Logan Lucky - A tuti balhé (Logan Lucky)

2017/12/14. - írta: giskard reventlov

378-logan_lucky_xxlg.jpg

Jimmy Logan, bányamunkást (Channing Tatum) egyik napról a másikra elbocsájtják az állásából. Pénze nincs, veszítenivalója se sok, ráadásul a volt felesége (Katie Holmes) is másik államba készül költözni a lányukkal. Így aztán Jimmy elhatározza, hogy kirabolja a közeli versenypálya széfjét, de ehhez szüksége van a háborús veterán testvére, Clyde (Adam Driver), és a jelenleg sitten ülő robbantási szakártő, Joe Bang (Daniel Craig) segítségére.

Steven Soderbergh visszatért a gyökereihez, már amennyiben az Ocean's Eleven, vagy az Out of Sight annak nevezhető. Ebből a redneck heist moziból azonban hiányzik a lazaság, a ritmus pedig jobb szó híján....hát elég lapos. Dacára a mindössze 118 perces játékidőnek a film legalább két és fél órásnak érződik, és ez egy ilyen műfajnál, aminek sajátja a pörgős ritmus, elég rossz ómen.

logan_lucky_215014_276.jpg

A nyitó képsornál megörültem Steven Soderbergh nevének, mert általában szeretni szoktam a rendezéseit, de a Logan Lucky inkább tűnik olyannak, mintha valaki az ő stílusjegyeit próbálná másolni, kevés sikerrel. Persze a végeredmény nem csak az ő hibája, hiszen egy direktor javarészt hozott anyagból dolgozik, de Rebecca Blunt debütáló forgatókönyve alapból sem erős. És abszolút nem az Out of Sight mércéjével nézem, mert Elmore Leonard novellája ott már eleve jó alapanyag, sőt megkockáztatom, az öreget, isten nyugosztalja, elég nehéz überelni a műfajban. Egyszerűen csak több sebből vérzik a szkript: Jimmy Logan, a quarterback-ből lett bányász nem tűnik egy mesterbűnözőnek, Channing Tatum játéka sem ezt sejteti, de igazából egyik szereplő sem egy agysebész vagy rakétamérnök, maga a rablás terve épp ezért túlságosan körmönfont és rafinált. Ezek a déli suttyók egyszerűen túl ostobának tűnnek ehhez.

logan_lucky_215310_716.jpg

És még csak azt sem mondhatom, hogy túl sok az üresjárat. Tény, hogy lehetett volna feszesebbre vágni, de az igazi gond, hogy nem elég gördülékeny, nincs sodrása. Azt vettem észre magamon, ha eszembe jut megnézni, hogy mennyi van még hátra a játékidőből, akkor kvázi elveszített a film, és ez itt háromszor is megtörtént. Valahogy nem éreztem, hogy haladnánk. Történtek az események, de nem láttam összeérni a szálakat. A nyitott befejezés meg totál indokolatlan volt, nem illett ide.

logan_lucky_215502_172.jpg

A zsáner nem követeli meg a letaglózó színészi játékot, úgyhogy nem várhatunk túl sokat. Itt is inkább abban merül ki, hogy minden szereplő déli tájszólással beszél. Ha valakinek (mint például nekem) szórakoztató ezt hallgatni, akkor az ebből a szempontból jól jár, más kérdés, hogy ebből a magyar szinkronban semmi sem marad. Vagy legalábbis remélem, hogy nem próbálják meg erőltetetten átültetni magyar tájszólásra, mert az tudjuk, hogy mindig "remekül" be szokott válni.

logan_lucky_215614_483.jpg

Nem szeretem ezt mondani, de többet vártam. Avagy nem rossz, de a jó, az nem ilyen. Nem olvastam kritikákat a filmről, már régóta nem csinálok ilyesmit, úgyhogy nem tudom, mennyire volt pozitív vagy sem a fogadtatás. Én csak azt látom, hogy lehetett volna jobb a film, mert megvan benne a potenciál, csak nem aknázzák ki.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1913499499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása