Alita: A harc angyala (Alita: Battle Angel)

2019/07/08. - írta: giskard reventlov

481-alita_battle_angel_ver3_xxlg.jpg

Látványos és érdekes kérdéseket felvető cyberpunk scifi, ami azonban legalább annyira nem tartalmazza a rendező, Robert Rodriguez, és a producer, James Cameron keze nyomát, mint ahogy az említett kérdésekre adandó válaszokat sem.

alita_battle_angel_092204_408.jpg

Komolyan kezdem azt gondolni, hogy nincs egy épeszű ember Hollywoodban, aki felállna és azt mondaná: "srácok, tök jó, hogy franchise szinten gondolkodtok, végül is egy ideje már erről szól ez az iparág, de nem gondoljátok, hogy egy filmnek önmagában is meg kellene állnia a lábán, ha urambocsá esetleg mégis elbukik a kasszáknál, egycsapásra semmissé varázsolva a tervezett folytatások lehetőségét?" Mert ez az Alita: Battle Angel egyik, de nem az egyetlen baja. Nincs vége. Mintha ledarálnánk egy high concept sorozat első évadát, de a többit nem. A kérdések, amik megválaszolatlanul bennünk maradnak, sokkal érdekesebbek, mint amit addig láttunk, de a folytatás és ami még fontosabb, a katarzis elmarad.

alita_battle_angel_093808_139.jpg

Ehelyett megkapjuk a filmtörténelem egyik legsótlanabb szerelmi szálát, amiben a karakterek közti kémia gyakorlatilag a nulla felé konvergál, annyira hiteltelen. Illetve javítanám, mert jelen esetben tényleg a pasi a hibás. A Keean Johnson által alakított, és szerepe szerint karizmatikus Hugo ugyanis minden, csak nem az, aminek szánták. A végeredményt elnézve eleve kétséges, ki a film célcsoportja (teszem azt vér gyakorlatilag egyáltalán nincs, de pl egy android emberi arcát fullfrontálban vágják ketté), de kétlem, hogy ez a karakterformálás ebben a formában sikerrel találna utat a tinilányok szívéhez, vagy legalábbis remélem, hogy ennél azért nekik is több kell, mert ez elég vacak. A helyzet az, hogy hiába nem látjuk Rosa Salazar valódi arcát a motion capture technológia miatt, az ő játéka mégis nagyságrendekkel jobb, dacára a hatalmas CGI mangaszemeknek.

alita_battle_angel_093938_496.jpg

De ha már szóba jött, trükktechnikailag tényleg nagyon nehéz belekötni, ezt az egyet nem veszi el a filmtől senki. Egészen elképesztő, hol tart manapság a digitális technológia, ha nem számít a pénz. És gyanítom, az Alita 170 milliós költségvetésének tetemes része arra ment el, ellenkező esetben.......nos hát akkor még inkább gratulálni tudok. Az első trailert megnézve még azt gondoltam, zavaróak lesznek azok az említett hatalmas szemek, de igazából cseppet sem karakteridegen, Alita egy android, ha elkönyveljük, hogy így néz ki, ilyen a dizájnja, hogy úgy mondjam, akkor egy pillanatig sem fordul meg a fejünkben, hogy jobb szó híján természetellenes. A színészekről azonban ezen kívül összességében sok jót nem lehet elmondani, mindenki nagyjából a kötelezőt hozza, a többségük eléggé behelyettesíthető.

alita_battle_angel_094336_777.jpg

Valahogy nem voltak jók az előjelek, mégsem volt bennem pozitív vagy negatív prekoncepció. Néztem, elment, látványos volt, de üres, mintha csak futószalagon készült volna. És ez a tény nem csak önmagában véve gond, hanem azért is, mert bőven van benne potenciál, mint mondtam, érdekes kérdéseket vet fel. Válaszok nélkül azonban ez nem csak vigasznak kevés.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3514930000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása