A leggyorsabb Indian (A World's Fastest Indian)

2015/02/08. - írta: giskard reventlov

119-the_world_s_fastest_indian_poster_33_151.jpg

"Egy ilyen motoron az ember öt perc alatt többet él, mint mások egész életükben. A veszély az élet sava-borsa, és néhanapján vállalni kell a kockázatot. Ezért érdemes élni."

Burt Munro különös ember. Az új-zélandi Invercargill-ben él, a háza gyakorlatilag egy garázs. Minden reggel korán kel, és minden napja azzal telik, hogy megpróbálja a legtöbbet kihozni a saját kezűleg átalakított 1920-as Indian motorjából. Mindezt pedig egyetlen céllal teszi, nevezetesen el akar jutni az Egyesült Államokba, a bonneville-i sós síksághoz, hogy sebességi rekordot állítson fel. Burt Munro különös ember. És már elmúlt 50 éves.

Lenyűgöző élettörténet a kitartásról, és arról, hogy merjünk nagyot álmodni. Megvan benne minden, amit egy igaz történeten alapuló filmtől elvárhatunk, így igazából nem szolgál sok újdonsággal, viszont rendkívül inspiráló, és magával ragadó a sztori. És én pont ezért szeretem. Na meg azért, mert Anthony Hopkins tökéletes a főszerepben (és nagyon szép, ízes új-zélandi akcentussal beszél végig).

Mint ahogy az ilyen filmeknél szinte bevett szokás, néhány helyen eltértek a tényektől, de mivel ez általában a hatásfokozást szolgálja, én az ilyesmibe nem kötök bele. Akit persze ettől függetlenül érdekelnek a változtatások, nyugodtan kattinthat.

A fényképezés pazar (a versenyekhez persze adtak némi CGI-támogatást, ami 10 év távlatából már látszik ugyan, de nem zavaró), és remek az aláfestő zene. Ez utóbbi amúgy engem az Amerikai szépség zenéjére emlékeztet, és mivel az nagy kedvencem, örömmel hallgattam itt is.

Nem ragozom túl: ez egy jó film. Én legalábbis ilyesmit bármikor szívesen nézek. Nem újítja meg a műfaj sajátosságait, de semmi kivetnivalót nem látok benne. Egyszerűen csak jó nézni. Néha nem kell több ennél.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr147152259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása