Gengszterzsaruk (Den of Thieves)

2018/05/04. - írta: giskard reventlov

414-den_of_thieves_xxlg.jpg

Jöhetnek a kövek, de szerintem akkor is a Szemtől szemben az akció-thrillerek alfája és omegája. Hogy jön ez most ide? Hát úgy, hogy a Den of Thieves nem több a szegény ember Szemtől szembenjénél, de még abból is a rosszabbik fajta. Mert Christian Gudegast író-rendező sajnos nem egy Michael Mann, Gerard Butler nem egy Al Pacino, Pablo Schreiber pedig végképp nem egy Robert De Niro. Na meg van itt nekünk még pluszban egy 50 Cent, aki gyakorlatilag bármilyen film kapcsán azonnali belépő a zs-kategóriába, és hát Ice Cube-nak is lehetne annyi esze, hogy a fiát, O'Shae Jackson jr-t ennél jobb filmekbe tolja bele, ha már egyszer felkapták a srác nevét a Straight Outta Compton miatt. És vajon, aki a magyar címet választotta, látta-e egyáltalán a filmet, vagy csak úgy random a hasára ütött?

den_of_thieves_223245_457.jpg

Sokszor mondom, hogy jó alapanyagból jól lopni bocsánatos bűn, és abszolút megértem az író-rendezőt, de ez nem jelenti azt, hogy meg tudom bocsátani neki ezt a legkevésbé sem burkolt másolást. Mert nem egyszerűen lenyúlja a Szemtől szemben alapötletét (nagy balhéra készülő intelligens bankrablók kontra utánuk nyomozó speciális rendőri alakulat), hanem saját ötlet híján szinte minden egyes vázlatponton végigmegy: megvan a pénzszállító páncélkocsi kirablása (sokkal gagyibb kivitelezésben, nulla feszültséggel), de van itt magánéleti válság a főhős rendőr oldaláról (olyan harmatgyengére megírva, mintha ott sem lenne, ráadásul sehová sem vezet), rablás utáni géppisztolyos lövöldözés a nyílt utcán jelentős mennyiségű járulékos kárral, a főzsaru is természetesen egyedül ered a főrabló nyomába, és még sorolhatnánk.

den_of_thieves_223424_656.jpg

Mindezzel persze nem lenne gond, ha jól lenne megírva, a "minőséget" azonban inkább egy összehasonlító példával érzékeltetném. Szemtől szemben: De Niro bandájának van egy embere, aki mindenféle antennával és elektronikai berendezéssel szerelte fel a házát, amik segítségével befog mindenféle rádióadásokat, ezekből leszűri a számára hasznos információkat, amiket aztán jó pénzért elad a rablóknak. Nem túl eredeti ötlet, de legalább van. Den of Thieves (idézet egy konkrét dialógusból): "ne izgasson, honnan van az info, legyen elég annyi, hogy megbízható a forrás". Oké, rendben, a végén megmagyarázzák azt a megbízható forrást, de ha valaki arra tippel, hogy az sem több egy silány másolatnál, akkor baromira igaza van.

den_of_thieves_223707_153.jpg

És nem véletlenül hasonlítottam össze a színészeket sem, mert a Den of Thieves castingja is hagy nem kevés kívánnivalót maga után. Gerard Butler tényleg kirúghatná már az ügynökét, ha csak ilyen tré melókat képes neki felhajtani, de persze ő maga sem erőlteti túl a dolgot. Az addig rendben van, hogy hozott anyagból dolgozik, és Pacino sem lenne képes sz*rból várat építeni, de ha már egyszer például piás zsarut alakít, akkor hitesse el a nézővel, hogy az is, és ne attól legyen az, hogy mások bemondják, hogy bűzlik a piától, mert abból a néző vajmi keveset érez. De partnere, Pablo Schreiber sem különb. Tud játszani, nekem legalábbis az Orange is the New Black-ben már bizonyította, de ezt az intelligens rabló karaktert egyszerűen nem tudom elhinni neki, ahhoz nincs elég intelligensre megírva a figura, és a színészi játék sem jó.

den_of_thieves_224134_313.jpg

Nincs ebben a sztoriban 140 percnyi játékidő, mondjuk úgy másfél óra körül, egy közepes b-filmként még talán funkcionálhatna, de így széthúzva nagyon látszanak a hibái. Konkrét jeleneteket (a zsaru válása, az indokolatlan lőtéri pozőrködés, az éttermi mondvacsinált összetűzés, vagy 50 Cent karakterének családi háttere, ne adj isten ő maga úgy, ahogy van) lehetne kivágni anélkül, hogy ez a hajszálvékony történet csorbát szenvedne, viszont sokkal feszesebb lenne a végeredmény, jóval kevesebbszer ülne le a ritmus. Na majd a második részben. És nem, nem csak azért mondom, mert nyitott befejezést kapunk, hanem mert valaki komolyan úgy gondolta, hogy ezt megéri folytatni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3013889078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása