Deadpool 2

2018/05/18. - írta: giskard reventlov

416-deadpool_two_ver15_xxlg.jpg

Ha nem számítjuk a frissességét, a Deadpool első része egy tipikus bemutatkozó mozi: egy eredettörténet, annak minden gyerekbetegségével. Elemeiket tekintve ezek mindig nagyon hasonlóak, nincs mit tenni. De kezeket a magasba, ki tud olyan második részt mondani, ami jobb, mint az első? Ha csak a szuperhősfilmeket nézzük, akkor nekem hirtelen csak az X-Men 2 ugrik be, de amúgy se tudnék sok kivételt említeni. A folytatások ugyanis általában beleesnek abba a hibába, hogy minden csak nagyobb, több, látványosabb bennük, az még a jobbik eset, ha előtte az alkotók lemonitorozzák, milyen panelek tetszettek a nézőknek, és azokat tolják. És sajnos ez utóbbi kasztba tartozik a Deadpool 2 is. Eleve én se vártam annyira, mint az elsőt, de jobban is látom a hibáit, és nem csak az előzőhöz mérten, hanem önnön erősségeihez képest is. Félreértés ne essék, ez még mindig eszement jó szórakozás, abszolút fel sem tűnt a két órás játékidő, de nem elég összeszedett, nem elég koherens.

Szándékosan nincs tartalomismertetés, a sztori fő sodrából a trailerek se lőttek el szinte semmit, én sem teszem. De azért próbáljunk meg végogmenni azokon a hibákon a lehető lespoilermentesebben.

Tovább

A hihetetlen család (The Incredibles)

2018/05/13. - írta: giskard reventlov

415-the-incredibles441-2289.jpg

Nem kevés animációs filmet szeretek, de, ha kedvencet kellene választanom, a The Incredibles nem csak, hogy előkelő helyen lenne a listán, ahogy mondani szokták, hanem abszolút nyugodt szívvel tenném le mellette a voksomat. Nem azért, mintha tökéletes lenne, mert korántsem az. Ilyenkor általában azt szoktam mondani, hogy többszöri újranézésre is ugyanazt az élményt nyújtja, de az igazat megvallva a mostani alkalommal sokkal jobban hatott rám, mint azelőtt bármikor, és még most is tudott újat nyújtani, olyasmit, amit eddig nem vettem észre.

Tovább

Gengszterzsaruk (Den of Thieves)

2018/05/04. - írta: giskard reventlov

414-den_of_thieves_xxlg.jpg

Jöhetnek a kövek, de szerintem akkor is a Szemtől szemben az akció-thrillerek alfája és omegája. Hogy jön ez most ide? Hát úgy, hogy a Den of Thieves nem több a szegény ember Szemtől szembenjénél, de még abból is a rosszabbik fajta. Mert Christian Gudegast író-rendező sajnos nem egy Michael Mann, Gerard Butler nem egy Al Pacino, Pablo Schreiber pedig végképp nem egy Robert De Niro. Na meg van itt nekünk még pluszban egy 50 Cent, aki gyakorlatilag bármilyen film kapcsán azonnali belépő a zs-kategóriába, és hát Ice Cube-nak is lehetne annyi esze, hogy a fiát, O'Shae Jackson jr-t ennél jobb filmekbe tolja bele, ha már egyszer felkapták a srác nevét a Straight Outta Compton miatt. És vajon, aki a magyar címet választotta, látta-e egyáltalán a filmet, vagy csak úgy random a hasára ütött?

Tovább

Tökéletes hang 3 (Pitch Perfect 3)

2018/05/01. - írta: giskard reventlov

413-pitch_perfect_three_ver3_xxlg.jpg

Egy feelgood első rész, és egy továbbra is laza, azonban tökéletesen indokolatlan folytatás után, a Bardeni Bellák még egyszer, utoljára összeállnak, hogy részt vegyenek egy DJ Khaled által szervezett előzenekar-választáson, ezúttal azonban olyan bandák ellen, akik hangszereket is használnak.

Hú, de eredeti, ezeket a paneleket se láttuk eddig még sehol. Látszik, hogy az alkotók nem olvassák a blogot, pedig én már a második rész után is mondtam, hogy egy intergalaktikus a capella bajnokság kellene, hogy legyen a trilógia záródarabja. Vagy bármi más, csak ne ez a mondvacsinált, izzadtságszagú és random jelenetek egymásutánisága másfél órán keresztül.

Tovább

Bosszúállók: Végtelen háború (Avengers: Infinity War)

2018/04/28. - írta: giskard reventlov

412-avengers_infinity_war_xxlg.jpg

Tér, Valóság, Hatalom, Elme, Idő, Lélek; hat Végtelen Kő. Ezeket keresi Thanos, az őrült titán (Josh Brolin), és, ha sikerül mindet megkaparintania, és a kesztyűjébe illesztenie, az erejüket kiaknázva a fél univerzum elpusztítása csak egy csettintésébe kerülne.

10 év, 18 film (előbbi a stúdiólogóba is bekerült). Minden ebbe az irányba mutatott, minden itt kulminálódik. Soha nem készült még ennyi karaktert mozgató képregénymozi, és az is nyilvánvaló, hogy ezután már nem is nagyon lesz érdemes nekiállni, mert mostantól az Avengers: Infinity War ennek az alfája és az omegája. A Marvel kétségtelenül megváltoztatta a filmgyártást (hogy ez egy jó irány-e, most ne firtassuk).

Tovább

Könyvajánló rovat: Ernest Cline - Ready Player One

2018/04/20. - írta: giskard reventlov

411-readyplayerone_book.jpg

Tiszteletadó főhajtás a régi idők (különös tekintettel a 80-as évek) popkultúrája, könyvei, filmjei, zenéi, de leginkább a videojátékok előtt.

Mivel a tartalom többé-kevésbé már ismertetve lett korábban, önismétlés helyett nézzük inkább a legfontosabb kérdést, ami ilyenkor fel szokott merülni, nevezetesen: jobb-e a könyv, mint a film? Nem kerülgetem a forró kását, ha tömör válasz kell, tessék, itt van: igen, jobb. Ha nem érdekelnek a részletek, itt akár abba is hagyhatod az olvasást, pedig szokás szerint most is lesz egy 'DE', és talán még kivárni is érdemes. Előbb azonban lássuk a pozitívumokat.

Tovább
Címkék: könyv

Elit játszma (Molly's Game)

2018/04/20. - írta: giskard reventlov

410-mollys_game_xxlg.jpg

"Ennek a nőnek semmi keresnivalója egy maffia ügyben. Jutalékot szedett. Ennyi. Hét hónapon át, 2 éve. Miért? Mert több milliós hiteleket nyújtott, és nem akarta verőlegényekkel behajtani őket. Mostanáig már számtalan lehetősége lett volna, hogy személyes hasznot húzzon abból, hogy kiteregetni mindazt, amit tud. Láttam az összes adatát 2007-ig visszamenőleg. Írtak neki SMS-eket, e-maileket filmsztárok, rock sztárok, sportolók, milliárdosok. Jó szaftosakat. Van köztük férj, apuka és ez csak a jéghegy csúcsa. Mi van azzal az ürgével, aki közel állt ahhoz, hogy ő legyen a monacói nagykövet? Visszaléptették az utolsó pillanatban. Senki sem tudja, miért. De Molly Bloom tudja. Voltak cégvezetők, egyetemista szeretőkkel, egy befektetési bank igazgatója megkérte, hogy tegyen be egy cinkelt paklit a játszmába. Egy filmstúdió feje azt írta neki, hogy egy bizonyos színész túl fekete az ő ízlésének. Írhatott volna egy bestsellert és élhetett volna simán. Nála van a nyerő lottószelvény, de nem váltja be. Az ügyészség minden dollárját elvette tőle egy elbaszott hivatalos eljárásban, aztán még ráküldtétek az adóhivatalt is. Kizsigereltétek, hogy még esélye se legyen felfogadni egy ügyvédet. Most itt a lehetőség, hogy garantálja a szabadságát, azzal, hogy beavat minket, még se hajlandó rá."

Megtörtént eseten alapuló film Molly Blloomról, aki egy síbaleset következtében elhalasztja jogi tanulmányait, hogy pókerjátszmákat szervezzen, először 10000 dolláros beugróval, majd milliós tételekben, amikben végül az orosz maffia is érdekelt lett.

Tovább

Az útvesztő: Halálkúra (Maze Runner: The Death Cure)

2018/04/16. - írta: giskard reventlov

409-maze_runner_the_death_cure_ver2_xxlg.jpg

Egy decent job első rész és egy so-so folytatás után hogyan lehetne egy-egy szóban jellemezni a Maze Runner: The Death Cure majdnem két és fél óráját? Kidolgozatlan? Kaotikus? Egyenetlen? Ritmustalan? Érdektelen? Unalmas? Vagy leginkább mindez együtt. Ráadásul nem is futnak benne annyit, mint eddig.

Tovább

The Commuter: Nincs kiszállás (The Commuter)

2018/04/06. - írta: giskard reventlov

 408-commuter_ver3_xxlg.jpg

Michael MacCauley (Liam Neeson) eredetileg rendőr volt, de a családja kedvéért átnyergelt a biztosítási szakmára. Már 10 éve ingázik ugyanazzal a vonattal munkába menet, és hazafelé, ennyi idő alatt pedig néhány hozzá hasonló utassal is megismerkedett. Egy nap azonban váratlanul elbocsájtják, és már épp hazafelé tart, hogy elmondja a rossz hírt a feleségének, amikor egy titokzatos nő (Vera Farmiga) ül le vele szemben, egy még titokzatosabb ajánlattal: meg kell keresnie egy bizonyos utast, akinél van egy bizonyos táska, és meg kell jelölnie egy gps-nyomkövetővel, mindezt még azelőtt, hogy a vonat a végállomásra érne, ha pedig vállalja a feladatot, 100 ezer dollár üti a markát.

Szűkös időkeret, bezártság, rejtély, és a 66 éves Liam Neeson. Kár, hogy ezekből az összetevőkből csak egy közepes akció-thrillerre futotta.

Tovább

Ready Player One

2018/04/03. - írta: giskard reventlov

407-ready_player_one_ver2_xxlg.jpg

A technológiailag egyre dinamikusabban fejlődő jövőben az emberek egyetlen helyre menekülhetnek a problémáik elől: az OASIS nevű virtuális játéktérre. Mielőtt az OASIS alkotója meghalt, elrejtett a játékban három kulcsot, aki pedig mind a hármat megtalálja, a győzelemmel együtt a játék feletti hatalmat is megkapja.

Majdnem két és fél órányi scifi-kaland és popkulturális utalás, a világ összes húsvéti tojásával.

Tovább

Sorozatajánló rovat: Future Man

2018/04/02. - írta: giskard reventlov

406-future_man_ver2_xxlg.jpg

Josh Futturman (Josh Hutcherson), takarítóként dolgozik egy gyógyszeripari laborban. Lelombozó és kilátástalan hétköznapjaiba csak egy videojáték, a Bionic Wars hoz némi változatosságot, ebben ugyanis Josh barátunk verhetetlen: Future Man nevű avatárjának bőrébe bújva, vég nélkül irtja az ellent a posztapokaliptikus jövőben. Amikor azonban az utolsó pályán is túljut, az események nem várt fordulatot vesznek, a játékról ugyanis kiderül, hogy egy kiképzőprogram része, mert a Bionic Wars tényleg megtörtént a jövőben, az emberi ellenállás pedig két mindenre elszánt katonáját, Tigert (Eliza Coupe) és Wolfot (Derek Wilson) küldi vissza a múltba, hogy rávegyék a játék nyertesét, azaz a Kiválasztottat, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Teljesen elszállt, mégis észveszejtően szórakoztató időutazós scifi-vígjáték, nem csak és kizárólag a műfaj rajongóinak, de nekik mindenképp.

Tovább

Tűnj el! (Get Out)

2018/04/01. - írta: giskard reventlov

405-get_out_ver4_xxlg.jpg

Chris (Daniel Kaluuya) és Rose (Allison Williams) már majdnem fél éve vannak együtt, amikor elhatározzák, hogy a lány formálisan is bemutatja a szüleinek a barátját. Az egész egy kissé kínos hétvégének indul, mint az ilyen események általában, azonban amikor a rokonok és ismerősök népes társasága is megérkezik a szülői házba, Chris úgy érzi, minden szem őt mustrálja, ráadásul az emberek is egyre furcsábban kezdenek vele viselkedni.

Okosan felépített, a rasszizmus sztereotípiáinak látszatát keltő thriller, amely végül nem várt fordulatot vesz. De van-e helye az Oscar gálán?

Tovább

Roman J. Israel, Esq.

2018/03/17. - írta: giskard reventlov

404-roman_j_israel_esq_xxlg.jpg

Időnként bajban vagyok a tartalomismertetéssel, és bárhogy szépíteném, a Roman J. Israel, Esq. sztorija is összefoglalható egy mondatban: egy idealista ügyvéd hátat fordít az elveinek, és megindul lefelé a lejtőn.

De hát a címszerepben Denzel Washington, Dan Gilroy, a Nightcrawler rendezőjének új filmjében, ez nem adja el önmagát?

Tovább

Tragedy Girls

2018/03/16. - írta: giskard reventlov

403-tg_official-poster.jpeg

Sadie-nek (Brianna Hildebrand) és McKayla-nak (Alexandra Shipp) elege van már abból, hogy a kutya sem lájkolja a blogjukat. Hogy felpörgessék a népszerűségi indexet, elkapják a környéken garázdálkodó sorozatgyilkost (Kevin Durand), de ahelyett, hogy feladnák a rendőrségen, inkább átveszik a helyét, a gyilkosságokhoz kapcsolódó anyagokat pedig folyamatosan posztolják.

Slasherhorror-paródiába oltott társadalomkritika a tinédzserek közösségi média-függőségéről, csak sajnos (elnézést a szójátékért) egyik témában sem vág elég mélyre.

Tovább

Expedíció (Annihilation)

2018/03/15. - írta: giskard reventlov

402-annihilation_ver2_xxlg.jpg

A katonai múlttal rendelkező biológus, Lena (Natalie Portman) csatlakozik egy csupa nőkből álló csapathoz, amely arra hivatott, hogy kivizsgálja azt a Vibrálásnak nevezett képződményt, amely Amerika déli lápvidékén ütötte fel a fejét, és amelyből még egyetlen korábban indított expedíció sem tért vissza.

Titokzatos és fojtogató atmoszférájú scifi, ami legalább annyira zavarba ejtő, mint amennyire gondolatébresztő.

Tovább

Sorozatajánló rovat: Altered Carbon

2018/03/14. - írta: giskard reventlov

401-altered_carbon_ver4_xxlg.jpg

Takeshi Kovacs (Will Jun Lee), 250 évnyi hibernációs börtön után egy idegen testben (Joel Kinnaman) ébred. Egy intergalaktikus pénzmogul, Laurens Bancroft (James Purefoy) olvasztatta ki, mégpedig egyetlen céllal: hogy megtalálja azt, aki megölte Laurens Bancroftot. Egy olyan jövőben járunk ugyanis, amelyben az emberek egy beültetésnek köszönhetően komplett mentést készíthetnek a tudatukról, ami aztán egy másik testbe átvihető. A szupergazdagok azonban, klónraktárat tartanak fenn, amellyel a halhatatlanságot is megengedhetik maguknak. De mi történik, ha egy Bancrofthoz hasonló, nagy hatalmú ember klónját megölik az aktuális mentés előtt? Egyáltalán ki férkőzhetett hozzá ennyire közel? Vagy szimpla öngyilkosságról van szó? Kovacs nyomozni kezd, de nem is sejti, mibe tenyerelt.

A test csak egy hordozó, és a tudat határozza meg az embert, mindegy, mit látunk a tükörbe nézve? Megéri a halhatatlanság, ha közben teljesen elkorcsosítja a lelkiismeretünket az apátia? És bár a halhatatlanságnak ez a formája a végtelen idill képével kecsegtet, ha megengedhetjük magunknak, de nem pont ugyanez sodorja majd az emberiséget a kihalás szélére? Ilyen kérdéseket feszeget ez a szövevényes, neo-noir krimisorozatba oltott cyberpunk jövőkép, habár nem feltétlenül ad mindegyikre választ is.

Tovább

Rebel in the Rye

2018/03/01. - írta: giskard reventlov

400-rebel_in_the_rye_xxlg.jpg

"Fel akarod tenni az életed arra, hogy történeteket mesélsz, tudva, hogy semmit nem kapsz érte cserébe? Ha erre a kérdésre nem a válasz, akkor irány, és keress valami mást, amivel az életed töltöd, mert nem vagy igazi író."

Életrajzi film a XX. század egyik meghatározó irodalmi alakjáról, J.D. Salingerről, fő műve, a Zabhegyező megírásának körülményeiről, valamint arról, hogy miért vonult el a világtól, megfosztva önmagát (ezzel együtt pedig az olvasóit is) a publikálás lehetőségétől.

Különleges kapcsolat van a Zabhegyező és köztem, már első olvasatra kötődést éreztem a könyv főhősével. Mintha Salinger olyan kérdésekre válaszolt volna, amik még meg sem fogalmazódtak bennem. Ritkán fordul elő ilyesmi, de ettől még nem egyedi eset. Számomra azonban ez nagyban befolyásoló tényező volt, Salingert pedig a kedvenc íróim egyikévé avatta. Már készült egy részletgazdag, de közepes dokumentumfilm az íróról, és bár hollywoodiasan dramatizált, mégis azt mondom: a Rebel in the Rye az a film, amit sokkal inkább megérdemelt.

Tovább

All I See Is You

2018/02/28. - írta: giskard reventlov

399-all_i_see_is_you_xxlg.jpg

Gina (Blake Lively) még gyerekkorában veszítette el a látását egy autóbalesetben, azóta a szeme csak a világos és sötét közti különbséget képes érzékelni, azt is elmosódottan. Férje, James (Jason Clarke) gondoskodik róla, szeretik egymást, boldogok együtt, már a családalapításon gondolkodnak, azonban váratlanul megüresedik egy hely a szaruhártya-átültetésre várók listáján. A nő aláveti magát a beavatkozásnak, a műtét sikeres, ezután azonban minden megváltozik.

A látás az elsődleges érzékeléseink egyike. Annyira magától értetődő és hétköznapi, hogy szinte fel sem fogjuk. De mennyiben befolyásolja az énképünket, illetve a környezetünkről alkotott képünket a tény, hogy látunk? És mennyiben befolyásolja ugyanez a tény a környezetünkben élők rólunk alkotott képét? Megsajnálnak és segíteni akarnak rajtunk, vagy épp ellenkezőleg, kihasználják a fogyatékosságunkat? Az All I See Is You ilyesfajta kérdéseket boncolgat egy párkapcsolat szemszögéből bemutatva, és még csak nem is szájbarágósan teszi ezt, nagy kár, hogy a fináléra kifogy belőle a szufla.

Tovább

Fekete Párduc (Black Panther)

2018/02/19. - írta: giskard reventlov

398-black_panther_ver3_xxlg.jpg

A szükséges rossz. Tömören így tudnám jellemezni a Black Panther bő két óráját. Egyrészt, mert mostanra Dunát lehet rekeszteni a képregényfilmekkel, ez pedig a nagy számok törvénye értelmében a minőség rovására megy, másrészt erre a sztorira igazából nem sok szükség van, nincs komoly kihatása szinte semmire, csupán megágyaz a szintén idén érkező Infinity War eseményeinek.

De hát mégiscsak ez az első fekete szuperhősfilm, mondhatnánk, azonban nem lenne igazunk. Korábban ugyanis már ott volt Blade, kedvenc adócsaló fekánk tolmácsolásában (ráadásul szintén a Marvel istállójából, egyúttal megkockáztatom, hogy azzal az első fekete szuperhős-trilógia is ki lett pipálva), de akár Spawn is, és még sorolhatnánk. Nem, Black Panther az első afrikai szuperhős, és ez nem rasszizmus, ez tény. Ebben van a jelentősége, sőt nagy valószínűséggel a népszerűsége is.

Tovább

Lady Bird

2018/02/17. - írta: giskard reventlov

397-lady_bird_ver2_xxlg.jpg

Nehéz a lázadó kamaszokkal, önzők, egoisták, ráadásul ők maguk sem tudják, mit akarnak. De előbb-utóbb mindegyikük kiforrja magát, és még az is elképzelhető, hogy utólag belátják, mennyire csúnyán bántak a környezetükben élő emberekkel. Nagyjából ennyi a Lady Bird tanulsága, és igen nagy a valószínűsége, hogy ez az egyszerű üzenet sokakhoz eljut. Vagy azért, mert már ők is voltak kamaszok, vagy azért, mert épp most azok.

Kár, hogy szerintem ezt ennél koherensebben is be lehetett volna mutatni.

Tovább

The Cloverfield Paradox

2018/02/14. - írta: giskard reventlov

395-the-cloverfield-paradox-poster.jpeg

A The Cloverfield Paradox az "egy seggel két lovat" tipikus esete. Egyszerre akar része lenni a már ismert eseményeknek, így reflektálnia is kell ezekre, ugyanakkor önálló történet is akar lenni, időutazással, párhuzamos univerzumok egybeolvadásával, és emberi drámával. És mindez hogyan sikerül neki? Ahhoz már kattintani kell.

Tovább

Én, Tonya (I, Tonya)

2018/02/11. - írta: giskard reventlov

394-i_tonya_xxlg.jpg

"Nem létezik olyan, hogy igazság. Mindenkinek megvan a saját igaza."

Tonya Harding, korosztályát megelőző, kivételes műkorcsolyázó volt, aki olyan könnyedén kivitelezte a Tripla Axelt (a gyakorlatot, amibe a női műkorcsolyázók nagy százaléka belebukik), mintha csak erre született volna. Ugyanakkor ő maga volt az amerikai white trash megtestesítője, vagy, ahogy idehaza hívnánk: proli. Fellépőruhára nem volt pénze, így saját maga varrta azokat, bunkó volt szinte mindenkivel, káromkodott, de mit is várhattak volna egy olyan lánytól, aki bántalmazó környezetben nőtt fel. Iszákos, láncdohányos anyja rendszeresen verte, ebből a helyzetből pedig csak Jeff Gillooly, Tonya későbbi férje jelentett volna kiutat, azonban a férfi az erőszakosság tekintetében nem sokban különbözött a lány anyjától.

Életrajzi filmet forgatni egy ennyire ellentmondásos személyiségről nem egyszerű vállalás. Az I, Tonya két órája azonban úgy tud szórakoztató lenni, hogy nemcsak nem válik öncélúvá, épp ellenkezőleg: a könnyed stílus csak még jobban hangsúlyozza a drámát. Ha pedig rajtam múlna, Margot Robbie idén Oscar díjat kapna.

Tovább

A víz érintése (The Shape of Water)

2018/02/09. - írta: giskard reventlov

393-shape_of_water_ver3_xxlg.jpg

Felnőtteknek szóló mese a szerelem erejéről, a másságtól való félelemről, és az előítéletekről, avagy egy néma takarítónő (Sally Hawkins) és egy furcsa kétéltű ember (Doug Jones) találkozása.

Bizonyos filmek esetében nincs szükségem, csak a minimális előtudásra. Teszem azt, elég Guillermo del Toro, direktor neve, és a történet nagy vonalakban ahhoz, hogy elfogjon a "mindenképpen megnézem" érzés. Tévedés ne essék, ez nem garancia a sikerhez, sőt, igazából semmire sem az, nekem azonban a rendezővel kapcsolatban sosem a végeredmény a fontos, mint inkább maga a megtett út. Ebből a szempontból pedig most sem okozott csalódást.

Tovább

A tehetség (Gifted)

2018/02/03. - írta: giskard reventlov

392-gifted_movie_poster.jpg

Frank Adler (Chris Evans) egyedül neveli unokahúgát, Mary-t (Mckenna Grace), miután a kislány anyja, a férfi testvére öngyilkos lett. Mary nagyanyja eddig semmilyen kapcsolatot nem tartott fenn velük, most azonban bíróság elé vinné, hogy ő kapja meg a gyámsági jogot, Mary-ről ugyanis kiderül, hogy matematikus zseni, akárcsak az édesanyja.

Marc Webb, az (500) Days of Summer és két Spiderman-mozi után visszatért a kisköltségvetésű függetlenfilmek világába, mégpedig egy olyan drámával, ami ugyan minden eredetiséget nélkülöz, a szíve mégis a helyén van.

Tovább