Sorozatajánló rovat: Good Omens

2019/08/26. - írta: giskard reventlov

490-good_omens_ver3_xxlg.jpg

Aziraphale, az angyal (Michael Sheen) és Crowley, a démon (David Tannent) már a kezdetek kezdete óta befolyásolják egymással szemben az emberiség sorsának alakulását itt a Földön, ám amikor kiderül, hogy mindössze 6 napjuk van megakadályozni az apokalipszist, kénytelenek összefogni.

Ha a sztori vázát vesszük alapul, akkor tényleg csak ennyi a Good Omens, bár nyilván történik még benne egy s más. Azonban előre szólok: ha valakinél az első néhány perc kicsapja a biztosítékot, nyugodtan hagyja, mert az még csak a kezdet. Ha viszont vevők vagyunk a kicsit (vagy időnként nagyon) elszállt, de rendkívül intelligens és kreatív humorra, akkor ez a mindössze hat epizódnyi világvége-szatíra nagy valószínűséggel utat talál hozzánk.

good_omens_210157_426.jpg

Bevallom, Terry Pratchett életműve eddig kimaradt az olvasmányaim közül (ezután biztosan pótolni fogom), engem a Good Omens elsősorban a sztorival, de talán még inkább a castinggal vett meg. A két főszereplőt külön-külön is kedvelem, de együtt gyakorlatilag keresve sem találnánk náluk jobbat ebbe a sorozatba, annyira jó közöttük a kémia. De nem csak ezért jók a maguk szerepében, hanem azért is, mert teljesen természetesek, mintha nekik lettek volna írva eleve. Sheen a jó oldalon a kissé introvertált, a végletekig jóindulatú angyal szerepében finom eszközökkel dolgozik, míg Tennant a tőle általam már többször látott (és valószínűleg a személyiségéhez is passzoló) harsány, hedonista démon; tényleg minden túlzás nélkül zseniális párost alkotnak. A mellékszerepekben is vannak ismertebb arcok, és mindannyian jók, Michael McKean például olyan ízes brit akcentussal beszél, hogy öröm hallgatni, annak dacára, hogy New Yorkban született.

good_omens_210539_761.jpg

De maga az összkép is elképesztő minőséget sugall, úgy a jellegzetes brit helyszínek, mint a korhű díszletek és kosztümök, a zenék, de akár említhetném a Monty Pythont idéző animációs főcímet is. És, hogy mindeközben szatirikus görbe tükröt állítanak az egész bibliai angyal-démon konfliktus, az apokalipszis de még az Antikrisztus elé is? Nos ez az, amire az ember vagy vevő, vagy nem, középút szerintem ebben az esetben nincs. Én mégis azt mondom, tegyetek vele egy próbát, és nem csak azért, mert messze nem kapott akkora hírverést, amilyet megérdemelne.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5515022704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása