Az útvesztő (The Maze Runner)

2014/12/02. - írta: giskard reventlov

098-maze_runner_xxlg.jpg

Thomas (Dylan O'Brien) egy liftben ébred, és a nevén kívül semmire sem emlékszik. A tisztáson, ahol a lift ajtaja kinyílik, néhány srác veszi körül, akik hozzá hasonló módon jutottak ugyanide, és akik már három éve raboskodnak itt. Magát a tisztást pedig egy hatalmas, és veszélyekkel teli labirintus veszi körül, amiből, úgy tűnik, nincs menekvés.

Nagyon mennek most a young adult könyvadaptációk, és bár általában egy sémára épülnek (a kiválasztott szembeszáll a rendszerrel + esetleges szerelmi szál), néha azért ki lehet fogni jobban sikerült darabokat is a műfajban. Mint amilyen ez is.

Először is mindenképp pozitívum, hogy nem a bevált sablonokat követi a mű, bár az is igaz, hogy ez valószínűleg csak a rengeteg rejtély miatt van így, a folytatásokban majd nyilván lesz idő kirándulni a Kliséhegyre. Szintén pozitívum maga az alapfelütés is (zárt hely; nem emlékszünk semmire; derítsük ki, mi folyik itt; szökjünk meg), mert bár láttam már hasonlót, de valahogy ezeket mindig szívesen nézem. Ráadásul nagyon jól néz ki a labirintus (meg a veszélyforrásai) is, csak néha gyengélkedik a CGI.

A színészek hozzák a kötelezőt, kiemelkedő alakítás nincs, de javarészt fiatal, vagy gyerekszereplőkről van szó, bőven van még idejük. Némelyiküket már amúgy is lehetett látni itt-ott.

A nyitott befejezés általában sántítani szokott, itt sem túl jó, de mivel még csak a sztori elejénél tartanak, megbocsájtható, kellően akciódús, és jó ritmusú volt ahhoz, hogy ne érezzem az idő múlását. Legalább láthatóan nem húszpercnyi történetszálat húztak szét két órában, mint a hasonló műfajú Hunger Games legutóbbi (fél)részében.

A magyar címbe viszont megint simán bele lehet kötni, mert az már a film elején nyilvánvalóvá válik, hogy nem az útvesztőn van itt a hangsúly, hanem a srácon, aki ugye az eredeti címben szereplő "runner". Így, ha a további részekben nem lesz labirintus, rögtön értelmét is veszti a címferdítés. De ez már tényleg csak a szokásos szőrszálhasogatás a részemről. Egynek így is, úgy is jó volt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr626952985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása