A Pentagon titkai (The Post)

2018/07/14. - írta: giskard reventlov

430-post_xxlg.jpg

"A sajtónak a népet kell szolgálnia, nem a kormányt"

A vietnámi háború valódi politikai indokainak eltussolása. A sajtószabadság sárba tiprása, a The Washington Post szemszögén keresztül. Meryl Streep. Tom Hanks. Steven Spielberg. Kell ennél több?

the_post_210414_036.jpg

Igen is és nem is. Nem, mert a témához pont ilyen nevekre van szükség. Meryl Streep és Tom Hanks kettőse tökéletes választás. Nem életük alakítását hozzák, de velük szemben ez már nem is elvárás. Annyi minden van már a hátuk mögött, annyit tettek le az asztalra, hogy ha meghalljuk a nevüket (pláne ugyanabban a filmben), jogosan várhatunk el egy bizonyos minőségi szintet, és azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy meg is kapjuk. Ugyan a magam részéről egyszerre láttam a vásznon magukat a színészeket és az általuk játszott karaktereket is, de ez már legyen az én bajom, amúgy sem túl zavaró a dolog. Az látszik mindkettejük gesztusnyelvén, mintha próbálnák vászonra ültetni az eredeti figurák manírjait, de mindezt a sajátjaikkal teszik, ezért aztán kicsit kettős lesz a végeredmény. Azonban annyira jók, és annyira jó őket látni, hogy részemről ez bocsánatos "bűn".

the_post_210547_267.jpg

És egy ilyen témát ki más prezentálhatna, ha nem Steven Spielberg? Korosztályának egyik legmeghatározóbb rendezője, ez vitathatatlan. Biztos kézzel viszi előre a sztorit, minden erőlködés nélkül mutatja be az alaphelyzetben rejlő feszültséget. Nincs szüksége látványos akciókra ahhoz, hogy a történteket megfelelőképpen vissza tudja adni, bőven elég neki egy újságírókkal zsúfolásig megtelt szoba, és komoly, jól előadott dialógusok. Bejáratott operatőre, Janusz Kaminski pedig szokás szerint megfelelő partnere ebben, nem villant nagyot, de még így is van pár nagyon szép beállítás; a képi világra sem lehet egy rossz szavunk se.

the_post_210625_828.jpg

De mindeközben az egész egy kicsit rutinszerűnek tűnik. A két főszereplő kisujjból rázza ki ezt az alakítást, de ez ugyanígy igaz a rendezőre is. Még a kötelező Spielberg-féle hatásvadász csúcspont is megvan (a telefonon kihirdetett eredmény és az azt követő idézet), és borzasztó, mint szinte mindig. Elvárhatunk egy bizonyos szintet, mint mondtam, és ez jogos igény, de semmivel sem kapunk többet az elvárhatónál. Ebből a szempontból viszont nem érdemes rá úgy beülni, mint "egy film, amiben Meryl Streep és Tom Hanks szerepel, valamint Steven Spielberg rendezte". Csak akkor kezdjünk bele, ha érdekel minket a téma, és nincs bajunk a tisztes iparosmunkával. Mert a The Post nem több ennél.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4514111401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása