Sorozatajánló rovat: Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

2017/05/22. - írta: giskard reventlov

339-agents_of_shield_ver14_xxlg.jpg

Ha nem is pont itt a blogon, de időnként hangoztatom, hogy bizonyos produktumoknak időt kell adni. Be kell, hogy érjenek, vagy a nézőnek kell ráhangolódnia, de időnként szükség van erre a fázisra, mert valami jó is kisülhet a dologból. Még kedvenc sorozatom (EVÖR), a Sons of Anarchy kapcsán is mindig azzal kezdem, ha ajánlom valakinek, hogy adjon neki legalább 3-4 epizódnyi időt. Lehet, hogy utána sem rántja be, de ha mégis, akkor nagyon. És igen, ennek ellenkezője is benne van a pakliban, sőt, leginkább az van benne, hogy csak várunk, várunk, hátha csoda történik, aztán még mindig várunk egy kicsit, és végül jól pofára esünk, és visszasírjuk az így már elvesztegetettnek ítélt időt és energiát.

Nos, ha van sorozat, amire a fenti kezdő tétel abszolút áll, akkor az Agents of S.H.I.E.L.D. ilyen. Már az első hírekkel egyidőben belém költözött a várakozási faktor, mert érdekelt, mit hoznak ki ebből, hogyan lesz (vagy lehet-e egyáltalán) működőképes ez a kiterjesztett Marvel-univerzum. Nem húzom tovább, simán csak kimondom, az Agents of S.H.I.E.L.D. esetében egy teljes évad a minimum, de inkább másfél, ameddig várni kell. De csak egy kattintás, és kiderül az is, hogy miért nincs tartalomleírás.

tumblr_nex7uulind1sxnm1wo2_500.gif

Kezdjük fordított sorrendben: azért nincs tartalomismertetés, mert rétegsorozatról beszélünk. Aki nem követi moziban a Marvel cuccait, azt valószínűleg sorozat formájában sem fogja érdekelni ez a világ, aki meg igen, az magától is kitalálja a széria alapkoncepcióját. Azt mondanám, hogy tipikus nyomozós sztori, csak hát, mivel a képregények világában játszódik, a "tipikus" nem éppen a megfelelő jelző. Pedig paneleiben nem sokban különbözik egy átlag nyomozós sorozattól.

tumblr_muh877gzcd1scobeoo1_500.gif

És, hogy miért kell neki majd' másfél évadnyi (azaz bő 30 epizódnyi) időt adni? A válasz: útkeresés és megfelelési kényszer. Az univerzumbővítés az élvezeti faktor rovására megy, mert a sorozat nem létezhet önállóan, illeszkednie kell a már kialakított mozis világba, egyúttal azonban kellene, hogy legyen saját történetíve is. Az első évadon pedig pont ez az "egy s*ggel két lovat" próbálkozás látszik, meg az épp ebből kifolyólag borítékolható kudarc. Mert illeszkedik a mozis világba, még onnan átemelt vendégszereplők is előfordulnak a megfizethetőbb fajtából (azaz Amerika Kapitány nyilvánvalóan nem teszi tiszteletét, de Lady Sif, Asgardból még belefér), de a folyamatos reflektálás megakasztja a ritmust. És van saját sztorivonala, az viszont nem annyira érdekes, mert inkább egy mozis mellékvágánynak akarják eladni, ahhoz viszonyítva azonban látszik, hogy sokkal kevesebb pénzből készül.

tumblr_nvi40mkjj41qgapqso2_500.gif

Az átlagnéző türelmetlen. Sorozatdömping van, és ekkora kínálat mellett hamar feladja, hogy arra várjon, jobb lesz-e a következő szezon, ha már a jelenlegi is untatja. Pedig az Agents of S.H.I.E.L.D. jobb lesz. Évadról évadra. Egy idő után már csak említés szintűre redukálódik a mozis reflektálás, a sztori pedig megtalálja a saját hangját, és önmagának tapossa ki az utat. Az átívelő szálak érdekesebbek lesznek, a karakterdinamika is egyre jobb a szereplők között, és ebbe az újonnan behozott arcok is becsatlakoznak, nagy többségében nemigen rontanak a színvonalán.

tumblr_nvhh71gnw11u7snhwo2_500.gif

Én magam csak azt vettem észre, hogy szinte minden rész után úgy álltam fel, hogy akár csettinthettem volna is az elégedettségtől, mondván: "ez egy fasza epizód volt". Vagy, ha ez nem jött össze (a nagy számok törvénye ugyanis könyörtelen sajnos), azaz belefutottam néhány laposabb epizódba, akkor is vártam a következőt. Érdekelt, és nem csak maga a történet, hanem a karakterei is. Pedig akadt olyan, akit már ki nem állhattam, túlerőltetettnek, elhasználtnak tűnt, úgyszólván elegem lett belőle, de még egy ilyen szereplőn is tudtak olyat csavarni, hogy a végén szórakoztatóvá vált a jelenléte.

tumblr_nxb7h0sdw61t3sxdco4_500.gif

És technikailag is fejlődött. Nyilván egyre több pénzt fordítanak a sorozatos szférára is, de az Agents of S.H.I.E.L.D. időnként meglepően látványos még ebben a szegmensben is, azaz egyre kevésbé tűnnek olcsónak a trükkök, nem lóg ki a CGI, nem hat gagyinak. Ráadásul még a korhatár besorolást is feszegeti, a mostani fináléval leköszönt negyedik évad különösen.

tumblr_nvi8kx27fq1uoo511o2_500.gif

És bár nyilván úgy tűnhet nektek, hogy csak ömlengek itt, pedig akad negatívum, nem kevés. Az egyik legszembetűnőbb ezek közül éppen a nyomozós sorozatok sajátja, nevezetesen az információ mennyisége, és az ebből adódó expozíciós dialógusok. Tájékoztatni kell a nézőt az eseményekről, hogy mi miért történik, vagy fog történni, ezt pedig vagy úgy lehet, hogy kifeliratozzák egy részét, vagy úgy, hogy a szereplők egymásnak mondják el. Ez utóbbi a gyakoribb, és minden alkalommal teljesen életszerűtlen. Vegyünk egy egyszerű példát: adott néhány vérprofi kormányügynök, akik bevetésre indulnak, de előtte egyeztetniük kell az ügymenetet. A való életben ezt úgy képzelném el, hogy megkapják az eligazítást, azaz a góré elmondja, mi lesz a dolguk. Egy ember. Itt viszont azt látjuk, hogy ha mondjuk öten indulnak akciózni, tuti, hogy mind az öten elmondanak egy bizonyos részletet a várható műveletből. Mert ritmustalan lenne, ha azt látnánk, hogy egy ember beszél, a többiek meg csak néznek. Csak hát ebben a formában meg, mint mondtam, életszerűtlen.

tumblr_ngczzxsjdn1sh2wp0o3_r1_500.gif

Na meg a tipikus húzás, például a már említett idei évadzáróban: a főgonosz éppen ármánykodik a frissen beújított jobbkezével az oldalán, de a jófiúk melyiküket nyomják le először? Hát persze, hogy a jobbkezét. Egyszerűbb lenne egyből a főgenyára menni, de akkor hol maradna a látványos finálé? Ezek azonban olyasfajta negatívumok, amik nem feltétlenül tűnnek fel mindenkinek, pláne nem feltétlenül zavarnak mindenkit, részemről is inkább csak szőrszálhasogatás.

ghost1.gif

Amondó vagyok, hogy az Agents of S.H.I.E.L.D. szépen kinőtte magát. Levetkőzte a gyerekbetegségeit, és halad a maga útján, ráadásul a nem túl acélos nézettség ellenére az ötödik évadot is berendelték. És ugyancsak amondó vagyok, hogy ha fekszik nektek a képregényes műfaj, és akár hetiben, akár darálva valami popcorn sorozatra vágynátok, próbáljátok be. De legyetek türelemmel. Ezzel az egésszel nem azt akarom sugallni, hogy borzasztóak az epizódok abban a fent említett egy-másfél évadban, mert nekem azokat is megérte nézni, egyszerűen csak utólag visszagondolva annyival jobb most, mint amilyen volt. Elképzelni sem tudom, mit hoznak nekünk jövőre, vagy netán később, de remélem, hogy ez a színvonal marad, mert a magam részéről ezt nagyon szívesen elnézném még egy darabig.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3212532211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása