Sorozatajánló rovat: Episodes

2015/03/22. - írta: giskard reventlov

133-episodes_ver2_xxlg.jpg

Sean (Stephen Mangan) és Beverly Lincoln (Tamsin Greig) egy brit sitcom forgatókönyvírói, és "civilben" házasok. Viszont egy partyn belebotlanak egy nagy amerikai tv-csatorna fejesébe (John Pankow), aki imádja a sorozatukat, és szerződést ajánl nekik, melynek értelmében meg kellene írniuk a széria amerikai remake-jét. A siker és jólét kecsegtető lehetőségével élve elutaznak Hollywoodba, megkapnak minden földi jót, amit csak szemük-szájuk kíván, de az "Álomgyárban" persze semmi sem az, aminek látszik: a csatorna átíratja velük az egész forgatókönyvet, megváltoztatják az alapkoncepciót, lecserélik a sorozat címét, beleszólnak minden apróságba, de legfőképp szerződtetnek a főszerepre egy olyan színészt, aki nem is lehetne messzebb a házaspár elképzelésétől. Matt LeBlanc-ot. És innentől kezdődik az ő kálváriájuk, egy olyan hullámvasút, amire álmukban sem gondoltak volna.

Insider sorozat Hollywoodról, a sorozatkészítésről, amiben Matt LeBlanc önmagát alakítja? Na jó, nem éppen önmagát, legalábbis nem azt a fickót, akire mi emlékszünk 10 évadnyi Jóbarátok után. Ennyi idő alatt az emberben kialakul egy kép az adott színészről, még ha tudjuk is, hogy a való életben nyilván másmilyen is lehet. Nos ez a Matt LeBlanc messze nem olyan, amilyennek gondoltuk. Mert ez a Matt LeBlanc egy kicsit (nagyon) s*ggfej. És piál. És minden nőt megfektet, akivel csak találkozik. Szóval ez a Matt LeBlanc leginkább a Jóbarátok Joey-jának a s*ggfej ikertestvére.

Szeretek minden olyasmit, ami betekintést nyújt az "Álomgyár" működésébe. Régebben azt gondoltam, jó lenne ott melózni, de az évek során rá kellett jönnöm, hogy ha valamire igaz a "nem mind arany, ami fénylik" örökérvényűsége, hát akkor Hollywoodra biztosan. És ez a sorozat pont ez elé tart görbe tükröt, rendkívül intelligens fekete komédiába oltva: a műmosolyok, a megjátszott kedvesség, az álságos hurráoptimizmus mind-mind pellengérre vannak állítva, az összkép pedig úgy szórakoztat, hogy közben kemény igazságokra tanít. És ez a maró gúny az, ami szerény személyemnek annyira tetszik.

Na meg a remek színészválasztás. Stephen Mangant már korábbról ismertem, ő alakítja ugyanis az egyik kedvenc íróm, Douglas Adams, Dirk Gently-történetei alapján készült sorozatban a címszerepet, és abban is remek. Szóval fel voltam készülve az alakítására, és nem is csalódtam.

Tamsin Greig pedig tökéletes partnere. Fantasztikus köztük a kémia, és szándékosan használom ezt a kifejezést, mert simán elhinném, hogy a való életben is házasok, ha nem tudnám, hogy nem azok. És ehhez nem csak a remek dialógusaik járulnak hozzá, hanem az is, ahogy viselkednek egymással. A csókjeleneteik például kifejezetten érzékiek, filmes/sorozatos viszonylatban ritkán látok ilyesmit, és talán épp ezért figyelek fel rá ennyire.

Matt LeBlanc viszont egyszerűen elképesztő. Nem mintha egy színészisten lenne, de ezt a karaktert tényleg nagyon jól alakítja. Mondjuk a Jóbarátok óta jónéhány kiló fölszaladt rá, de a sármja abszolút nem csorbult. Érdekes amúgy, hogy annyira hozzánőtt a fejemben (fülemben) Joey-hoz Holl Nándor szinkronhangja, hogy elképzelésem sem volt, milyen lehet Matt LeBlanc eredetiben. Hát azt hiszem, erre mondják, hogy bugyinedvesítő. Komolyan, férfiszemmel (füllel) is szexi ez a búgó hang, ha meg nő lennék, pláne szívesen hallgatnám. És ha nem festi a haját, hanem így őszül, akkor csak gratulálni tudok neki.

A mellékszereplőket nem sorolom fel, mert nem ismert arcok, viszont ez még nem jelenti azt, hogy ne lennének ugyanolyan jól megírva, és az alakításokba sem lehet belekötni. És igen, kapunk Jóbarátok-utalást is, de nem mondom el, hol, hogyan, és mikor.

Szóval, ha valakit érdekelnek a sorozatkészítés kulisszatitkai, és szereti a szarkasztikus fekete humort, ne adj isten Joey volt anno a kedvenc karaktere, akkor ezt minden további nélkül tudom ajánlani. De azért annyit még hozzátennék, hogy mivel a Showtime-on megy a sorozat odakint, ezért ha azt mondom "szókimondó", azt tényleg a szó legszorosabb értelmében gondolom. Szóval nem kevés f-betűs szó hangzik el benne.

És kivételesen két trailert kaptok, az egyik a sorozat tényleges előzetese, a másik pedig az, amivel engem megvettek maguknak, nevezetesen, hogy behívják Matt LeBlancot meghallgatásra Matt LeBlanc szerepére, zseniálisan abszurd.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr327291709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása