Amerikai bérgyilkos (American Assassin)

2018/01/07. - írta: giskard reventlov

386-americanassassin_poster.jpg

Mitch Rapp (Dylan O'Brien) épp a barátnője kezét készül megkérni a nyaralásuk alatt, amikor váratlanul terroristák támadják meg az üdülőhelyet. A lányt megölik, Mitch pedig súlyosan megsebesül, de felépülve, a trauma hatására bosszút esküszik, hogy végez azokkal, akik felelősek a barátnője haláláért.

"Ezt vagy többen hozták össze, vagy egyvalaki nagyon nehezen". Végig ez járt a fejemben, és mivel az előbbi megoldás az igaz, nem meglepő, hogy az American Assassin 112 perce három, jól elkülöníthető részre tagolódik. Van ugyan összefüggés a három "fejezet" között, de ettől függetlenül olyan messze van a koherenciától, mint ide Hódmezővásárhely.

spoilerveszély

american_assassin_185313_572.jpg

Kezdjük ott, ahol a film is: Ibizán nyaralunk, de terroristák szállják meg a strandot? Nem modern kalózok, nem rabolnak el senkit, csak simán jönnek, kieresztenek pár sorozatot a szolgálati AK47-esekből, és annyi. Ha azt mondom, "kissé" életszerűtlen, szerintem még enyhén fogalmazok. Mindegy, engedjük el, mert ugrunk is az időben, Mitch barátunk csapzott tálib-szakállat növesztett, és beépült valami helyi terrorista sejtbe, sőt odáig jut, hogy találkozik az egyik fejessel is. Ez a film meg egyre életszerűbb.

american_assassin_185417_996.jpg

"Jó-jó, alapvetően ez csak egy sima akció-thriller, kezeljük is így, azaz fikcióként" - mondhatnánk, de nincs időnk rá, ugyanis Mitch barátunk meetingjére lecsap a CIA, és miután egy ideig fogva tartva vallatják a fiatalembert, végül jobbnak látják beszervezni. Meg is kapja kiképzőnek a veterán ügynök Stan Hurley-t, és itt el is érkezünk a film egyik (ha nem egyetlen) pozitívumához, nevezetesen Michael Keaton castingjához. Nagyon kedvelem a fickót, és még egy ilyen kliséhalomban is annyira jó nézni, ahogy játszik, hogy túlzás nélkül állítom, a szememben ő cipelte a hátán az egész produkciót, minden egyes momentuma aranyat ér, különösen az utolsó harmadra időzített kínzási jelenet.

american_assassin_185509_116.jpg

Mitch barátunk még jócskán a kiképzés kellős közepén tart, de ez amolyan CIA-gyorstalpaló, mert már érkezik is a megoldandó ügy (egy renegát ügynök és egy atombomba ellopása), amihez nyilvánvalóan újoncokat kell alkalmazni, mert akkor semmi sem mehet gajra. Aki ezen a ponton azt tippeli, hogy ami csak lehet, befuccsol, de majd Mitch lázadó természete kihúzza az ügynökséget a csávából, annak csillagos ötös, habár nem annyira meglepő ez, tekintve, hogy megtörtént már ez néhányszor a filmtörténelemben. Na de...

american_assassin_185934_396.jpg

Az American Assassin nem áll itt meg, hiszen, ha van egy atombombánk, robbantsuk is fel, nem igaz? Katasztrófafilmbe illő végkifejlet, katasztrofálisan kinéző trükkökkel. Ez lesz belőle. Őszintén szólva örülök, hogy aludtam rá párat, mert, ha frissen megírom, pozitívabb lett volna a mérleg, pedig Michael Keaton kivételével ez a film a tökéletes iskolapéldája annak, hogy "meh".

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9613555777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása