Szabotázs (Sabotage)

2014/07/23. - írta: giskard reventlov

066-sabotage_xlg.jpg

A film, aminek a címében minden benne van. Szabotázs azokkal szemben, akik még hisznek benne, hogy a mai agyon-fókuszcsoportozott, meg tizenketteskarikázott világban is lehet tökös akciófilmet készíteni, és szabotázs Arnold Schwarzenegger rajongóival szemben is.

Pedig a felütés nem lenne rossz: egy DEA-akció során az ügynökök elrejtenek 10 milliót a kartell pénzéből, de mikor később visszamennek a rejtekhelyre, kiderül, hogy a pénzt időközben valaki tőlük is meglovasította. A főnökségnek feltűnik a hiányzó összeg, ezért vizsgálat indul az akciócsoport tagjai ellen, és ha ez nem lenne elég, valaki még vadászik is rájuk, azaz egymás után kezdenek elhullani.

Na de a megvalósítás: rettenetes párbeszédek (értem én, hogy a fiúk nem atomfizikusok, de nem is ezt vártam el), rengeteg indokolatlan káromkodás (mintha a szitkok utólag lettek volna beleírva a forgatókönyvbe annak örömére, hogy megkapták a megfelelő korhatár besorolást), és borzalmas színészi játék. Ez utóbbiról amúgy két dolog mondható el: az egyik, hogy már alapból gáz, ha a szereplők közül senki sem kedvelhető, és ahelyett, hogy szurkolna nekik az ember, inkább azt kívánja, minél előbb elpatkoljanak, a másik pedig, hogy a színvonalat is eléggé körülírja, ha azt mondom, az egész gárdából Schwarzenegger alakít a legjobban, pedig ő aztán tényleg nem egy színészisten. Akit viszont külön kiemelnék, az Mireille Enos, mert ilyen idegesítő, és főleg teljesen felesleges női karaktert nagyon ritkán látok. Már a World War Z-ben is gyenge volt, de ott legalább keveset is szerepelt, itt viszont irritálóan sokszor van a vásznon.

És amúgy a korhatár besorolás is kimerül némi láthatóan CGI-vérben az akciók során, meg néhány felesleges és öncélú csonkolásos jelenet mutogatásában. Ja, meg a rengeteg káromkodás. Komolyan olyan volt a szövegkönyv, mintha nem is töltelékszóként használnák a szitkokat az egyéb mondandójukban, hanem épp fordítva. Egyrészt senki nem beszél így, másrészt ez inkább kínos, pedig nagyon tökösnek akar látszani.

Tényleg nem igazán tudok jót mondani a filmről, pedig nagyon szerettem volna. Rossz az egész ritmusa, sok az üresjárat, kevés az akció és túl rövidek is, a sztorit agyonbonyolították, a film végi két fordulatnak szánt szájbarágásból pedig az egyik nagyjából fél óra után kitalálható, a másik pedig tökfelesleges. Nem hogy nem lesz klasszikus, de még azt a 100 percet se érte meg, amit rááldoztam.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr376536865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása