Az idegen (The Foreigner)

2018/01/02. - írta: giskard reventlov

383-foreigner_xxlg.jpg

Amikor Ngoc Minh Quan (Jackie Chan) egyetlen lánya meghal egy londoni bombatámadásban, az elkeseredett apa nem nézi tétlenül a rendőrség tehetetlenségét. Hiába érintettek az ügyben magas rangú ex-IRA tagok, sőt akár maga az Ír miniszterelnök-helyettes (Pierce Brosnan) is, Quan képes átgázolni mindenen és mindenkin, hogy kézre kerítse és megbüntesse a lánya gyilkosait.

Azt szoktam mondani, egy Jackie Chan-film sztorija az első akciójelenetig fontos, utána már tényleg csak az akrobatikus bunyók számítanak. A The Foreigner nem ilyen film. Komor hangvételű akció-thriller, amiben Jackie Chan egy olyan oldalát mutatja meg, amit én még nem láttam tőle ezelőtt.

the_foreigner_203909_624.jpg

Néhányszor szembe jött már velem egy-egy olyan interjú, amiben Jackie félig viccesen azt nehezményezi, hogy beskatulyázták. Ha ugyanis bármikor felmerül a neve, a filmipar bunyósként gondol rá, de ő többre vágyik ennél. Szeretné megmutatni, hogy drámai oldala is van, hogy színészkedni is tud. Félkomoly persze ez a "panaszkodás" a részéről, hiszen ő Jackie Chan, a világ éppen azért imádja, ahogy bunyózik, de túl a 60-on meg tudom érteni, ha mégis szeretne kitörni ezekből a saját maga teremtette korlátokból.

the_foreigner_203956_087.jpg

Mostanában ritkábban találkozom a filmjeivel, és lehet, hogy ideje lenne bepótolnom néhány korábbi moziját, mert bár a The Foreigner nem túl eredeti a zsánerben, kellőképpen izgalmas, Jackie Chan pedig minden erőlködés nélkül villantja meg benne a színészi kvalitásait. Hihető, átélhető és emberközeli a lányát elvesztő apa tragédiája, keserűsége szinte kézzel tapintható, ott van a ráncaiban, és a gyásztól üveges tekintetében. Aztán átváltozik egy olyan emberré, akinek már nincs veszíteni valója, egyedül a bosszú vezérli, ehhez pedig minden tudását és képességét latba veti. És igen, innentől már a Taken-filmek mintájára megy a dolog, vagy legalábbis nagyon hasonló elemekből építkezik ez a történet is, de úgy éreztem, sikerült a hihetőség határán innen maradniuk. Jó a sztori, végig feszült, izgalmas és kellőképpen csavaros, de azt is megkockáztatom, hogy Jackie simán méltó partnere a nála jóval több színészi rutinnal rendelkező Pierce Brosnannak, aki szintén szokatlan szerepet alakít, de legalább ilyen meggyőzően.

the_foreigner_204047_759.jpg

A The Foreigner nem ígér sokat, de szerintem azt minden további nélkül prezentálja is. Nem fogja megváltani sem a zsánert, sem a világot, és az is nyilvánvaló, hogy Jackie Chan sem fog még egy ideig Oscart kapni, de ha innentől hasonló filmeket vállalna, én simán vevő lennék rá.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr613544147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása