Jurassic World: Bukott birodalom (Jurassic World: Fallen Kingdom)

2018/06/15. - írta: giskard reventlov

424-jurassic_world_fallen_kingdom_ver3_xxlg.jpg

A Jurassic World élményparkban történt incidens után magukra hagytuk a dinoszauruszokat a Nublar szigeten. Rácsok és emberi beavatkozás nélkül élik világukat, ám, amikor a sziget vulkánja kitöréssel fenyeget, Owen (Chris Pratt) és Claire (Bryce Dallas Howard) vezetésével mentőakció indul a helyszínre, melynek célja, hogy legalább néhány állatot egy másik szigetre szállítsanak, megmentve őket a végső kipusztulástól.

A Fallen Kingdom nem egy ténylegesen átgondolt film, sokkal inkább csak egy termék a futószalagról, és épp ez a legnagyobb hibája. Mintha csak a cselekmény bizonyos részeit találták volna ki, de nem a logika fűzi ezeket össze, hanem minden kizárólag azért történik, hogy a sztori előre tudjon haladni. Nem értek a forgatókönyvíráshoz, abban azonban még én is biztos vagyok, hogy ezt nem így kellene.

spoilerveszély

fktr-00065.jpg

Újraolvastam az előző részhez íródott posztot, és meglepődve tapasztaltam, hogy nem húztam le túlságosan. De ez nem azért meglepő, mert a Jurassic World annyira jó film lett volna, épp ellenkezőleg. Másodjára már annyival kevésbé tetszett, hogy többet nem is szándékozom megnézni. Olykor ekkora befolyásoló tény a multiplex-élmény; moziban sokkal jobban képes hatni a látvány, otthon viszont a hibákat látom jobban. A Fallen Kingdom viszont már moziban sem volt képes hatni rám, maximum rövidebb időközökre, egyúttal a hibái is szembetűnőbbek (következzen is a keretbe zárt spoilerzóna).

fktr-00091.jpg

Vegyünk mintát az Indominus Rex csontvázából. Hozzunk létre egy új hibridet Indoraptor néven. Az új faj engedelmeskedik az embernek, mert tartalmazza az Owen által megszelídített raptorok genomját. Akkor, ha jól értem, az Indoraptor kvázi az Indominus Rex és a raptor keresztezése (valami új előtagot a faj nevéhez gondolom lusták voltak kitalálni, jó lesz az úgy címszóval)? Mert, ha abból a mintából van, amit most szereztek, akkor kicsit túl gyorsan megnőtt, ha viszont korábbi mintából, akkor minek az új? De kb ugyanígy minek vért venni a raptorból a film végén, ha már egyszer úgyis sikerült létrehozni a hibridet? Ahhoz is csak kellett valahonnan egy minta a raptorból. És miért akarja minden áron kinyírni az Indoraptor a Maisie nevű kislányt? Mert egyszer már találkoztak, vagy mert az íróknak nem volt jobb ötletük? Hogy Maisie egy számkódos lifttel lejut a laborba, az még rendben van, de hogy ugyanoda egy szimpla étellift is levisz az már nonszensz, különösen, mert  olyan, mintha a finálé helyszínéül szolgáló kastélyhoz utólag építették volna hozzá a labor szintjeit. De hogy a T-Rex mindig a legjobb pillanatban tűnik fel, hogy kihúzza a főhősöket a csávából, abba már bele se megyek.

jurassic-world-fallen-kingdom-screencaps.jpg

Hogy akkor mi marad? A látvány, jobb híján. A dinoszauruszok élő, lélegző teremtményeknek tűnnek, amennyire ez egy 170 millió dolláros filmtől elvárható. Ha valaki ezért ül be a filmre, azért, hogy élethű dinókat lásson, majdhogynem maximálisan elégedett lehet. És tényleg sodró a lendület, nemigen akad meg a ritmus. A színészek viszont maximum a kötelezőt hozzák, na persze a fodrász is csak hozott anyagból dolgozik, ahogy mondani szokták, azaz az adott keretek között nagyjából ennyi az elvárható szint.

vlcsnap-2018-02-05-11h20m21s903.jpg

A Fallen Kingdom nem egy organikus folytatás, pedig legjobb tudomásom szerint a Jurassic World egy új trilógia kezdetét jelentette tavaly. Sokkal inkább az erőlködés látszik rajta, mert hát kell a bevétel. Na persze ezzel az erővel már kaphatnánk is valamit a pénzünkért, de sajnos pont ez az a része a dolognak, ami egyre kevesebb. Hogy ilyen befejezéssel, mint amit itt kapunk, mi várható a trilógia záródarabjában, arról a leghalványabb fogalmam sincs, de ha hasonlóan lusta és/vagy tehetségtelen írókat kérnek fel arra is, akkor a magam részéről nem sok jóban reménykedhetek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7314050112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása