A Vadász és a Jégkirálynő (The Huntsman: Winter's War)

2016/06/18. - írta: giskard reventlov

281-huntsman_ver7_xxlg.jpg

Azt kell mondjam, a The Huntsman egy annyira felesleges folytatás (és előzményfilm egyben), hogy a kétórás játékidő alatt rá sem jöttem, miről is akar szólni igazából. Ezt, amink itt van ugyanis én a legnagyobb jóindulattal sem nevezném történetnek, ez is csak random események sorozata, amik nagyon lazán kapcsolódnak egymáshoz.

elrettentő célzattal spoilerek következnek

the_huntsman_winters_war_162643_589.jpg

Freya, a Jégkirálynő (Emily Blunt) újszülött gyermekét megöli a pasija csalódik a szerelmében, ezért északra vonul, útközben pedig a katonáival gyerekeket raboltat el, akikből aztán hadsereget képez, de megtiltja nekik, hogy bárkit szeressenek. Ennek a hadseregnek a tagja Thor Eric (Chris Hemsworth) és Sara (Jessica Chastain) is, akik naná, hogy a tilalom ellenére egymásba szeretnek, ezért Freya a férfi szeme láttára megöleti szíve hölgyét. Thort Ericet fejbe kólintják, majd a folyóba dobják, mert nyilván ez a legkézenfekvőbb megoldás arra, hogy túlélje, miközben mindenki halottnak hiszi, ráadásul financiális szempontból sem igazán éri meg, ha a 25. percnél vége a filmnek. Itt ugrunk is 7 évet az időben, mert az alkotóknak nem jutott jobb eszébe, de közben Liam Neeson csodálatos orgánuma narrálja nekünk bőszen, hogy kronológiailag már a Snow White and the Huntsman eseményei után vagyunk, hogy azért a nézőben tudatosuljon, hogy mit is néz. Magát Hófehérkét persze csak egy random flashback jelenetben mutatják messziről és hátulról, mert Kristen Stewart az előző rész "sikere" után nem akarta még jobban elbarmolni a karrierjét.

the_huntsman_winters_war_162839_766.jpg

És mivel a Snow White egy 2012-es film, így a kutya sem emlékszik már a hercegre, de őt ez nem gátolja meg abban, hogy küldetést adjon Thornak Ericnek, aki ugyan már egy ideje letette a Mjölnirt szekercét, de a Random Herceg miatt azért mégis a nyakába veszi a négyszögletű kerekerdőt, hogy megkeresse Ravenna (Charlize Theron) varázstükrét, ami persze elveszett. Hogy az ilyen veszélyes és gonosz mágikus tárgyakat miért nem pusztítják el, amint lehetőségük van rá, sosem fogom megérteni, itt is csak bezárták valami vártoronyba, hát mi baj történhet, nem? Mivel Thor Eric barátunk perfekt nyomolvasó, ezért a nyílegyenes keréknyomokból megállapítja, hogy a tükörtolvajok bizony lekanyarodtak nyugatra, a társául szegődött két törpe meg persze vakon követi. Értik, kedves nézők? Tükör is van, vadász is van, meg törpe is van, ez a mese akkor nem lehet más, mint a Hófehérke.

the_huntsman_winters_war_162930_667.jpg

Az első kocsmáig fogadóig visz az útjuk, mert hol máshol kérhet útbaigazítást egy perfekt nyomolvasó, de sajnos nem sokat tudnak meg, ellenben balhéba keverednek (mert a dögunalmas történetvezetést fel kellett dobni egy random akciójelenettel, hogy a néző ki ne menjen a moziból), Thor Eric majdnem padlót fog, de ekkor ki tűnik fel a színen, hogy megmentse? A rég nem látott Sara, akinek valószínűleg 'Meglepetés' lenne a vezetékneve, ha nem sejtettük volna már előre, hogy Jessica Chastaint nem a már említett 25 percért szerződtették. Együtt megtalálják a tükröt, amit Freya annak rendje és módja szerint le is csap a kezükről, majd a jégpalotájában előhívja belőle a nővérét, aki eddig ott raboskodott, miután az előző filmben legyőzték. Ravenna, ha lehet, még genyóbb, mint azelőtt, menten át is veszi a hatalmat Freyától, akinek eddig sem volt túl erős kisugárzása, nem is tudom, a serege miért követte háborúkon át akár a halálba is. De nincs időnk ilyesmin gondolkodni, mert ebben a pillanatban kezdetét is veszi a Látványos Finálé, ami persze nem több egy bénán kivitelezett és fantáziátlan CGI-parádénál, de legalább nem tart tovább negyed óránál. Időközben persze kiderül, hogy Freya gyermekét Ravenna ölte meg, ez lenne elvileg a Váratlan Fordulat, de ezt nincs ember, aki ne találta volna ki már akkor, amikor az ominózus jelenetet mutatták a film első harmadában.

the_huntsman_winters_war_163126_436.jpg

Azt hiszem, megindokoltam, miért nem tudom tömören összefoglalni a film tartalmát. Pedig arra még nem is tértem ki, hogy az elrabolt tükröt goblinok őrzik, amik úgy néznek ki, mint egy majomhorda, akiken valami félrecsúszott genetikai kísérletet hajtottak végre. Hogy a történetnek ezen a pontján a tükröt megint könnyedén el lehetne pusztítani (a szereplők átkelnek egy forró-bugyogó aranyfolyón, csak bele kéne dobni), az már szinte lényegtelen. Hemsworth és Chastain között úgysem működik a kémia, mindegy, hogy itt vége lenne a filmnek, vagy hátra van még 50 perc. Emily Blunt is rendkívül halovány, különösen akkor, ha Charlize Theron is a színen van, aki ugyan szintén takarékra vette magát, de még így is elképesztő kisugárzással rendelkezik. A The Huntsman iskolapéldája az olyan folytatásoknak (és előzményfilmeknek egyben), amik csak és kizárólag pénzszerzés miatt készülnek. Hogy a rendező ezelőtt épp a már említett Snow White vizuális effektjeiért volt felelős, az is megmagyaráz néhány dolgot, a fentiek fényében pedig mennyire jó hír ezután, hogy ő kapta meg a Highlander-remake direktori teendőit is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr438821012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása