A hetedik fiú (Seventh Son)

2015/04/25. - írta: giskard reventlov

142-seventh_son.jpg

Gregory mester (Jeff Bridges) egykor egy olyan lovagrend tagja volt, akik arra tették fel az életüket, hogy démonokat, lidérceket, boszorkányokat vagy medvévé átváltozni képes embereket vadásszanak le. (ez utóbbi amúgy nincs nevén nevezve, de ha abból indulunk ki, hogy az angolban a werewolf a vérfarkas, akkor ez lehetne mondjuk werebear, kb annyira hangzik hülyén, mint maga a lény ötlete) A lovagrend tagjai már mind meghaltak, egyedül Gregory van még életben, és jelenleg főállásban inasokat képez ki, hogy egyszer majd átadhassa nekik a stafétát.

Épp aktuális inasát (Kit Harington) épp az a boszorkány, Malkin (Julianne Moore) öli meg, akit Gregory tíz éve bezárt egy föld alatti cellába, ám most kiszabadulva újult erővel próbálja leigázni a világot. Ezért Gregory maga mellé veszi az ifjú Tom Ward-ot (Ben Barnes), hogy a következő holdtöltéig kiképezve felvegyék a harcot Malkin-nal, és szövetségeseivel.

Kevés pénzből nem lehet fantasy-t csinálni. Jó fantasy-t meg pláne nem. Na most erre a filmre eltapsoltak majd' 100 millió dollárt. Az azért jó sok nulla. És az eredmény? Hát az továbbra is nulla.

spoileres, elrettentő célzattal

Végig azon gondolkodtam, hogy mit keres ebben a filmben Jeff Bridges és Julianne Moore? Pláne, hogy utóbbit nem is olyan régen láttam jó filmben. Mit láthattak ebben a forgatókönyvben? Maga a történet nem lenne nagyon gáz, legfeljebb csak amolyan tizenkettő-egy-tucat, de a kivitelezés borzasztó. Ráadásul az egész nagyon olcsónak és újrahasznosítottnak tűnik: Bridgest megpróbálták Gandalf és Szarumán szerelemgyerekére sminkelni (kevés sikerrel), Kit Haringtont pár perc erejéig kikölcsönözték a Game of Thrones-ból, Ben Barnes-t átvették a Narniából, csak a haját vágták le, a többi úgy maradt, és kellett egy random, de azért karakteres feka, úgyhogy felhívták Djimon Hounsou-t, de hogy ezzel elpazaroltak egy tehetséget, az nyilván huszadrangú probléma.

A CGI konkrétan tévéfilmesnek néz ki, ennél még a már említett Game of Thrones-ban is jobb látvány van, pedig ott mennyiből is készül egy epizód? Kb. 10 millióból?

A történetvezetésről meg szinte jobb nem is beszélni. Olyan véletlenszerű, semmihez se kapcsolódó szálak tűnnek fel, majd el a süllyesztőben, amiknek semmi értelme (lásd pl: küzdelem a mumussal), csak és kizárólag arra szolgálnak, hogy hosszabb legyen a játékidő, esetleg több legyen az akció. Szinte semmi sincs rendesen kibontva, vagy simán elsikkad. Például maga a cím is: kapunk egy utalást, hogy az ifjú Tom valami leszármazott, a hetedik fiú hetedik fia, de mi jelentősége van ennek a sztori szempontjából? Semmi. Van egy különleges képessége is, Bridges még meg is jegyzi, hogy "ennek még hasznát vehetjük". Na és hasznát veszik? Persze, hogy nem. A fiú kiképzése amúgy összvissz egy hétig tart (nem tűnik fel az idő múlása, szintén csak egy mondatban említik), az, hogy az előző inas már tíz éve szolgált, mégis egy szinten vannak, nyilván lényegtelen.

Már az előzetesek alapján sem tűnt túl jónak, de mivel viszonylag kevés fantasy készül (jó meg még kevesebb), gondoltam, egy esélyt adok neki. Hát azt hiszem, erre mondják, hogy tanulságnak jó volt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr217397402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása