A függetlenség napja: Feltámadás (Independence Day: Resurgence)

2016/10/05. - írta: giskard reventlov

303-independence_day_resurgence_xxlg.jpg

20 éve még váratlanul ért bennünket az idegenek támadása, de az azóta eltelt időt pont arra használtuk fel, hogy a technológiájukat alapul véve visszavághassunk, ha esetleg újra meglátogatnak minket. Arra azonban senki sem számított, hogy az eltelt időt ők is fejlesztéssel töltötték, és sokkal erősebben térnek vissza.

Komolyan sajnálom, hogy korábban már ellőttem a szófordulatot: "ez egy katasztrófafilm, ez a film egy katasztrófa", mert ha létezik történet, amire ez a szó legszorosabb értelmében ráillik, hát az Independence Day: Resurgence az. Tökfeleslegesen készült el, borzasztóan néz ki, minden és mindenki csak direkt bele van erőltetve; egész egyszerűen pocsék úgy, ahogy van.

spoilerek következnek, a szokásos elrettentő célzattal

independence_day_resurgence_154640_962.jpg

Amikor felröppent a hír, hogy el akarják készíteni a folytatást, már akkor megtámogatták némi bullshit-faktorral. Nevezetesen az volt az álláspont, hogy két forgatókönyv készül: egy arra az esetre, ha Will Smith (elég pénzt kap) elvállalja, és egy arra, ha (túl sokat kér) nem. Nos nézzük csak, a végeredményhez hány írói kreditet osztottak szét? 9, azaz kilenc ember jegyzi a forgatókönyvet. Valószínűleg egyetlen ember képtelen lett volna kitalálni ennyi baromságot.

independence_day_resurgence_154717_303.jpg

Vegyük sorjában: kezeket a magasba, ki emlékszik még az őrült professzorra az előző részből, aki az 51-es körzetben tanulmányozta az idegeneket és technológiájukat? De, hát ő nem meghalt? Lényegtelen, ki hogy emlékszik, mostanra ugyanis nyugodjunk bele, hogy a jó doktor csak kómába esett, és mit ad isten épp akkor ébred fel, amikor az idegenek megérkeznek. Micsoda káprázatosan véletlen egybeesés. Ja, igen, a professzor úrból homoszexuálist csináltak, de nyilván ez sem a politikai korrektség kedvéért történt. Hagyjuk is. Mint komikus mellékalak így is rém irritáló. Jöjjön inkább Will Smith karakterének fia. Az ő fia volt egyáltalán? Nem csak összejött egy sztriptíztáncosnővel, akinek már volt egy fia? Nüansznyi részlet a rokonsági fokokban. Vér szerinti fia volt, vagy örökbe fogadta, tökmindegy, a srác most itt van, és hát persze, hogy pokoli jó pilóta lett belőle, és hát persze, hogy teljesen random kiírják a forgatókönyvből az anyját (a lárvaarcúra botoxozott és/vagy plasztikázott Vivica A. Foxnak pont annyi mimikája van, mint amennyi színészi kvalitása), hogy legyen személyes indíttatása is. Máskülönben mi a frászt keresne a filmben? Mindeközben Jeff Goldblum szintet lépett, mára egy egész bázist igazgat, de persze, ahogy az lenni szokott, a vezetőség csak az esetek jelentéktelen hányadában hallgat a szavára. Bár az első részben Goldblum karaktere nekem eléggé rendszerellenesnek rémlik, nem számít, biztos én emlékszem rosszul. De, ha már ő itt van, tegyük bele a sztoriba az apját is, korábban is jól működött köztük a csapatdinamika, hátha bejön másodjára is (oké, bármennyire ki van lúgozva az első részhez képest, ez most is működik). Na és persze rángassuk már elő Bill Pullmant is, úgysincs karrierje szegény fickónak, egyúttal adjunk a szájába egy random buzdító beszédet, mert az múltkor is bevált, az önfeláldozó cselekményszálról nem is beszélve. Igen, kitaláltátok: egyik rosszabb, mint a másik. És mivel a Pullman által alakított elnök lánya túlélte az előző részt, tegyük ide őt is egy szemrevaló biodíszlet személyében, de csak azért, mert a főhős, Liam Hemsworth másképp totál indokolatlanul kerülne a képbe. Szegény srác képtelen elvinni egy főszerepet a hátán, de valamiért nagyon erőltetik (gondolom, mert a bátyja, Chris elég sikeres mostanában, ezért próbálják előtérben tartani a vezetéknevét; ha ő maga nem is ér rá, azaz, ha ló nincs, a szamár is megteszi, majd jön az öccse).

independence_day_resurgence_154826_803.jpg

Ha pedig ennyi nem lenne elég, vagy esetleg nem fáj a szemünknek, hogy egy ideje minden hollywoodi blockbuster képi világa ugyanolyan sárgásra és kékesre van szűrőzve, hát itt van még nekünk a minősíthetetlen CGI. Nem, nem az akciójelenetekről beszélek, azok mind elég jól néznek ki, az idegenek a fél bolygót ledózerolják, és kivételesen még az ártatlan civilek pusztulását is bemutatják néhány snittben. Hogy a végjáték buszos üldözése alá simán bevágható lenne a Benny Hill show zenéje, annyira komolytalan, attól most tekintsünk el. Nem. Minden más borzasztó. Szimpla beszélgetős jeleneteken látszik, mit látszik, üvölt, hogy zöld háttér előtt vették fel őket, ami azért 160 milliós büdzsé mellett eléggé szánalmas, arról nem is beszélve, hogy mennyire tét nélkülivé varázsolja a cselekményt. Mert hát, ha látom, hogy a háttérben semmi sem igazi, abszolút nem fog berántani a film, és még kevésbé fogok aggódni az amúgy is jelentéktelen szereplőkért, akik (szintén a politikai korrektség jegyében) szinte kivétel nélkül mind megmenekülnek. Hogy miért? Nem nyilvánvaló? Na jó, megsúgom a varázsszót: trilógia. Pedig nekem már az első rész is sok volt. Ez meg szimplán csak "kicsit nagyobb, az előzőnél".

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7611772047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása