Cloverfield Lane 10.

2016/04/18. - írta: giskard reventlov

261-ten_cloverfield_lane_xxlg.jpg

Előzmény? Remake? Folytatás? Vagy az előd szellemiségében forgatott új történet? Csak egy dolog biztos: J. J. Abrams megint a legnagyobb titokban hozott össze egy olyan filmet, aminek épp ez a legnagyobb előnye. Emiatt pedig a történetről semmit sem vagyok hajlandó elárulni, legyen elég annyi, hogy egy jóféle, korrekt thriller, érdekes és meglepő végkifejlettel.

cloverfieldlane_1.jpg

És akkor kezdjük is mindjárt a végével, illetve a negatívumokkal. Vannak ugyanis bizonyos cselekményszálak, amiket az alkotók egyszerűen nem visznek végig. Nincsenek kidolgozva, a hozzájuk kapcsolódó miértekre nem kapunk válaszokat. Ha jóhiszeműen állunk a kérdéshez, akkor ez két dolog következménye lehet: egyrészt nem akarhatták túlhúzni az amúgy kissé lassú folyású játékidőt (erre még visszatérek), másrészt a már említett végkifejletre tartogatták a puskaport. Az utolsó 5-10 perc szempontjából persze nem túl lényeges miértek ezek, de ha az összképet nézzük, a magam részéről nem kultiválom a levegőben lógó, elvarratlan szálakat. És itt utalnék vissza a film tempójára, ugyanis a forgatókönyv ilyen hiányosságai kevésbé vehetők észre, ha pörögnek az események. Az atmoszféra kellően feszült, abban nincs hiba, de egy kicsit feszesebb vágás jót tett volna neki. Habár az is igaz, hogy a drámai csúcspontok és az ijesztésfaktor ebben a formában sokkal hangsúlyosabbak, sokkal nagyobbat ütöttek.

cloverfieldlane_2.jpg

Azt hiszem, Mary Elizabeth Winstead lett volna hivatott betölteni a főszereplői státuszt, és meg is tesz minden tőle telhetőt, az alakításába nem kötnék bele, de John Goodman gyakorlatilag ellopja a showt. Paranoid hangulatingadozásai annyira kiszámíthatatlanná teszik Howard karakterét, hogy egyszerűen képtelenség megítélni, a következő pillanat mit tartogat, és Goodman a tőle megszokott átéléssel, fantasztikus alakítást nyújt.

cloverfieldlane_3.jpg

Ha másért nem is, a címben szereplő utca-házszám okán adja magát az összehasonlítás az "eredeti" Cloverfielddel, de nagyon más élmény a kettő. Egy újranézés ebben a filmben is simán benne van (nekem legalábbis), a többit pedig majd az idő eldönti. Ha szeretitek a feszült légkörű thrillereket, akkor ezt nyugodtan ajánlom, de a traileren kívül most sem javaslok egyéb előtudást.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr118640658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása