Hegyek között (The Mountain Between Us)

2018/01/24. - írta: giskard reventlov

390-mountain_between_us_xxlg.jpg

Alex Martin (Kate Winslet) és Dr. Ben Bass (Idris Elba) egy kis magángépen utaznak, amikor a pilóta strike-ot kap, ők pedig lezuhannak a hegyek között, távol a civilizációtól. Külső segítség híján mindketten csak a másikra számíthatnak, de mindent megtesznek a túlélésért, még, ha egyikük sem hisz abban igazán, hogy megmenekülhetnek, közben pedig egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Romantikus túlélődráma, ami inkább az előbbire helyezi a hangsúlyt, így a megpróbáltatásoknak csak annyi tétje van, hogy a szereplők végül összejönnek-e.

Tovább

Coco

2018/01/18. - írta: giskard reventlov

389-coco_ver7_xxlg.jpg

Szívbe markolóan szép, és könnyekig megható mese a zene szeretetéről, az elfogadásról és elengedésről, a család összetartó erejének fontosságáról és a halálról, mindezt egy mexikói tradíció, a Día de Muertos, azaz a halottak napja köntösébe burkolva.

Tovább

Star Wars: Az utolsó Jedik (Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi)

2018/01/16. - írta: giskard reventlov

388-star_wars_the_last_jedi_ver9_xxlg.jpg

Ha patadobogást hallasz, lóra gondolsz, nem zebrára. Látom a felfelé kúszó sárga betűket, nézem a szereplőket és a környezetet, hallom a már jól ismert zenei taktusokat, de a végeredmény mégsem az, amit várok. Ez nem Star Wars. Legalábbis nem AZ a Star Wars, amit én szeretek.

Ez csak egy végletekig fókuszcsoportozott, futószalagon legyártott, felesleges külsőségektől rogyadozó műanyag valami, ami időnként önmaga paródiájába fordul; két film, egy áráért, amiknek vajmi kevés közük van egymáshoz.

Tovább

Mayhem

2018/01/12. - írta: giskard reventlov

387-mayhem_ver3_xxlg.jpg

Derek Cho (Steven Yeun) egy a több tucatnyi szürke hivatalnok közül egy nagyvállalatnál. Éppen kirúgják az állásából, az okokat pedig hiába érzi igazságtalannak, a főnökei szóra sem méltatják. A biztonságiak már pont kitessékelnék az épületből, amikor a Járványügy karantén alá vonja az egész kócerájt, mert a dolgozók között felütötte a fejét egy olyan vírus, aminek hatására az emberek erőszakra hajlamos ösztönlényekké változnak. Mivel a vírus hatása alatt elkövetett cselekmények miatt a törvények értelmében senki sem vonható felelősségre, Derek, egy csalódott ügyféllel (Samara Weaving) összefogva elhatározza, hogy intéz néhány keresetlen szót az igazgatótanácshoz, vagy, ha ez nem használ a céljaik elérésében, legalább szétrúgják a s*ggüket.

Ultraerőszakos guilty pleasure, aminek talán az egyetlen baja a tudatosság.

Tovább

Amerikai bérgyilkos (American Assassin)

2018/01/07. - írta: giskard reventlov

386-americanassassin_poster.jpg

Mitch Rapp (Dylan O'Brien) épp a barátnője kezét készül megkérni a nyaralásuk alatt, amikor váratlanul terroristák támadják meg az üdülőhelyet. A lányt megölik, Mitch pedig súlyosan megsebesül, de felépülve, a trauma hatására bosszút esküszik, hogy végez azokkal, akik felelősek a barátnője haláláért.

"Ezt vagy többen hozták össze, vagy egyvalaki nagyon nehezen". Végig ez járt a fejemben, és mivel az előbbi megoldás az igaz, nem meglepő, hogy az American Assassin 112 perce három, jól elkülöníthető részre tagolódik. Van ugyan összefüggés a három "fejezet" között, de ettől függetlenül olyan messze van a koherenciától, mint ide Hódmezővásárhely.

spoilerveszély

Tovább

The Discovery

2018/01/06. - írta: giskard reventlov

385-discovery_xxlg.jpg

Van-e élet a halál után? És mi történik, ha egy tudós (Robert Redford) bizonyítani tudja, hogy van? Hogy amikor meghalunk, tudatunk egy új, eddig nem ismert létsíkra kerül, ahol tovább élhet? Hogyan hat ez a világra és az emberekre? Simán csak elfogadjuk a tényt, vagy az emberiség tömeges öngyilkosságba kezd annak biztos tudatában, hogy várja valami a túloldalon? Egy emberként hiszünk a bizonyítékban, vagy lesznek szkeptikusok?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket feszeget a The Discovery, és, mint téma, tényleg nagyon érdekes, és jó táptalaj lenne, de úgy éreztem, nem megy elég mélyre.

Tovább

Űrvihar (Geostorm)

2018/01/03. - írta: giskard reventlov

384-geostorm_xxlg.jpg

A globális felmelegedés okozta károk megelőzésére Jake Lawson (Gerard Butler) kifejleszt egy a Földet körülvevő űrszonda-rendszert, amivel kontrollálni lehet az időjárást. A parancsok teljesítésében és a kormánnyal való együttműködésben azonban már nem jeleskedik ennyire, ezért eltávolítják a projekt éléről, de, amikor valaki vagy valakik átveszik az uralmat a rendszer felett, Jake az egyetlen, aki meg tudja akadályozni a katasztrófát.

Gerard Butlernek tényleg valami masszív diákhitele van, hogy ennyi sz*r filmet csinál? De most komolyan, mi lett ennek az amúgy egész tehetséges embernek a karrierjével? Ki mondana önszántából igent egy olyan filmre, aminek Geostorm a címe? Talán Andy Garcia? Vagy Ed Harris? A francba. Mindhárman?

Tovább

The Foreigner

2018/01/02. - írta: giskard reventlov

383-foreigner_xxlg.jpg

Amikor Ngoc Minh Quan (Jackie Chan) egyetlen lánya meghal egy londoni bombatámadásban, az elkeseredett apa nem nézi tétlenül a rendőrség tehetetlenségét. Hiába érintettek az ügyben magas rangú ex-IRA tagok, sőt akár maga az Ír miniszterelnök-helyettes (Pierce Brosnan) is, Quan képes átgázolni mindenen és mindenkin, hogy kézre kerítse és megbüntesse a lánya gyilkosait.

Azt szoktam mondani, egy Jackie Chan-film sztorija az első akciójelenetig fontos, utána már tényleg csak az akrobatikus bunyók számítanak. A The Foreigner nem ilyen film. Komor hangvételű akció-thriller, amiben Jackie Chan egy olyan oldalát mutatja meg, amit én még nem láttam tőle ezelőtt.

Tovább

Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049)

2018/01/02. - írta: giskard reventlov

382-blade_runner_twenty_forty_nine_ver4_xxlg.jpg

KD6/3.7 (Ryan Gosling), egy az újkori replikánsok közül, akinek az a feladata, hogy levadássza és likvidálja a régebbi, elavult modelleket. Azonban legújabb feladata hiába indul rutin küldetésnek, végül olyan szövevényes ügy válik belőle, ami romba döntheti az egész emberi társadalmat.

Miért van az, hogy újabb filmeket majdhogynem minden további nélkül simán lehet ócsárolni, régi, klasszikusnak számítókat viszont még véletlenül se? Magyarán, ha summázva azt mondom: a Blade Runner 2049 dizájn szinten nagyon rendben van, ellenben túlhype-olt, színpadias, unalmas, ál-filozófikus és vagy fél (ha nem háromnegyed) órával rövidebb kéne, hogy legyen, az maximum szül némi ellenérzést azokkal szemben, akiknek tetszett, azonban, ha ugyanezt az 1982-es változatról mondanám, azonnal megköveznének érte.

Tovább

Tramps

2017/12/31. - írta: giskard reventlov

381-tramps_poster.jpg

Ellie (Grace Van Patten) és Danny (Callum Turner) futárok, akiknek egy rablásból származó aktatáskát kell leszállítaniuk a megadott helyre és időre. De mivel a fiú az épp sitten ülő bátyját helyettesíti csak, némi félreértés miatt nem a megfelelő embernek adja oda a küldeményt. A megrendelőnek azonban nem okozhatnak csalódást, így a saját kezükbe veszik az ügyet, azaz megpróbálják visszaszerezni a táskát. És közben egymásba szeretnek.

Már megint a jó öreg "egy fiú találkozik egy lánnyal"-sztori, mondhatnánk, de nem lenne teljesen igazunk. Igen, a fiú találkozik a lánnyal, és a kezdeti távolságtartás szép folyamatosan feloldódik köztük, de úgy, hogy közben a film nagyon ügyesen elkerüli az ilyenkor szokásos kliséket, és bármennyire is másodlagos a rablás történetszála, végül abban is felkerül az i-re a pont. Ismerős elemeket fogunk látni, de garantálom, hogy ilyen leosztásban még sosem volt hozzájuk szerencsénk.

Tovább

Sorozatajánló rovat: The Punisher

2017/12/29. - írta: giskard reventlov

380-punisher_ver2_xxlg.jpg

Azt hiszem, minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a Daredevil második szezonja óta nem vártam semmilyen Marvel sorozatot annyira, mint a The Punisher-t. Hiába csak egy spin off, és hiába készült közben más szuperhősök kalandjaiból is sorozat a Neflixnél, egyik sem győzött meg. A The Punisher viszont érdekelt, és erre két okom is volt: egyrészt örülök, hogy a Marvel utat engedett az R besorolású képregények megfilmesítésének, még ha csak a tv képernyőjén, akkor is, másrészt pedig Jon Bernthal személye, aki hibátlanul érzékelteti Frank Castle figurájának összetettségét.

És ezen a ponton fel is tehetem magamnak a kérdést: én vagyok-e a hibás azért, ha egy produktum nem tud megfelelni az elvárásaimnak, vagy a forgatókönyvíróknak legalább ugyanekkora részük van ebben?

Tovább

Bright

2017/12/28. - írta: giskard reventlov

379-bright_xxlg.jpg

Én mindig azt mondom, hogy jó alapanyagból bocsánatos bűn a lopás, ha jól csinálja az ember. De mit érdemel az a bűnös, aki önmagától lop? David Ayer, rendező ugyanis pontosan ezt csinálta. A Bright alapkoncepciója a Training Day és a The Lord of the Rings találkozása lenne, előbbit Ayer íróként jegyzi, de akad itt stíluselem a direktori munkásságából is. A gond csak az, hogy nem lépnek tovább ennél. Hiába működőképes a Bright által bemutatott világ, hiába tűnik természetesnek benne az orkok, elfek és hasonló fantázialények jelenléte, ha egyáltalán nincs kibontva, csak érintőlegesen kapargatják a felszínt, a jelenetek között pedig elég gyér az összefüggés.

Tovább

Logan Lucky - A tuti balhé (Logan Lucky)

2017/12/14. - írta: giskard reventlov

378-logan_lucky_xxlg.jpg

Jimmy Logan, bányamunkást (Channing Tatum) egyik napról a másikra elbocsájtják az állásából. Pénze nincs, veszítenivalója se sok, ráadásul a volt felesége (Katie Holmes) is másik államba készül költözni a lányukkal. Így aztán Jimmy elhatározza, hogy kirabolja a közeli versenypálya széfjét, de ehhez szüksége van a háborús veterán testvére, Clyde (Adam Driver), és a jelenleg sitten ülő robbantási szakártő, Joe Bang (Daniel Craig) segítségére.

Steven Soderbergh visszatért a gyökereihez, már amennyiben az Ocean's Eleven, vagy az Out of Sight annak nevezhető. Ebből a redneck heist moziból azonban hiányzik a lazaság, a ritmus pedig jobb szó híján....hát elég lapos. Dacára a mindössze 118 perces játékidőnek a film legalább két és fél órásnak érződik, és ez egy ilyen műfajnál, aminek sajátja a pörgős ritmus, elég rossz ómen.

Tovább

Az Igazság Ligája (Justice League)

2017/11/20. - írta: giskard reventlov

377-justice_league-poster.jpg

Batman (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadot), Aquaman (Jason Momoa), Flash (Ezra Miller) és Cyborg (Ray Fisher) kénytelenek összefogni, ha olyan ellenféllel kerülnek szembe, akit egymagukban nem tudnának legyőzni. Steppenwolf (Ciarán Hinds) pontosan ilyen ellenfél, a célja pedig nem kisebb, mint a világ elpusztítása.

Ha egy film kapcsán rendezőcseréről és jelentős utóforgatásról beszélnek, akkor azt hiszem, nyugodtan használhatjuk rá a jelzőt: hányatott sorsú. Ez a Justice League egyik legnagyobb hibája, ez látszik rajta leginkább, hogy a már meglévő alapanyagokhoz utólag tákoltak hozzá továbbiakat, így pedig épp a koherencia hiánya a legfeltűnőbb. Pedig a maga módján (meg némi kompromisszum árán) egészen szórakoztató, kvázi a szegény ember Marvel-filmje.

Tovább

Sorozatajánló rovat: Stranger Things 2. évad

2017/11/11. - írta: giskard reventlov

375-stranger_things_ver26_xxlg.jpg

Gyakorlatilag idemásolhatnám az első szótól az utolsóig mindazt, amit az első szezonról írtam, de ennyire még én sem vagyok lusta, ráadásul hiába maradt meg az alapkoncepció, elmeiben a második évad jelentősen eltér az előzményektől. Ami viszont nem változott, az a hibátlan retró hangulat, és az első osztályú atmoszférateremtés, egyszóval a minőség. Na meg, hogy borzasztó nehéz róla spoilermentesen írni.

Tovább

Thor: Ragnarök (Thor: Ragnarok)

2017/11/09. - írta: giskard reventlov

374-thor_ragnarok_ver2_xxlg.jpg

Improvizatív. Ha egy szóval kellene jellemeznem ezt a 130 percet, azt hiszem, ez illene rá a legjobban. Mert a Thor: Ragnarok nem más, mint rögtönzött dialógusok sorozata, amiben maga a történet csak vázlat szinten létezik. Ez pozitívum és negatívum is egyben, mert gyakorlatilag az első képkockától az utolsóig szórakoztató, de ha a feelgood faktor mögé nézünk, maga a sztori eléggé darabos, és nehézkesen gördül előre.

Thor (Chris Hemsworth) fogságba esik. Kiszabadul. Visszamegy Asgardba. Találkozik Lokival (Tom Hiddlestone). Együtt megkeresik az apjukat (Anthony Hopkins). Megtalálják. Némi spoileres közjáték, nem lövöm el. Hela, a halál istennője (Cate Blanchett) kiszabadul évszázados rabságából. Elfoglalja Asgard trónját. Thor és Loki száműzetésbe kényszerül, és egy Sakaar nevű bolygón köt ki. Thor ismét fogságba esik. Meg kell küzdenie a helyi gladiátor bajnokkal. Rövid szegmensek a Planet Hulk képregény-folyamból. Mindenki összefog, és visszatérnek Asgardba, hogy megdöntsék Hela rémuralmát. Stáblista.

Tovább

Dzsungel (Jungle)

2017/10/25. - írta: giskard reventlov

373-jungle-official-poster.jpg

1981-ben Yossi Ghinsberg két társával és egy túravezetővel kiegészülve bevette magát Bolívia feltérképezetlen dzsungelébe, hogy megtaláljanak egy addig ismeretlen indián falut. Azonban az események szerencsétlen alakulásából kifolyólag Yossi elszakadt társaitól, így élelem és megfelelő felszerelés nélkül volt kénytelen nekivágni a több, mint 100 mérföldes útnak a következő ismert település felé, miközben az esős évszak dzsungelének minden nehézségével is szembe kellett néznie.

Zsigerig ható túlélődráma a játékidő második felében fantasztikus alakítást nyújtó Daniel Radcliffe-el.

Tovább

Atomszőke (Atomic Blonde)

2017/10/24. - írta: giskard reventlov

372-atomic_blonde_ver4_xxlg.jpg

Nem sok újat lehet mondani az akciófilm műfaján belül, így egy ideje a zsáner művelői jobb híján egymást másolják. Hogy ne menjünk messzebb, a Matrix sikere után mindenki bullet time akciójeleneteket akart forgatni inkább kevesebb, mint több sikerrel, aztán jött Jason Bourne, és mindenki elkezdte rángatni a kamerát, mint az őrült. De John Wick újabb változást hozott: most már a realisztikus(nak tűnő) akciófilm a menő, ahol a hatékonyság, a body count maximalizálása a cél. Most ez a trend, és pontosan ezt próbálja másolni az Atomic Blonde is.

Én azt szoktam mondani, hogy jó alapanyagból jól lopni bocsánatos bűn, és ha azt vesszük alapul, hogy a John Wick rendezőpárosának egyik fele ült az Atomic Blonde direktori székébe, elvileg tudott volna mihez nyúlni, és a módszer is rendben lett volna. Igen, a megfogalmazásból már sejthetitek, hogy ez a film a tyler durdeni hagyományoknak megfelelően csak a másolat másolatának másolata.

Tovább

Köztünk az űr (The Space Between Us)

2017/10/19. - írta: giskard reventlov

371-the-space-between-us.jpg

Gardner Elliot (Asa Butterfield) a Marson született, ugyanis asztronauta édesanyja még az űrutazás előtt teherbe esett. A NASA mindenáron eltitkolja a fiú létezését, de Gardner még így is barátra lel egy földi lány, Tulsa (Britt Robertson) személyében. Amikor aztán végül mégis hazahozzák, a fiú elhatározza, hogy megszökik, és megkeresi a lányt, vele együtt pedig sosem látott apját is.

Sajátos műfajkeverék a The Space Between Us, egy scifi alapokból építkező romantikus road movie, ami ugyan minden tudományos hátteret nélkülöz, de ez nem akadályozza meg abban, hogy egyszerű eszközeivel a szívünkre hasson.

Tovább

Wind River - Gyilkos nyomon (Wind River)

2017/10/19. - írta: giskard reventlov

370-wind_river_ver2_xxlg.jpg

Cory Lambert (Jeremy Renner) vadkilövőként dolgozik Wyomingban. Munka közben bukkan rá egy indián lány holttestére a Wind River rezervátumban, az FBI pedig a kevés tapasztalattal rendelkező Jane Bannert (Elizabeth Olsen) kénytelen küldeni az ügy felderítésére, mivel ő állomásozik a legközelebb, a rendszeres hóviharok pedig hamar eltüntetnek minden nyomot.

Taylor Sheridan harmadik forgatókönyve, egyben első rendezése is újabb bizonyíték arra, hogy a western műfaj nem halott, bőven van még benne spiritusz. A Wind River ugyanis hiába krimi, az ügy felgöngyölítése itt csak a mellékszál egy western alapokon nyugvó mély karakterdráma hátterében.

Tovább

A bébiszitter (The Babysitter)

2017/10/17. - írta: giskard reventlov

369-babysitter_xxlg.jpg

Bee (Samara Weaving) a tökéletes bébiszitter: okos, vicces, egy kicsit geek is, ráadásul őrülten szexi. Legalábbis a felügyeletére bízott tizenéves Cole (Judah Lewis) így gondolja. A srác eddig minden este aludt, amíg a lány vigyázott rá, most azonban úgy döntött, titokban meglesi, mit csinálhat Bee éjszaka. Arra azonban nem számított, hogy a lány áthívja néhány barátját, hogy egy sátánista rituálé keretében emberáldozatot mutassanak be.

A slasher-horror zsánerelemeit poénforrásként kiforgatni már nem nagy kunszt, készült nem egy film már ezen a nyomvonalon. Azonban így, ahogy a világ legrövidebb nevű rendezője, McG csinálta, talán még nem. A The Babysitter ugyanis nem görbe tükröt állít a műfaj adta klisék elé, inkább csak a megoldásai viccesek, ugyanakkor horrorfilmként is működőképes a végeredmény.

Tovább

A majmok bolygója: Háború (War of the Planet of the Apes)

2017/10/16. - írta: giskard reventlov

368-war_for_the_planet_of_the_apes_ver2_xxlg.jpg

Habár a majmok még messze vannak attól, hogy Caesar (Andy Serkis) vezetésével a bolygó uralkodó fajává válhassanak, az emberiség napjai meg vannak számlálva. Egy őrült ezredes (Woody Harrelson) azonban nem hajlandó feladni harc nélkül.

A War of the Planet of the Apes egy komoly témákat boncolgató trilógia méltó lezárása, de egyúttal a hibái is sokkal látványosabbak az elődeiénél.

Tovább

A Setét Torony (The Dark Tower)

2017/10/13. - írta: giskard reventlov

367-dark_tower_xxlg.jpg

Egy tinédzser fiú (Tom Taylor), akinek apokaliptikus rémálmai vannak, egy fegyverforgató (Idris Elba), akit a hite helyett már csak a bosszú vezérel, egy fekete ruhás férfi (Matthew McConaughey), aki rá akarja ereszteni a démonhordáját a világra és egy megfilmesíthetetlennek hitt, több ezer oldalas regényfolyam, ami...nos nagyon úgy néz ki, hogy tényleg megfilmesíthetetlen.

Tovább

Transformers: Az utolsó lovag (Transformers: The Last Knight)

2017/10/03. - írta: giskard reventlov

366-transformers_the_last_knight_ver4_xxlg.jpg

Kezeket a magasba, kinek volt már olyan sztorija (vagy meséltek már neki olyan történetet), ami úgy kezdődött, hogy "annyira leitattak..."? Én már hallottam párat, és minden alkalommal megkérdeztem, hogy ez mégis miképp történt? Lekötöztek egy székbe, és öntötték beléd a piát egy tölcséren keresztül? Nem-nem, te voltál az, aki megitta azt a töménytelen mennyiségű alkoholt, a következmények is téged terhelnek, a többiek maximum csak biztattak.

transformers_the_last_knight_192825_952.jpg

Nos a Transformers az én "annyira leitattak..."-sztorim. Az első résznél még lelkes voltam, aztán a folytatásokkal ez a lelkesedés egyre fogyott, míg végül a legutóbbi etapot már nem akartam megnézni moziban. De a többiek biztattak. Talán még a jegyemet is kifizették, de ez ügyben a részletek már a múlt homályába vesznek, akárcsak maga a film, amiből egyetlen képkocka nem sok, annyit sem tudnék felidézni. És igen, a játékidő minden egyes percét megszenvedtem, elvesztegetett dollármilliókat láttam csak, meg azt a majdnem három órát, amit sosem fogok visszakapni. Akkor és ott kijelentettem, hogy nekem ennyi volt az autóvá változó robotok története.

transformers_the_last_knight_193303_960.jpg

Erre tessék, itt ülök, és nézem ezt a magát filmnek hívni próbáló dolgot, de már nem szenvedek, simán csak unatkozom. A The Last Knight unalmas, kevés benne az akció, a pocsék forgatókönyv meg csak random jeleneteket dobál egymás után, amik szinte egyáltalán nem kapcsolódnak sem egymáshoz, sem tulajdonképpen semmihez, a "történet" pedig nem több expozíciós dialógusok sorozatánál, amiket olyan többre érdemes színészlegendák adnak elő, mint például Anthony Hopkins.

Tovább