Az Europa-rejtély (Europa Report)

2014/06/02. - írta: giskard reventlov

030-europa_report_xxlg.jpg

Jóféle talált kamerás scifi-thriller.

A NASA egy nemzetközi legénységgel felpakolt űrhajót küld a Jupiter Európa nevű holdjára azzal a céllal, hogy vizsgálják meg, hogy az előzetes jelentéseknek van-e valami alapja.

Párhuzamosan két dologról szól a film: egyrészt, hogy tényleg van-e élet az Európa jéggel borított felszíne alatt, másrészt pedig, hogy mekkora áldozatot képes hozni a legénység annak érdekében, hogy a vizsgálat eredményét visszajuttassa az irányítóközpontba?

Igazából mindkét szál ki van dolgozva ahhoz képest, hogy kevés pénzből készült a film. Nem igazán a látványra helyezték a hangsúlyt, inkább sejtetnek, mint ténylegesen láttatnak is, és ez remek, feszült atmoszférát teremt. Hálistennek a meghozandó áldozat sem fordul át a ló másik oldalára, bár a bejátszott riportrészek kicsit talán túlhangsúlyozzák. És igen, a másik kérdésre is kapunk választ, még ha csak pár képkocka erejéig is. Azon aztán lehet vitatkozni, hogy kell-e nekünk az a válasz, vagy megelégszünk-e vele egyáltalán, én minden esetre azt mondom: láttunk ennél jobbat is, rosszabbat is, én ezzel is simán elvagyok.

Jó kis film, na, nézzétek meg, ha szeretitek az olyan scifit, amiben inkább a tudományoson van a hangsúly, és kevésbé a fantasztikuson.

Amúgy ilyen filmek esetében nem jó előre látni semmit, de ez a trailer rendben van, nem árul el sok mindent, legfeljebb - legalábbis így a film után látva - kicsit más kontextusba helyez néhány dolgot.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr106260267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása