A védelmező 2. (The Equalizer 2)

2018/11/03. - írta: giskard reventlov

447-equalizer_two_ver2_xxlg.jpg

Egyetlen képkockát sem tudnék felidézni a The Equalizer első részéből, csak egy negatív érzés maradt meg bennem, pedig a vonatkozó poszt tanúsága szerint anno akartam szeretni. Csak hát a körülmények: a tökfeleslegesen két óra fölé nyújtott játékidő, az életszerűtlenség, na meg a tény, hogy az akcióthrillerek "öregember pakol"-típusú szubzsánere addigra már eléggé el is lett használva.

Mit várhattam akkor egy második résztől ilyen háttérrel? Sok jót nem, pedig Denzel Washington eddig még sosem vállalt folytatást. Elrettentő célzatú spoilerek következnek.

the_equalizer_2_214923_928.jpg

Mondjuk én azt sem tudom, hogy ezt minek vállalta. Mármint a nyilvánvaló financiális okokon kívül. Mert, ha az első rész túlnyújtott és életszerűtlen volt, akkor azt mondom, ha a fenti plakáton Denzel barátunk pofók testére ráphotoshopolnánk mondjuk kedvenc adócsaló fekánk, Wesley Snipes fejét, ez a film a mozikat messze elkerülve azonnal mehetne is a videotékák legalsó polcára.

the_equalizer_2_215032_856.jpg

Először is minek bajlódnak az alkotók a karakterizálással egy folytatásban? Azaz minek bemutatni, hogy a főhős random embereken segít, ha egyszer már láttuk? Ezek a jelenetek egyáltalán nem függnek össze, sőt hatással sincsenek az események fő sodrára, csak azért vannak itt, hogy újra tökfeleslegesen meglegyen a kétórás játékidő. A szomszéd srác felkarolása épp elég lett volna, a többi kivágható, feszesebb is lenne, így viszont döcögős és unalmas.

the_equalizer_2_215400_865.jpg

Hogy dramaturgiailag úgy van felépítve a sztori, hogy csak a hülye nem látja, ki lesz a hunyó, azt inkább ne firtassuk, de az a végkifejlet......édes istenem, ilyen minden szempontból pocsék befejezést már nagyon rég nem láttam. Ahogy a szomszéd srácot elkapják, már az borzasztó, de ekkor még hátravan egy minősíthetetlenül ötlettelen, cserébe feleslegesen trancsírozós akciójelenet egy hurrikán kellős közepén. És nem, ezt nem én találom ki, ez így volt, hogy Hofi Géza bácsi szavait idézzem. Igen, a parti őrség simán beengedi hősünket egy csak és kizárólag hídon megközelíthető szigetre a tomboló hurrikánban, mert az felvillant egy random jelvényt, és közli, hogy valószínűleg bekapcsolva hagyta a gázt a házában. Barátunk aztán az első részhez híven MacGyverezik egyet négy olyan fickóval szemben, akik elvileg egy szinten vannak vele, de akik mégis hirtelen totál idióták lettek. A főgonosznak is csak annyi esze van, hogy felmegy egy torony tetejére egy mesterlövész puskával, aminek aztán a világon semmi hasznát nem veszi, helyette bunyóznak egyet a viharban Denzel dublőrével (Pedro Pascal arca legalább látszik abban a jelenetben, mert Denzelé csak a hősi beállításokon).

the_equalizer_2_215524_873.jpg

Komolyan mondom, olyan a film, hogy miközben nézi az ember, liveblogolni kellene róla meg-megállítva jeleneteknél, bár az is igaz hogy akkor meg ez lenne a világ leghosszabb akcióthrillere. A mondás úgy tartja, minden jó valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának. A The Equalizer 2 pontosan ez, egy elrettentő példa. Szóval Mr. Washington, ha olvassa a blogot (nem röhög), innen üzenném, hogy többé az életben ne vállaljon folytatást, vagy ha egy mód van rá, előtte olvassa el a forgatókönyvet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7114341997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása