Sorozatajánló rovat: The Night Manager

2016/07/06. - írta: giskard reventlov

288-the-night-manager-poster.jpg

A brit titkosszolgálat emberei már évek óta Richard Roper, a gátlástalan fegyverkereskedő (Hugh Laurie) nyomában vannak, de folyton kicsúszik a markukból. Az áttörés lehetősége azonban nem várt helyről érkezik: beszervezik Jonathan Pine-t (Tom Hiddlestone), egy luxusszálloda éjszakai portását, akinek személyes érdeke fűződik Roper elfogásához.

John Le Carré elsőosztályú regényadaptációja, igazi brit minőségű kémthriller, egy hatórás antológiában.

the_night_manager_183305_878.jpg

Az eredeti regényt még nem olvastam, de gyakran futok bele a boltok polcain, szóval, ami késik, az nem jön időben. Abból persze hiányozna a fantasztikus színészi játék, de a történet önmagában is van annyira izgalmas és feszült, hogy látatlanban is megkockáztatom a "letehetetlen" jelzőt. A sorozatban felvázolt macska-egér játék ugyanis szinte az első pillanattól kiváltotta azt a számomra ismerős érzést, hogy azonnal nézném a következő részt.

the_night_manager_183629_857.jpg

De ez nem csak az olykor pattanásig feszült atmoszférának köszönhető, hanem a két főszereplő is nagyban hozzájárul. Hugh Laurie sokoldalú karakterszínész, elég, ha csak a Dr. House-ban nyújtott alakításából indulunk ki, de itt tényleg a tudása legjavát nyújtja, egyszerre kedvelhető és gyűlölhető. Az pedig, hogy sosem tudni, épp mire gondol, vagy mennyit tud a másik félről, valami elképesztően hihetővé, egyúttal rendkívül fenyegetővé teszi a jelenlétét. Tom Hiddlestone pedig elsőrangú partnere. Figurájának bizonytalanságát remekül ragadja meg, de hiteles abban is, hogy tudja: borotvaélen táncol, mégis kockára teszi az életét a nagyobb jó érdekében. Viszonylag szűk érzelmi spektrumon, finom eszközökkel, de rendkívüli hatásfokkal játszik, ez az a fajta karakterformálás, amit én igazán szeretek tőle látni.

the_night_manager_183808_851.jpg

Ilyen környezetben szinte magától értetődik, hogy a mellékszereplők is remekelnek, néhány ismerős arc is felbukkan közöttük, de maga a háttér is minőségérzetet sugall: a helyszínek, az épületek, a ruhák, a kocsik mind hibátlanul vannak összeválogatva, a zene pedig már tényleg csak az i-re teszi fel a pontot. Ha ismeritek John Le Carré regényeinek világát, és szeretitek, ha jó színészek brillíroznak a képernyőn, ezt a 6*60 percnyi kerek történetet bátran tudom ajánlani, már-már kötelező jelleggel.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr218870934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása