Halálos iramban: Hobbs és Shaw (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw)

2019/08/10. - írta: giskard reventlov

484-hobbs_and_shaw_ver6_xxlg.jpg

A film, ami gyakorlatilag mindent megad, ha a guilty pleasure az, amire vágyunk. Sőt, ki is maxolja azt, amennyire csak lehet. A söröskupak egyszerűségét is alulmúló vázlat-sztori? Pipa. Az emberiség kiirtására alkalmas biofegyver? Pipa (konkrétan másolják a Mission: Impossible II kiindulópontját). Kemény(nek szánt) beszólásokkal tarkított buddy comedy? Pipa. Szinte legyőzhetetlen ellenfél? Pipa. A fizikát még hírből sem ismerő, over the top akciók? Hogy csak egy random példával éljek: Dwayne Johnson egy kézzel kitart egy lánccal meglasszózott helikoptert, szóval naná, hogy pipa. Hogy mindeközben karaktereket rántanak elő a semmiből, bárminemű tényleges indokoltság nélkül, na meg a logikát és a kontinuitást is pofán röhögik, abba jobb bele se menni, mert, ha a látványtól nem fájdul meg a fejünk, ettől biztosan meg fog.

1_1.gif

Őszinte vélemény kell? Hát tessék: baromi jól szórakoztam. Igen, ezt jelentősen befolyásolja a multiplex faktor, és igen, a film minden egyes hibáját láttam közben, sőt, még a szinkronos vetítés is rontott a dolgon valamelyest, de mindez egyáltalán nem érdekelt. Egyetlen problémám volt csak, mégpedig, hogy ennek a címen kívül semmi köze nincs a Fast & Furious franchise-hoz, illetve nem kellene, hogy legyen. Mindössze annyit "spóroltak" azzal, hogy ez a címe, hogy a két főhőst néhány halvány utaláson kívül nem kellett bemutatni (Mennyi lett volna? Plusz két oldal az úgynevezett forgatókönyvben?). Olyan ez, mint az italautomata a mekiben. Megfigyeltétek már, mennyi vizet adagol az üdítőhöz? Ha mondjuk a Fast & Furious első része a kóla, a heist mozis elemek és a további karakterek behozása meg a víz, akkor ugye lehet addig hígítani, amíg nyomokban érezzük még a kóla ízét, működhet az még úgy. De, ha végképp kivesszük a kólát, akkor csak a víz marad, azt meg hiába akarjuk kólának hívni, ha az íze sem olyan. Értitek, ugye?

2_1.gif

Szóval két tanácsom van, ha rászánjátok magatokat, hogy jegyet váltsatok erre a valamivel több, mint 2 órányi látványorgiára. Először is a logikus gondolkodásmódot hagyjátok a mozitermen kívül, másodszor pedig, ha az (amúgy kifejezetten kreatív) osztott képmezős intróig eljutva többször is a fejeteket fogjátok, nyugodtan lépjetek le, mert a Hobbs & Shaw nem egyszerűen csak legurul a lejtőn, hanem legalább 200 km/órás sebességgel teszi ezt, sértetlenül keresztülgázolva néhány betonfalon. Ha azonban még véletlenül sem veszitek komolyan a dolgot (ahogy a film maga is teszi, nagyon helyesen), akkor megvan rá a sansz, hogy ugyanúgy fülig fog érni a szátok, ahogy nekem.

3_1.gif

A vicces cameok és a kissé nyitva hagyott befejezés persze már a folytatás(oka)t vetíti előre, de azon a hídon majd akkor hajtsunk át (szintén legalább 200-zal), ha odaértünk. Én azt mondom, nálam ez simán működött most ebben a formában, sőt meg se kell kockáztatnom, hogy majd itthon is le fog csúszni minimum még egyszer, és nem csak az eredeti nyelvű kópia miatt. Nyílt titok, szóval nem coming out, hogy az eredeti franchise néhány korábbi darabját is elővettem már párszor, és minden alkalommal elszórakoztattak (az enyémhez hasonló minimális angol tudással még egy igen vicces ivós játékot is lehet kerekíteni az egyes részek köré). Ezek a filmek tényleg olyanok, amikre azt szoktam mondani, a helyükön kell kezelni őket. Azonban, ha így teszünk, tényleg pontosan azt adják a nézőnek, amit az elvár tőle: csúcsra járatott szórakoztatást. Se többet, se kevesebbet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9815004046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása