A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales)

2017/09/07. - írta: giskard reventlov

358-pirates_of_the_caribbean_dead_men_tell_no_tales_ver3_xxlg.jpg

Ha van bármilyen összefüggés egy elátkozott, élőhalott tengerész (Javier Bardem), egy csillagászlány (Kaya Scodelario), Will Turner fia (Brenton Thwaites) és a rettegett Barbossa kapitány (Geoffrey Rush) között, az ki más lehetne, mint Jack Sparrow (Johnny Depp)? Ő és a tájolója megint az események középpontjába csöppennek, a tét pedig nem kisebb, mint Poszeidon Szigonya, aminek segítségével minden átok megtörhető.

Ez talán a Dead Men Tell No Tales legnagyobb hibája: túl van bonyolítva a sztori. Tény, hogy mindenkiről megtudunk mindent, és elvarrják a szálakat, de ahhoz képest, eredetileg honnan indult a Pirates of the Caribbean, egy egyszerű kalandfilmnek túlságosan is kusza. Majd' két filmre elég cselekményszálat zsúfoltak ebbe a 130 percnyi játékidőbe, ez pedig többször is a ritmus rovására megy.

pirates_of_the_caribbean_204358_390.jpg

Pedig eleve egy kissé keserű szájízzel ültem le elé, mert a szériában szerintem maximum két részig volt szufla, már a harmadik nekifutást is erőltetettnek éreztem, nem, hogy a negyediket. Hogy akkor miért ültem neki az ötödiknek is, azt most inkább ne firtassuk. Mégpedig azért, mert ugyan van a filmben néhány hullámvölgy, viszont szinte az első perctől berántott, és hasonló érzést tartott bennem végig, mint az első rész. 

Egyes számú szőrszálhasogatás: mi a frászért erőltetik évtizedek óta azt a nyilvánvaló hülyeséget, hogy a filmben kötelezően kimondja valaki a címet? Láttam erről korábban egy videomontázst, hogy amint elhangzik a cím, vége is a filmnek (igazából ennek is van legalább két része). Na jelen esetben, ez az első negyed órában megtörténik, ráadásul totál indokolatlan (mint, ahogy általában). 

pirates_of_the_caribbean_204528_662.jpg

Évek óta (azaz egészen pontosan az első Pirates of the Caribbean óta) emlegetem Johnny Deppel kapcsolatban negatív jelzőként, hogy olyan, mintha minden filmjében Jack Sparrow-t alakítaná. Vagy minden filmjében részeg, ez a másik opció. Így van-e, vagy sem, mindig tehetségesebbnek tartottam őt annál, semmint, hogy elnézzem neki az egysíkú szerepformálást. Mondhatnám, hogy a negyedik részre már bőven kifulladt a karakter, de ez csak abban az esetben állná meg a helyét, ha emlékeznék az említett filmre. Így viszont csak azt tudom mondani, hogy Johnny Depp erre a bő két órára újra elhitette velem, hogy van még spiritusz Jack Sparrow kapitány figurájában, mindezt úgy, hogy most igazából részegebbnek látszik, mint valaha.

Kettes számú szőrszálhasogatás: ha már egyszer érezhetően másoljuk az első részt, mind hangulatában, mind sztorivezetésben, ráadásul egy cameo erejéig képesek vagyunk megszerezni Keira Knightley és Orlando Bloom kettősét, és a főszereplő fiatal pár között is eléggé egyenes vonal mentén alakul a románc a nyilvánvaló végkifejletig, akkor a történet ezen részének alanyai legalább ne úgy nézzenek már ki, mint a szegény ember Keira Knightley-ja és Orlando Bloom-ja, mert az elég gáz. Még akkor is, ha Kaya Scodelario és Brenton Thwaites között kisebb megbicsaklásokkal, de remek a kémia.

pirates_of_the_caribbean_204437_174.jpg

Javier Bardem szintén remek. Kellőképpen félelmetes is, de persze csak annyira, hogy beleférjen a korhatár besorolás állította keretek közé. Nem annyira látszik rajta a Jack Sparrow iránti megszállott gyűlölet, de jól illeszkedik ebbe a világba, és jó az összhang is közte és a többi szereplő között. Na persze úgy elég könnyű, ha az ember partnere a vásznon a játékidő nagy részében a zseniális Geoffrey Rush. Aki egyrészt még mindig lubickol Barbossa kapitány szerepében, másrészt bármennyire is erőltetett a hozzá kapcsolódó cselekményszál, a végjátékban a karakter olyan mélységét mutatja meg, amit eddig nem láthattunk, és bár ez is kilométerekről megjósolható, mégis hibátlanul kivitelezett.

pirates_of_the_caribbean_205017_574.jpg

Őrült megoldásokban sincs hiány, van itt hajóval driftelés (a fiatal Johnny Deppen sajnos nagyon látszik, hogy CGI), zombicápák, akasztás és guillotine elől megmenekülés, de teszem azt a "bankrablás" szó is teljesen új értelmet nyer (pedig már kezdtem azt hinni, hogy egy az egyben lenyúlják a Fast and Furious széfrablós jelenetét). Adott jelenetekbe, vagy ötletekbe bele lehetne kötni persze, de nekem nem lógott ki az ilyesmi, szerintem ez mind beleillik a Pirates of the Caribbean világába.

pirates_of_the_caribbean_205133_574.jpg

A csúcson kell abbahagyni, ahogy a mondás tartja. Viszont korábban már említettem, hogy az én szememben ez a széria már jóval korábban kifulladt, azonban a Dead Men Tell No Tales valamennyire visszahozta a régi fényt, azaz akár itt tényleg le is zárhatnák a történetet. Hogy miért a feltételes mód? Hát mert a stáblista utáni jelenet nem ezt sejteti. Én azonban remélem, hogy nem húznak le több bőrt a rókáról, vagy, ha igen, inkább ezt az utat folytassák, akkor nem panaszkodnék sokat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6612808496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása