Éjsötét árnyék (Dark Shadows)

2014/06/02. - írta: giskard reventlov

057-dark_shadows_xlg.jpg

Barnabas Collins (Johnny Depp), akit egy boszorkány a viszonzatlan szerelem miatt vámpírrá változtatott, hirtelen a 70-es években találja magát, miután majdnem 200 évre bezárták egy koporsóba.

Sosem gondoltam, hogy egy ilyen alapfelállással Tim Burton nem tud mit kezdeni. Pedig nagyon az volt az érzésem, hogy ez történt sajnos.

Egyrészt ott van a családi szál, hogy a vámpír hogyan illeszkedik be és hogyan próbálja visszahozni családja régi fényét, de csak érintőlegesen, epizódszerűen foglalkoznak vele. Aztán ott van egy másik szál, hogy a gyerekek nevelőnőjében újra megtestesülni látja élete szerelmét, de szintén csak érintőleges. És van egy másik "szerelmi" szál, a boszorkányé, aki épp azért átkozta el, mert a férfi nem szerette viszont, de abban sincs igazi előrelépés. Nem hiába, sorozatból készült, ott, gondolom, több idő volt kidolgozni ezeket.

Viszont öröm volt látni Johnny Depp visszafogott játékát, nem tudom, ki hogy van vele, nekem már kicsit elegem volt belőle, hogy az utóbbi időben minden filmjében "dzsekkszperó". Érdemes felirattal nézni (már, ha valaki veszi a fáradtságot, és ezzel szeretné elütni az időt), még a szóhasználata is régies, remek az akcentusa és a hanghordozása, egyszóval ő jó volt.

A többiekről sajnos ez nem mondható el. Michelle Pfeiffer lassan múmiává aszalódik a sok plasztikától, az alakítása meg tizenkettő-egy-tucat, bárki más is eljátszhatta volna, Helena Bonham Carter meg lassan kötelező timburton-i kellékké degradálódik. Megkockáztatom, ha kihagyják a karakterét, észre se lehetne venni, maximum a film lenne rövidebb úgy negyed órával.

Egyszóval újabb kihagyott ziccer az egykor jobb napokat is megélt Burton mestertől. Talán jobban tenné, ha nem helyezné a stílusjegyeit a karakterek és a történet elé, már ami a fontossági sorrendet illeti. Aki egy olyan filmet letett az asztalra, mint például a Nagy hal, ahhoz ezek a mostani munkái méltatlanok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr566260902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása