Csak téged látlak (All I See Is You)

2018/02/28. - írta: giskard reventlov

399-all_i_see_is_you_xxlg.jpg

Gina (Blake Lively) még gyerekkorában veszítette el a látását egy autóbalesetben, azóta a szeme csak a világos és sötét közti különbséget képes érzékelni, azt is elmosódottan. Férje, James (Jason Clarke) gondoskodik róla, szeretik egymást, boldogok együtt, már a családalapításon gondolkodnak, azonban váratlanul megüresedik egy hely a szaruhártya-átültetésre várók listáján. A nő aláveti magát a beavatkozásnak, a műtét sikeres, ezután azonban minden megváltozik.

A látás az elsődleges érzékeléseink egyike. Annyira magától értetődő és hétköznapi, hogy szinte fel sem fogjuk. De mennyiben befolyásolja az énképünket, illetve a környezetünkről alkotott képünket a tény, hogy látunk? És mennyiben befolyásolja ugyanez a tény a környezetünkben élők rólunk alkotott képét? Megsajnálnak és segíteni akarnak rajtunk, vagy épp ellenkezőleg, kihasználják a fogyatékosságunkat? Az All I See Is You ilyesfajta kérdéseket boncolgat egy párkapcsolat szemszögéből bemutatva, és még csak nem is szájbarágósan teszi ezt, nagy kár, hogy a fináléra kifogy belőle a szufla.

all_i_see_is_you_180117_123.jpg

Bevallom őszintén, nem ezt vártam, de erről csak és kizárólag a félrevezető előzetes tehet, mely egy szexuálisan túlfűtött thrillert sejtetett. Az All I See Is You azonban "csak" egy párkapcsolati dráma, bár tény, hogy meglepően sok szex, vagy ráutaló magatartás van benne. És még a második harmadnál is bennem volt az érzés, hogy vajon mire fog ez kifutni? Hajtott a kíváncsiság, a film atmoszférája pedig rendesen rá is játszott erre, mert tényleg úgy van felépítve a történetív, mintha egy thriller lenne. Bemutatja, hogy a szereplők mi mindent titkolnak el egymás elől, az emögött lévő szándékot azonban nem. Játszik a nézővel, kicsit még (jó értelemben) a bolondját is járatja vele, vizuálisan fantasztikus, de mint mondtam, az utolsó harmadra elfogy a szufla, meg az ötletek, a befejezés pedig legalább annyira hirtelen, mint amennyire nyitott.

all_i_see_is_you_180637_075.jpg

Pedig Blake Lively és Jason Clarke kettőse remek. Előbbi már bizonyította korábban, hogy el tud vinni a hátán egy filmet főszereplőként, sőt, akár egy one-man-show sem okoz neki komoly gondot. Gina szerepében nem mondhatom, hogy brillírozik, azonban a figura összetettségét, illetve azt, ahogy fokozatosan megváltozik, miután visszanyeri a látását, nos ezt mind érzékletesen mutatja be. Jason Clarke karaktere is hasonló változásokon megy át ugyanazon okból: a kettejük kapcsolatáról alkotott képe számára is azon alapszik, hogy a felesége nem lát. Őszintén szólva egyikük sem villant nagyot, a saját korlátaik között azonban kifejezetten élmény nézni a játékukat.

all_i_see_is_you_180800_338.jpg

Úgy érzem, az All I See Is You kicsit az "aki sokat markol, keveset fog" csapdájába esett. Egy kicsivel kevesebb szálat kellett volna felvezetni a film első felében, akkor talán nem lenne ilyen keserű a szájíz a befejezést illetően. Maga a finálé így is elég sablonos, azonban ebben a formában maximum egy egyszernézős darab lett a végkifejlet. Annak éppenséggel nem rossz, de volt már jobb is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9813705812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása