Suicide Squad - Öngyilkos osztag (Suicide Squad)

2016/08/10. - írta: giskard reventlov

293-suicide_squad_xxlg.jpg

Ha a világ egy emberi léptékeken túlmutató ellenféllel néz szembe, egy titkos kormányügynökség válogatott elitcsapatát vetik be. És bár szinte mindegyikük bír valamilyen különleges képességgel, a csapat tagjai korántsem hősök: elítélt bűnözők és őrültek, akik nem önszántukból vállalták az életveszélyes küldetést, hanem kényszerítették őket.

ápdételve a bővített változat miatt

sst020.jpg

A Marvel még 2008-ban mutatta be nekünk Vasembert, berúgva ezzel a képregényfilm-gépezet motorját. De a futószalag beindítása persze korábbról datálódik, akkoriban a Marvel is inkább különböző stúdióknak adogatta el a megfilmesítési jogokat. Gondolom, ez volt a megfelelő pénzügyi lépés ahhoz, hogy idővel saját filmes részleget nyithassanak. Erre a kis "történelemleckére" azért van itt most szükség, hogy lássuk, majd' 10 éve építgetik már a maguk kis univerzumát, adott szuperhősök különálló kalandjaival, hogy mára megfelelő alapozással összeereszthessék őket.

sst006.jpg

Ez az, ami a rivális képregény-birodalomnál, a DC-nél nincs meg. Későn kaptak észbe, és már csak meglovagolni tudják a népszerűségi hullámot, annak beindításáról lemaradtak, mint a borravaló. És ugyan próbálják menteni, ami menthető, de egyre kevésbé látszik úgy, hogy ez sikerül is nekik. Mert a Suicide Squad is ugyanattól a betegségtől szenved, mint a nem sokkal korábbi Batman v Superman: annyi történetszálat próbáltak meg a filmbe zsúfolni, amennyiből még plusz kettő kijött volna. Ez az egyik legfőbb hibája, de sajnos nem az egyetlen.

sst033.jpg

Egyfelől persze ott van a tény, hogy David Ayer író-rendező mindössze hat hetet kapott a forgatókönyvre, ami közel sem elég, a mérleg másik tálcájában viszont ott a másik tény, miszerint azt nyilatkozta, hogy a stúdió meghagyta neki a végső vágás jogát, azaz a mozikban vetített verzióért ő a felelős. Hogy ez miért baj? Mert a Suicide Squad nem egy koherens történet, csupán logikátlan, mindenfajta ok-okozati összefüggést nélkülöző, véletlenszerű jelenetek egymásutánisága. Azt nem tudom, hogy alapesetben mennyire kellett volna ziccernek lennie, de, hogy mint ilyet kihagyták, az biztos.

suicide-squad-6-1460315741.gif

Az egyes karakterek hátterét gyakorlatilag vázlatpontokra degradálták, és láthatóan aszerint kapták a vászonidőt, hogy mennyire ismert és/vagy népszerű a színész, aki alakítja őket. Így Will Smith és Margot Robbie figurája két különböző jelenetnyi előéletet is kap (plusz a játékidő előrehaladtával felbukkanó szegmensek), mégis semmivel sem tudunk meg róluk többet, mint azon társaikról, akiket mondjuk csak két-három mondattal (!) intéznek el. De az osztagnak van olyan tagja is, aki konkrétan azért szerepel a filmben, hogy az első akciójelenetben (nagyjából 5 perc után) meghaljon. Arra nem volt időnk, hogy megtudjuk, kicsoda és mit csinál, hogyan tudnánk azonosulni vele? A halála a világon semmit sem jelent a nézőnek.

sst024.jpg

A sötét oldalt meg annyira rejtélyesre próbálták venni, hogy az sem tiszta, mik is a céljai egyáltalán: a világ elpusztítása, vagy uralkodni az emberiségen? A kettő ugyanis eléggé kizárja egymást. A gonosz figura (vagy inkább figurák) trükkjei persze nem néznek ki rosszul, de hagy ne essek már hasra ettől a majd' 200 milliós költségvetést ismerve. Ennyi pénzből viszont illett volna, ha a végső összecsapásból többet látunk. Mert, hát értem én, hogy a szakadó eső, és az alulvilágítottság financiális szempontból megéri, de jobb bele sem gondolni, ez hogy nézhet ki a parasztvakító és tökfelesleges 3D-ben. És bár az általam látott előzetesek leginkább Joker figurájára lettek kihegyezve, az ő feltűnése minden alkalommal annyira random, és jelentés nélküli, hogy Jared Leto legyen bármilyen jó karakterszínész, nincs igazi lehetősége kibontakozni, és így a játéka is ripacskodássá silányul. Ez utóbbin pedig az amúgy is borzalmas szinkron csak tovább ront.

sst049.jpg

Nem nézhetetlen a Suicide Squad, de, hogy sok jót nem lehet elmondani róla, az is biztos. Vannak jelenetek, amelyekben magára talál, de sajnos ezeket nagyítóval kell keresni, a többségüket már a trailerek is ellőtték, így pedig a rengeteg negatívum simán uralja az összképet. Értem a DC álláspontját, nyilván addig szeretnék ütni a vasat, amíg forró, hiszen az emberek előbb-utóbb megunják a szuperhősdömpinget, de az már bebizonyosodott, hogy nem ez a mostani a helyes út. Ezért a filmért meg kár, mert ebben a formában nem több elpocsékolt két óránál.

Extended Cut

Alapesetben mi értelme egy bővített változatnak? Ha gyakorlatias szempontból nézzük, akkor belekerülhet olyasmi, amit a stúdió nem szeretett volna látni a mozis verzióban, például: vér, erőszak vagy meztelenség. Egy olyan film kapcsán azonban, mint amilyen a Suicide Squad is, pont arra használhatnák föl a plusz jeleneteket, hogy egységesebbé tegyék vele a végeredményt; hogy filmszerűbb legyen az élmény, ne csak random történetdarabok összessége.

Nos a megfogalmazásból már nyilván sejthetitek, hogy nem ez lett belőle. Oké, 13 perc nem túl sok, de okosan felhasználva akár elég is lehetett volna. Ehelyett mit kaptunk? Még néhány flashback-et, amik nyomokban Jokert tartalmaznak. És, hogy miért csak nyomokban? Egyrészt, mert a történet ívének szempontjából ezek a részek is jelentéktelenek, nem mélyítenek el semmit, másrészt viszont hiába van bennük Jared Leto kiváló alakításának ígérete, ez a film nem táptalaja annak, hogy ez ki is bontakozhasson. De legalább további majdnem negyed órán át csodálhatjuk Margot Robbie génlottónyertes pofiját és/vagy testét. Sovány vigasz.

Utólag újraolvasva a posztot, azt kell, hogy mondjam, kesztyűs kézzel bántam a filmmel. Nyilván bennem volt a negatív tapasztalat, azzal ültem le a bővített változat elé, de pont innen lett volna szép feljönnie. Ehelyett viszont sokkal jobban láttam a hibáit, és sokkal kevésbé tudtam koncentrálni az erősségeire. Konklúzió? Eredetileg azt mondtam rá, hogy nem nézhetetlen, most viszont már biztos vagyok benne, hogy számomra ez a mostani volt az utolsó megtekintés.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4010115644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása