Nyughatatlan özvegyek (Widows)

2019/01/26. - írta: giskard reventlov

463-widows_xxlg.jpg

Mit tesz három frissen megözvegyült bűnözőfeleség (Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki), ha a férjeik nem hagytak rájuk egy árva garast sem? Egy véletlenül megtalált napló alapján megpróbálják véghez vinni a férjeik következő dobását. A hátramaradt családjaik biztonságát kockáztatják, a tét azonban 5 millió dollár.

Egy ilyen alapfelütést meg lehet fogni stílusosan, lazán, amolyan Ocean's Eleven pótlékként, de drámai oldalról is meg lehet közelíteni. Steve McQueen, rendezőnek ez utóbbi az erőssége, így kézenfekvő, hogy ezt választotta, kár, hogy tudna ő ennél sokkal jobbat is.

widows_212755_118.jpg

A kétórás játékidőhöz képest túl sok cselekményszál, az idő múlása azonban szinte egyáltalán nincs érzékeltetve. És értem én, hogy kell a karakterépítés (pedig nem igazán van), de ha már heist moziról beszélünk, maga a rablás ne az utolsó egyharmad utolsó felében történjen meg 5 perc alatt, különösen, ha az odáig vezető út, nem túl érdekes, ráadásul elég döcögős is. Hogy mindeközben olyan tehetségeket pazarlunk el egymondatos szerepekben, mint amilyen Liam Neeson vagy Jon Bernthal, az pedig már csak a hab a tortán. Az egész fim olyan, mintha valaminek a második része lenne: amikor már ismerjük a karaktereket, így vagy úgy együtt tudunk érezni velük, tudjuk hova rakni őket; de ebben a formában mindebből semmi sincs.

widows_212514_942.jpg

A színészek se villantanak semmi komolyat. Teszik a dolgukat, tehetségükhöz és/vagy karizmájukhoz képest, aztán jónapot. Épp ezért azonban magán a végeredményen sem nehéz fogást találni. Legyen az a Liam Neeson karakteréhez köthető fordulat, vagy Robert Duvall felbukkanása a rablás közben, a Viola Davis által alakított Veronica folyamatos költekezése úgy, hogy közben nem egyszer hangsúlyozza, nincs pénze. Egyszerűen összecsapott az egész.

widows_212940_742.jpg

Itt most sajnos fennáll az a helyzet, hogy többet vártam. De, ha már várakozásról van szó, megtehettem volna, hogy várok még egy napot a megtekintéssel, mivel a film tegnap este még 8.5 ponton állt az imdb-n, mára azonban ez 7.3 lett. És tudom, ez a pontszámesés nem igazán mérvadó, különösen, hogy miután láttam, 6 pontot sem adnék rá, de tudjuk, hogy én milyen szőrszálhasogató szoktam lenni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9314590318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása