Bosszúállók (The Avengers)

2015/05/10. - írta: giskard reventlov

148-avengers_xxlg.jpg

Vasember, Amerika Kapitány, Thor, Hulk, Sólyomszem, Fekete Özvegy. Még ha olvastunk is róluk szóló képregényt, nem igazán tudtuk elképzelni, hogy lehet összehozni őket egy filmben úgy, hogy az szórakoztató legyen, bizonyos mértékig komolyan lehessen venni, ugyanakkor minden karakter megkapja benne a maga műsoridejét. Nos az a Joss Whedon, aki annak idején elhozta nekünk az azóta már kultstátuszba lépett Firefly-t, megoldotta: megszületett (legalábbis az én szememben) a Marvel addigi legszórakoztatóbb, és apróbb hibái ellenére legösszeszedettebb mozija, egy olyan film, amiben ugyanolyan jól működik a csoportdinamika, mint az egyes karakterek külön-külön.

Loki (Tom Hiddleston) a Tesseract által nyitott portálon keresztül megjelenik a Földön, hogy űrlényhadserege, a Chitauri segítségével leigázza a bolygót. És bár hőseink a világ különböző részeiről - vagy akár még távolabbról - érkeznek, és eleinte csak az egymással való rivalizálással vannak elfoglalva, Nick Fury (Samuel L. Jackson) megfelelő nyomást gyakorol rájuk, hogy csapattá kovácsolódva visszaverjék az idegen támadást.

Ez a film is kellő bizonyítékkal szolgál arról, hogy egy hullámcsat egyszerűségű sztoriból is ki lehet hozni a maximumot, ha a forgatókönyv (amit ez esetben szintén Whedon jegyez) rendben van. Bár az is igaz, hogy ahhoz, hogy ez a mozi létrejöhessen, szükség volt megfelelő alapozásra, az egyes karakterek különálló eredettörténeteire. Kellenek a látványos akciók is persze, és abban sincs hiány, technikailag is elsőosztályú a kivitelezés, de olyan még nem volt, hogy a külcsín önmagában elvitt a hátán egy filmet. Mert ha lecsupaszítjuk, ha megszabadulunk a látványtól és az effektektől, akkor megmarad az, amitől szerintem ennyire szórakoztató és működőképes: remekül megírt karakterek, remekül megírt dialógusokkal.

"Steve Rogers: - Nagy hős talpig páncélban. De ha leveszi, mi marad?
Tony Stark: - Zseni, milliárdos, playboy és emberbarát."

Tony Stark/Vasember (Robert Downey Jr.) - Downeyval kapcsolatban mindig azt mondom: ő nem eljátssza Tony Starkot, ő az. Ennyi. Vitán felül az egyik, ha nem a legjobb karakter a Marvel filmes univerzumában, és ez javarészt Downey személyiségének köszönhető. Minden apró rezdülése aranyat ér, de képes kellő mélységet kölcsönözni a figurának.

Steve Rogers/Amerika Kapitány (Chris Evans) - Szintén jó választás a szerepre, szépen el is boldogul vele, nincs ezen mit ragozni. Az uniformisa ugyan nekem itt még nem igazán tetszik, de a harcmodora, és az, hogy az emberi teljesítőképesség felső határán van, remekül érvényesül.

Thor (Chris Hemsworth) - Ausztrál létére Hemsworth maga a megtestesült skandináv félisten. És ezalatt nem csak azt értem, ahogy kinéz - bár nyilván annak is megvan a maga célközönsége -, hanem a fellépését, a karizmáját. Abban pedig nem szenved hiányt. A karakter különálló filmjei ugyan csak maximum közepesek, de Hemsworthre ott sem lehet panasz.

Dr. Bruce Banner/Hulk (Mark Ruffalo) - Bármennyire is kedvelem Edward Norton-t, az én szememben Ruffalo az eddigi legjobb Hulk. Finom eszközökkel, egy-egy elejtett mondattal, vagy gesztussal olyan érzékenységet kölcsönöz Dr. Banner karakterének, ami eddig nem volt jelen, ugyanakkor átváltozásai - egy ösztönös és egy tudatos - is rendkívül látványosak és intenzívek.

Clint Barton/Sólyomszem (Jeremy Renner) - Igazából a főbb karakterek mellett kicsit szürkének tűnik - talán nem is véletlen, hogy nem kapott előzményfilmet -, különösen, hogy nincs kifejtve, hogy van-e egyáltalán különleges képessége, vagy csak jól céloz, de Renner megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ne sikkadjon el a többiek között. És meglepő módon ez sikerül is neki, pedig ekkora arcok mellett nincs könnyű dolga. Persze ehhez kellett a filmben Loki ügyködése, és az ehhez kapcsolódó jelenet a Fekete Özveggyel, amiben remekül működik az összhang Renner és Johansson közt.

Natasha Romanoff/Fekete Özvegy (Scarlett Johansson) - Nem szoktam véka alá rejteni, hogy mennyire kedvelem Scarlett Johanssont. Ez elsősorban nyilván a külsejének köszönhető, de ennyi hímsovinizmus engedtessék meg nekem. Mert egyúttal azt is el szoktam róla mondani, hogy talán nem túl nagy tehetség, de javarészt jól választ filmeket, és ez most is igaz. Mert még ha nem is kap túl sok teret, akkor is igazi 'badass chick', és nagyon jól áll neki.

Loki (Tom Hiddleston) - Mit sem ér a nagy rakás hős, ha nincs egy jól megírt, komolyan vehető gonosz, aki ellen küzdenek. Hiddleston pedig pontosan ezt adja nekünk: fennhéjázó, teátrális, de kicsinyes motivációi ellenére ("nem kaptam meg Asgard trónját, ezért bosszúból leigázom a Földet") kellőképpen félelmetes.

A látvány, mint mondtam, elsőosztályú, ráadásul fantasztikus aláfestő zenével van megtámogatva, amiből a főtéma különösen epikus. Ezen sincs különösebb kifejteni való, ennyi pénzből már az a minimum, hogy letesszük az effektektől az arcunkat. A realitás, mint olyan, pedig jelen esetben nem igazán lehet tényező, mégis csak képregény adaptációról van szó.

És igen, akad negatívum is, hiszen ez a film sem tökéletes, de annyira jelentéktelenek az összképet tekintve, hogy felesleges rugózni rajtuk. Sokadszorra nézem a filmet, és minden alkalommal látom a hibákat, de ennek ellenére azt mondom: ezeknél nagyobb blődségek ne legyenek egy szuperhős-moziban, és akkor rendben leszünk.

Nem voltak elvárásaim a filmmel kapcsolatban, mert tényleg nem tudtam, hogy lehet ezt összehozni. Fantasztikusnak ígérkezett a trailer alapján, de amit kaptam végül, az több volt annál. Maga a nagybetűs élmény. És számomra ugyanezt adja minden egyes újranézéskor, ezt pedig kevés film mondhatja el magáról. Éppen ezért az előzetes mellé kaptok egy bónuszvideót is, ami tökéletesen összefoglalja azt, ahogy én érzem magam, akárhányszor leveszem a polcról.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr517446690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása