X-Men: Sötét Főnix (Dark Phoenix)

2019/09/29. - írta: giskard reventlov

491-dark_phoenix_ver2_xxlg.jpg

Azt szokták mondani, egy trilógiának szükség szerűen a befejező része a leggyengébb. Elnézést, hogyan? Az előző rész volt a harmadik? Ja, hogy meg is bukott a kritikusok szemében? Sajnálom, emlékeim szerint nem volt az annyira rossz. Illetve rögtön át is fogalmazom: az nem volt ennyire rossz. Igen, a Dark Phoenix már a negyedik rész, bár ez egyáltalán nem érződik rajta, sőt lehetne az ötödik is ezzel az erővel, mert az sem tűnne fel, annyira nem kapcsolódik semmihez, és igen, ez megint egy olyan film, amit azért néztem meg, hogy nektek ne kelljen.

dark_phoenix_201534_778.jpg

Kezeket a magasba, ki emlékszik még az eredeti X-Men franchise harmadik részére? Senki? Először is gratulálok, csak így tovább, tényleg mindenkinek jobb, ha az a film kitörlődik a kollektív emlékezetből, másrészt pedig már ugye abban is megpróbálkoztak a több fórumon is megfilmesíthetetlennek ítélt Dark Phoenix Saga című képregényfolyam gyöngyvászonra való adaptálásával, és hát tudjuk, mi lett belőle (mármint ha még emlékszünk egyáltalán). Hogy miért emlegetem fel azt a bizonyos filmet? Egyrészt azért, mert annak forgatókönyvéért is részben Simon Kinberg a felelős, csak úgy, mint jelen esetben, ráadásul most a rendezői széket is elfoglalta, másrészt pedig mert amíg a The Last Stand 6.7-es imdb ratingen állt meg (lehet, hogy mégsem volt annyira rossz, mint emlékszem és lehet, hogy újranézve felértékelődne, de inkább kihagyom az "élményt".), addig a Dark Phoenix a 6-ot sem ugrotta meg, jelenleg 5.8 ponton áll.

dark_phoenix_201744_114.jpg

Fogalmam sincs, tényleg megfilmesíthetetlen-e a Dark Phoenix Saga, vagy nagyobb erőfeszítésekkel korrekt(ebb) végeredményt is kaphatna az egyszeri rajongó, az viszont biztos, hogy leginkább ezen vérzik el a dolog: az erőfeszítéseken, illetve azok hiányán. A színészek unottak, közülük (sajnálatomra) leginkább Jennifer Lawrence az, akire konkrétan ujjal lehetne mutogatni (erről még lesz szó), a címszerepre castingolt Sophie Turner képtelen elvinni egy egész filmet a hátán, annyira híján van bárminemű karizmának (ez főleg annak fényében fájó, hogy az előző részben még dicsértem), rendezői instrukció gyakorlatilag nincs, vagy jobb, ha nem tudjuk meg, Kinberg hogyan motiválta a stábot, a történet nemes egyszerűséggel ostoba és kiszámítható, a látvány pedig enyhén szólva is hagy némi kívánni valót maga után.

dark_phoenix_202327_859.jpg

Nem, hogy nem győztek meg az előzetesek, sokkal inkább afelé toltak, hogy ezt nekem nem kell moziban látnom, de végül sajnálattal konstatáltam, hogy mostanában irritálóan gyakran van igazam. Igen, a Dark Phoenix ékes példája annak, amikor sejtettem, hogy rossz lesz, csak azt nem, hogy ennyire. Oké, nem ez a világ leghatalmasabb problémája, és bőven akadnak rosszabb filmek ennél, csak hát, ha egy franchise kedves az ember szívének, nagyobb a csalódás mértéke is. Mindebben pedig tényleg csak a színészeket sajnálom kvázi. Teszem azt Michael Fassbender és James McAvoy korábban döbbenetes karakterformálást vittek végbe, most azonban rossz nézni, ahogy csak lézengenek a vásznon, már-már azt se tudják, mit keresnek egy ilyen filmben. És itt térnék vissza Jennifer Lawrence személyére is, akit bármennyire is kedvelek, most kénytelen vagyok lehordani a sárga földig. Játszott már többrészes blockbusterben, pontosan tudja, milyen az, amikor egy franchise elfárad a végére, de amit ebben a filmben művel, arra nincs mentség; rég láttam már bárkit is ennyire unottan, muszájból játszani, szerintem ez azon a szinten, ahol ő van, megengedhetetlen. Fogalmam sincs, így volt-e, de minden további nélkül meg merem kockáztatni, hogy átíratta a forgatókönyv rá eső részét, olyan keveset szerepel a vásznon, a szerepből való kiírása gyakorlatilag indokolatlan és felesleges, Mystique külseje pedig olyan, mintha a sminkesek nem látták volna az előző részek egyikét sem, csak megpróbálták megtippelni, nagyjából milyen kellene, hogy legyen, csak időközben elfogyott a kék testfesték. Hogy ez utóbbi mennyiben az ő hibája, mennyire volt beleszólása, nem tudom, de ez már úgyis csak hab a tortán.

dark_phoenix_202052_043.jpg

A Dark Phoenix olyan típusú film, hogy nézem, de közben végig azon gondolkodom, vajon hány emberen ment ez keresztül, és hogy a fenébe bólintott rá mindenki, hogy akkor ez így jó lesz? Pedig még utóforgatás is volt, nem is kevés. A premier dátumát is elhalasztották, majdnem egy évvel, ha nem tévedek. És tényleg csak ennyit tudtak kiizzadni magukból végül? Hát gratulálok. Ja, nem.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7915038244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása