Ocean's 8: Az évszázad átverése (Ocean's Eight)

2018/09/21. - írta: giskard reventlov

439-oceans_eight_ver2_xxlg.jpg

"Ne miattam csináljátok, és ne is magatok miatt. Valahol a világban most egy 8 éves kislány arra gondol, hogy bűnöző szeretne lenni, csináljátok miatta."

Több, mint 15 éve már, hogy megjelent az Ocean's Eleven, és annak idején minden pasi George Clooney akart lenni, és minden nő le akart feküdni George Clooney-val. Irigységgel vegyes tisztelettel néztünk fel Danny Ocean figurájára (még akkor is, ha az a film is csak egy remake), stílusos volt, sármos, intelligens, és végtelenül laza, de mindemellett voltak elvei, mert egy igazi, régi vágású gengszter volt. Nos fiúk-lányok, kezeket a magasba: az Ocean's Eight megtekintése után ki szeretne olyan lenni, mint Sandra Bullock és/vagy ki szeretne lefeküdni vele? A világ egyik legfantáziátlanabb nevével rendelkező Debbie Ocean (Danny-Debbie? Komolyan? Ennyit sikerült csak az alkotóknak kiizzadni magukból?) egyetlen olyan tulajdonsággal sem rendelkezik, mint a George Clooney által megformált testvére, arról már nem is beszélve, hogy az Ocean's-trilógia egyik részében sem emlegetnek semmilyen rokonságot.

Az igazat megvallva az Ocean's Eight pontosan olyan, mint a főszereplő neve: erőltetett és fantáziátlan, csak egy harmatgyenge másolat, nem több. És mivel hemzseg a logikai valamint dramaturgiai hibáktól, ilyenkor szokás szerint jöhetnek is a spoilerek.

oceanseight_214945_436.jpg

De először is az antiszínész Rihanna. Miért gondolják még mindig Hollywoodban, hogy bele kell rakni bármilyen filmbe? Különösen olyan fényévekkel tehetségesebb arcok mellé, mint amilyen Cate Blanchett vagy Helena Bonham Carter? Eszükbe sem jut, hogy nem csak a film (amúgy is az alsó küszöb felé konvergáló) színvonalát húzza le, hanem ráadásul azok munkáját degradálják vele, akiknek tényleg ez a szakmájuk? Ezzel az erővel akkor Cate Blanchett is beállhatna Rihannának vokálozni, nem? De jó, feltételezzük, hogy egyetlen karizmatikus fekete színésznő sem ért rá a forgatás idején. Tippre elég kicsi erre az esély, de mondjuk, hogy így volt. Apró adalékként megjegyezném, hogy Rihanna egy interjúban elmondta: abszolút nem ért a számítógépekhez, gépelni is maximum a két mutatóujjával tud rajtuk. Hogy miért fontos ez? Mert egy hackert alakít a filmben, azért. De, ha mondjuk ezt nem tudjuk róla, akkor is olyan vékonyra van megírva a háttérsztorija, hogy egy pillanatig sem vagyunk képesek elhinni neki, amit bemutat, annyira hiteltelen.

oceanseight_215123_244.jpg

Hogy a sztori szerint Debbie azalatt tervelte ki a rablást, amíg sitten ült, mégis úgy mutatják be az eseményeket, mintha éppen most tervelné ki, nos ebbe inkább ne is menjünk bele. Amúgy sincs a tervben semmilyen nagy truváj, csak szövevényesnek próbálják beállítani. Közben pedig nyíltan másolják az Ocean's Eleven különböző jeleneteit: hogy ne menjünk messzebb, ott a kezdő képsor, vagy a Bullock-Blanchett beszélgetés a vízparton, ami egy az egyben a Damon és Clooney közt lezajló "mondd, hogy nem miatta csinálod, különben most azonnal lelépek"-dialógus, de a csapat összeverbuválása sem tartalmaz egyetlen eredeti momentumot, mint ahogy van váratlan fordulat is, de erről kicsit később.

oceanseight_215508_292.jpg

Viszont mi a frászkarikáért szedik szét a nyakéket még a gála alatt? Igen, tudom, később darabokban értékesítik, hogy lebuktassák vele Debbie expasiját, de erre bőven van idejük a gála után is. Néhány hatásvadász snittben be is mutatják, ahogy a csapat tagjai külön-külön kisétálnak a gáláról, mindenféle ellenőrzés nélkül. Komolyan egyiküknek sem jutott eszébe simán zsebre (vagy retikülbe) vágni a nyakéket? Hogy akkor odalenne az izgalom, hogy hátha lebuknak? Nos arról csak annyit, hogy a csapattoborzás során Debbie megkérdezi az ékszerészt, mennyi időbe telne különálló ékszereket csinálni egy nyakékből? "5-6 óra" - hangzik a válasz. "És ha végre elköltözhetnél anyádtól?" "Akkor kevesebb." De mégis mennyivel? Mondjuk kb fél óra? Mert hogy a film nem érzékelteti, hogy több lenne, az is biztos.

oceanseight_215604_165.jpg

És, ha már az ékszerről van szó: a nyakékkel érkező biztonsági szakember külön hangsúlyozza, hogy csak egy speciális mágnessel nyitható a lánc csatja. Na most ugyanez a biztonsági szakember simán beveszi, hogy a gála során, egy hányós incidens közben az ékszer csak úgy magától leesett az Anne Hathaway alakította színésznő nyakából. Mondjuk az is tény, hogy a mágnes annyira speciális, hogy Rihanna filmbeli húga (aki saccra kb 15 éves lehet) minden gond nélkül összeüti a metrón utazva.

oceanseight_215707_852.jpg

És végül, de nem utolsósorban (mert volna még bőven ekézni való) az a bizonyos "váratlan" fordulat. Mert nem is ez a megfelelő jelző, legyen inkább mondjuk "légből kapott", mivel pontosan ilyen. Végig megy a görcsölés, hogy azt az egy darab nyakéket hogyan hozzák ki a gáláról, erre a végén kiderül, hogy egy rakás ékszert is meglovasítottak még? Na ez aztán már tényleg kicsapja a bullshit-mérőt. Főleg, hogy az első harmadban el is hangzik a mondat, miszerint "nem a múzeumot raboljuk ki csak valakit, aki a múzeumban tartózkodik". Vagy akkor ezek szerint mindkettőt?

oceanseight_215729_797.jpg

Már eleve maga a filmcím is rossz, mert igazából végig heten vannak, csak az utolsó utáni pillanatban lesz meg a nyolc ember. De mivel mostanában mindenki minimum trilógiában gondolkodik, így nyilván kell még egy Ocean's Nine és egy Ocean's Ten az Ocean's Eleven kiindulópontja elé. A magyar címferdítés azonban jelen esetben hibátlan, mert a film tényleg átverés: a néző azt hiszi, hogy kap valamit, de csak az idejét rabolják. Az enyémet mindenképp, de a tiéteket legalább így talán nem.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4114253219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása