A bátrak (Only the Brave)

2018/02/16. - írta: giskard reventlov

396-only-the-brave-poster.jpg

Amerika történelmének egyik legpusztítóbb tűzvésze, a szeptember 11-i terrortámadás óta a legtöbb halálos áldozatot követelő tűzoltó-katasztrófa. Ennek állít emléket az Only the Brave bő két órája, de kissé szokatlan módon.

only_the_brave_204437_933.jpg

Bár a film elején megjelenik a based on true events felirat, de én ezt abszolút nem éreztem a végeredményen. Ha az nem lett volna, ez "csak" egy izgalmas tűzoltó-dráma lenne jó színészekkel, remek alakításokkal, a bajtársiasságról, az önfeláldozásról, és még különösen pátoszosnak sem igen nevezhetnénk. Kellemesen lassú tempóban mutatja be a tűzoltók mindennapjait, a felkészülésüket, az újoncok kiképzését, de azt is, hogy a családok milyen áldozatokat hoznak a férjek munkája miatt.

only_the_brave_204715_917.jpg

Mindez azonban nincs igazán elmélyítve. Kicsit túl sok karaktert mozgat a film, így a szereplők nagy részét nincs lehetőségünk megkedvelni, és igazából a központi figurákkal való azonosulás is csak az őket alakító színészek tehetségén múlik. Ami viszont hibátlan, az a tűzoltók közötti bajtársi viszony bemutatása. Szinte egyfolytában viccelődnek és szívatják egymást, azonban, ha munkára kerül a sor, egy pillanatra sem kalandozik el a figyelmük, mert tudják, hogy az az életükbe kerülhet.

only_the_brave_204800_037.jpg

A tűzesetek, amikhez riasztják hőseinket, kivétel nélkül hátborzongatóak, az idő előrehaladtával egyre nő a feszültség is, de közben remekül érzékeltetik, hogy a tűzoltók mit miért tesznek. Hétköznapi rutinfeladat például felgyújtani egy fél hegyoldalt annak érdekében, hogy ne maradjon éghető anyag a környéken. A laikusok számára ez nem több értelmetlen pusztításnál, ők viszont tudják, hogy ezzel megakadályozhatják a lángok továbbterjedését. Ez mind érzékletesen van bemutatva, és ez az, ami megfelelő sodrást biztosít az amúgy elég lassú tempójú történetívnek.

only_the_brave_204856_005.jpg

Félelmetes belegondolni, mit meg nem tesznek ezek az emberek azért, hogy mi, többiek a tudatlanság biztonságába ringassuk magunkat. Hősiességüknek méltó emléket állítani pátosz nélkül szinte lehetetlen, és ebben az Only the Brave sem kivétel. Azonban én ettől függetlenül, vagy ezzel együtt is minden további nélkül ajánlom.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4713674278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása