Az utolsó műszak (End of Watch)

2015/02/28. - írta: giskard reventlov

125-end_of_watch_xxlg.jpg

Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) és Miguel "Mike" Zavala (Michael Peña) rendőrjárőrök Los Angeles South Central negyedében. Ez a város legkeményebb körzete, egy olyan környék, ahol mindennaposak a bandaháborúk, a leszámolások, a drog, az ember- és fegyverkereskedelem vagy a prostitúció. A két járőr teszi, amit tennie kell, letartóztatja a rosszfiúkat, amíg egyszer csak véletlenül bele nem tenyerelnek valami náluknál sokkal nagyobb zűrbe.

Ezt a filmet három dolog adja el: először is a hibátlan casting. Gyllenhaal-t mindig is tehetséges színésznek tartottam, és most is remek, Peña pedig képes vele lépést tartani. Nagyon jó a kettejük közti dinamika (nagyban köszönhető ez a jól megírt, életszagú dialógusoknak), őszintének hat ahogy barátilag szívatják egymást, de a bajtársiasságuk is ugyanilyen hihető.

Másodszor a naturális brutalitás. Nincs mit szépíteni rajta, ebben a filmben minden van, ami egy zsarumoziban lenni szokott, de annyira dokumentarista stílusban, hogy akár azt is mondhatnám: pontosan ilyennek képzelhetünk egy Los Angeles-i gettót.

Harmadszor pedig épp ez a fent említett dokumentarista stílus. Szinte csak kézikamerás képeket kapunk, jónéhány FPS-nézettel, az autós jelenetek belső felvételeit gyakran nagylátószögű optikával oldják meg, és többször használnak testkamerát is, mégsem válik öncélúvá, mert egy koncepció része. A sztori szerint ugyanis Taylor járőrnek mindent rögzítenie kell egy filmes projekthez. Szóval benne van az alapfelütésben. Igaz, hogy akad néhány tőlük független helyszín is, ahol filmeznek, például az egyik mexikói banda is egyfolytában kamerázik, és ilyenkor nyilván felötlik bennünk a jó öreg "miért", de a film sodró lendülete gondoskodik róla, hogy ilyen apróságokon ne akadjunk fönn.

Gyakori vesszőparipám, hogy ez, vagy az nem való mindenkinek, ráadásul itt a plakát és a trailer is kissé félrevezető lehet. A film egyáltalán nem olyan pozőr, ahogy azt például a plakátról gondolnánk, és nem akciófilm, ahogy a trailer sugallja. Ez egy jófajta thriller, jó ritmusú akció jelenetekkel. De azért persze nem ajánlom mindenkinek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr697229321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása