Tramps

2017/12/31. - írta: giskard reventlov

381-tramps_poster.jpg

Ellie (Grace Van Patten) és Danny (Callum Turner) futárok, akiknek egy rablásból származó aktatáskát kell leszállítaniuk a megadott helyre és időre. De mivel a fiú az épp sitten ülő bátyját helyettesíti csak, némi félreértés miatt nem a megfelelő embernek adja oda a küldeményt. A megrendelőnek azonban nem okozhatnak csalódást, így a saját kezükbe veszik az ügyet, azaz megpróbálják visszaszerezni a táskát. És közben egymásba szeretnek.

Már megint a jó öreg "egy fiú találkozik egy lánnyal"-sztori, mondhatnánk, de nem lenne teljesen igazunk. Igen, a fiú találkozik a lánnyal, és a kezdeti távolságtartás szép folyamatosan feloldódik köztük, de úgy, hogy közben a film nagyon ügyesen elkerüli az ilyenkor szokásos kliséket, és bármennyire is másodlagos a rablás történetszála, végül abban is felkerül az i-re a pont. Ismerős elemeket fogunk látni, de garantálom, hogy ilyen leosztásban még sosem volt hozzájuk szerencsénk.

tramps_210407_751.jpg

Ismeritek az érzést, amikor már egy ideje vágytok egy olyan élményre, amibe az esetleges hibái ellenére sincs szívetek belekötni? Számomra ilyen volt a Tramps 80 perce, észre sem vettem az idő múlását, csak azt, hogy szinte végig mosolygok a film alatt. Először is azért, mert van benne egy kis (a szívemnek kedves) road movie jelleg: Ellie és Danny New York külvárosába (és vissza) kell utazzanak az elkallódott aktatáska miatt, a sztori azonban mindössze egyetlen napot ölel fel, és szinte végig beszélgetnek. Másodszor hibátlan a soundtrack. Még, ha az adott zenei betéteket nem is hallottuk eddig sehol, én akkor is azt mondom, a képekhez tökéletesen illenek. Harmadrészt New York és a külváros talán még sosem volt ennyire élő, nyüzsgő, mintha maga a város is a film egyik szereplője lenne. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a képek hátterében tébláboló emberek nem statiszták, csak szimpla átlagpolgárok, akik épp a forgatás helyszínein jártak, az egész annyira természetes. Negyedszer pedig Grace Van Patten és Callum Turner kettőse: emberiek, szimpatikusak, és tökéletes köztük a kémia az első perctől az utolsóig.

tramps_210826_247.jpg

A kamerakezelés és az atmoszféra rendkívül intim. Rengeteg a közeli, és a kézikamerás felvétel, a néző szinte a szereplők közelében érzi magát. Valahogy szinte a legelejétől berántott a film, egyszerűen jó volt nézni, ahogy a két fiatal között fokozatosan megtörik a jég, és átadják magukat annak a jellegzetes, de megmagyarázhatatlan érzésnek, hogy ebből még bármi lehet. A félénkségük leküzdése, az elejtett pillantások, meg az ilyenkor jellemző "egy lépést előre, kettőt hátra", ez mind olyasmi, amiket mindannyian átéltünk már; egy szó, mint száz, emberközeli. És mivel alapvetően romantikus filmmel van dolgunk, van olyan jelenet is, hogy a szereplők futnak egymás felé, de a Tramps még ezt a közhelyet is jól használja, de nem egy szokványos végkifejletre, hanem egy tökéletes érzelmi csúcspontra és befejezésre.

tramps_210847_471.jpg

Ha akarnék se tudnék rosszat mondani róla, mert nekem pontosan olyan érzés volt, amit mostanában ritkán éltem át egy filmet nézve. Ettől függetlenül a nagy számok kíméletlen törvénye miatt nyilván nem fog mindenkinek tetszeni, de azért én mégis mindenkinek ajánlom, ha egy kellemes szűk másfél órányi szórakozásra vágytok. A Tramps ugyanis pontosan olyan élmény, amire én azt szoktam mondani: nem kell sok egy jó filmhez, és soha rosszabbat ennél.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4713537271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása