoz, azaz jelentősége szó szerint nincs.

valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_171959_414.jpg

Érdekes élmény a Valerian. Egyfelől ott van a tény, hogy fájóan ritka manapság az effajta űrkaland, meg aztán elég jól is szórakoztam rajta, ha az összképet nézzük. A látványvilága szemkápráztató, időnként észre lehet venni, hogy a jelenetek többségét zöld háttér előtt vették fel, de ennyi talán még belefér. Ugyanakkor túlságosan is látom a hibáit, amik legalább annyira látványosak, mint maga a film. Nézhető, nem rossz, de mint gyakran, a jó, az nem ilyen.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6513278587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása