A zátony (The Shallows)

2016/09/15. - írta: giskard reventlov

298-shallows_xxlg.jpg

Nancy Adams (Blake Lively) egy elhagyatott partszakaszon szörfözik, amikor egy cápatámadás következtében egy sziklaperemen ragad. A harapás okozta sérülés miatt nehezen mozog, a cápa nem tágít a közeléből, a part túl messze van, hogy kiússzon, és alig néhány órája van a dagályig, akkor pedig a sziklaszirt is víz alá kerül.

PG13-as korhatár-besorolású, ennek eredményeként pedig eléggé felhígított túlélőhorror-dráma, az inkább szép, mint tehetséges Blake Lively főszereplésével? Ki lehet ebből hozni bármit egy cápaugráson kívül?

the_shallows_2016_1080p_bluray_h264_aac-rarbg_mp4_20160914_212856_585.jpg

Őszintén szólva nem reménykedtem benne, de kíváncsi voltam, hogy Blake Lively elvisz-e a hátán egy ilyen kvázi-kamaradarabot? Ha szeretnétek, hogy inkább a jó hírrel kezdjem, akkor azt kell mondanom, a kisasszony a saját korlátain belül jó alakítást nyújt. Mint mondtam, inkább szép, mint tehetséges, és erre az alkotók is rájátszanak (az operatőrrel az élen) jó néhány lassított felvétellel, valamint ennél is több közelivel a hölgy anatómiai adottságairól. Ha azonban nagy nehézségek és még nagyobb akaraterő árán eltekintünk a szemcukor-faktortól, Lively hihetően szenvedi végig ennek a másfél órának a jelentős részét, nem tolja túl az agóniát, egy röpke pillanatra még badass is tud lenni, de nem lesz kevésbé behelyettesíthető, mint eddig bármikor. Sajnos a színészi kvalitásai által felállított korlátok közül nem tud kitörni, ez van.

the_shallows_2016_1080p_bluray_h264_aac-rarbg_mp4_20160914_214011_343.jpg

Ha le akarnám egyszerűsíteni, vagy kisarkítani, azt mondanám, a The Shallows legnagyobb hibája, hogy egy cápa egyszerűen nem viselkedik így. Nem vagyok tengerbiológus, és nem is annyira a realitást kérem számon, de a filmben szereplő állat egy tudatos, és ami fő: gonosz élőlénynek van ábrázolva, ami a főhősnő életére tör, és nem nyugszik, amíg meg nem öli. De épp ettől a tervszerűségtől komolyanvehetetlen. Így pedig hiába a kezdő képsor remek hangulatteremtő felütése, vagy az a jelenet, amikor a cápa megtámad két másik szörföst is, ha minden ehhez hasonlóra jut egy olyan, mint például az üldözés a medúzák között, ami teljesen tét nélküli, és röhejes. És sajnos ugyanilyen a végkifejlet is: hiába néz ki jól, ha maga az alapötlet pocsék.

the_shallows_2016_1080p_bluray_h264_aac-rarbg_mp4_20160914_213740_448.jpg

Ennek ellenére nem mondanám, hogy nézhetetlen film a The Shallows, de az biztos, hogy a korhatár besorolás nagyon elrontja. Egy horror-alapfelütést nem lehet korhatárosra megcsinálni, mert olyan lesz, mint az alkoholmentes sör: pont a lényeg hiányzik belőle. Na meg az sem segít túl sokat, hogy a cápás túlélőfilm zsánerében született már egy nehezen überelhető klasszikus.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6611708851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása