Sorozatajánló rovat: Hannibal 1. évad

2014/06/01. - írta: giskard reventlov

017-hannibal_poster.jpg

Egy sorozat, aminek nem Hannibal Lecter az igazi főszereplője, legalábbis ebben az évadban még nem.

Will Graham-nek (Hugh Dancy) van egy különleges képessége: könnyen tud azonosulni a gyilkosokkal, a tett helyszínét látva meg tudja állapítani, milyen módszerrel gyilkolnak, ezért az FBI felkéri, segítsen nekik felderíteni egy (majd idővel több) esetet. A probléma ott van, hogy ez a képesség áldás és átok egyben, mivel mentálisan annyira megviseli emberünket, hogy az esetek gyakorlatilag befészkelik magukat a mindennapjaiba, rémálmok, hallucinációk, időkiesések és alvajárás formájában. Ezért is ajánlják be dr. Lecterhez (Mads Mikkelsen), hátha tud neki segíteni.

Hugh Dancy-t én még nem láttam semmiben azelőtt, vagy, ha igen, akkor sem emlékszem rá. Ezért is volt meglepő számomra, hogy olyan mélységgel játssza ezt a különleges képességű karaktert, amit ritkán látni ismeretlen arcoktól. Az érzelmek olyan spektrumát vonultatja föl szinte jelenetről jelenetre, hogy komolyan azon csodálkozom: hol volt ez a srác eddig?

A címszerepet alakító Mads Mikkelsentől viszont tartottam egy kicsit. Nem a személyével volt bajom, inkább úgy éreztem, hogy dr. Lecter nekem már örökre Anthony Hopkins marad. Mégis az első pillanattól tökéletesen hozza a karakter lényegét: sugárzik róla az intelligencia, a járása, az egész tartása szinte nem is evilági, kifinomult, és rendkívül választékos a beszéde, egyszerűen briliáns alakítás. Egyszerre lenyűgöző és veszélyes.

Szinte csak jót tudok mondani a sorozatról. Remek az atmoszféra teremtés, tökéletes zeneválasztásokkal, nagyon tetszik a fényképezés is: van egy csomó hiperközeli, a jelenetváltások között pedig rendszeres a time-lapse felvétel (amiért a magam részéről odáig vagyok). Mind-mind csak hozzájárul a hangulathoz.

Szóval maximálisan csak ajánlani tudom, de a gyenge gyomrúak inkább hagyják ki.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr756253543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása