Az alapító (The Founder)

2017/04/19. - írta: giskard reventlov

336-founder_ver2_xxlg.jpg

A The Founder nem a McDonald's alapításáról szól, akkor ugyanis Mac és Dick McDonald életének egy szakaszát követné nyomon. Nem, ennek az igaz történeten alapuló filmnek Ray Kroc a főszereplője, az utazóügynök, aki meglátta McDonald's étteremben rejlő lehetőséget, és országos franchise-t csinált belőle.

the_founder_113544_280.jpg

Amikor meghallottam a McDonald's nevet és megláttam a plakáton Michael Keatont, komolyan azt gondoltam, hogy kapunk egy életrajzi filmet az étterem alapítójáról. Pedig ha hihetünk a vásznon pergő eseményeknek, Ray Kroc egyszerűen csak elvette Mac és Dick McDonald ötletét. Igen, az ő elgondolása volt a franchise, és ő is virágoztatta fel. Ő vállalt kockázatot, és ő tartott ki a végsőkig, mert hitt a dologban. De, ha csak magát a tényt nézzük, hogy nem az övé az eredeti ötlet, akkor erre nemigen találunk jobb szót, mint, hogy lopás.

the_founder_113624_764.jpg

Éppen ezért nem tudunk azonosulni Ray Kroc figurájával, és ez a The Founder talán legnagyobb hibája. Egy olyan ember életútját láthatjuk, akinek állhatatossága ugyan inspirálhat minket, de a személyisége ettől még semmivel sem lesz szimpatikusabb. Ha ezt a tényt elfogadjuk már az elején, akkor nem fogunk unatkozni ebben a szűk két órában, mert minden más tényleg elég érdekes. Én magam szeretem az 50-es évek Amerikáját, és ami a környezetet illeti, a ruhák, a kocsik, a zenék, meg az egész sárgásbarna színvilág rendkívül autentikus. Michael Keaton pedig remek. Tehetséges karakterszínész, de a tőle megszokott manírokat, gesztusokat most nem veszi elő, helyette azonban még Ray Kroc hanglejtését is a megtévesztésig elsajátította (láthatjuk-hallhatjuk az úriembert archív felvételeken a stáblista alatt). Igazán elemében van, és jó nézni, ahogy játszik.

the_founder_113700_315.jpg

Átjön az üzenet arról, hogy ne adjuk fel az álmainkat, merjünk nagyot gondolni, és kitartani mellette, mert meghozza a gyümölcsét. Ugyanakkor az örök érvényű szabály, miszerint az üzletben mindenki ellenség, talán még az előbbinél is világosabban kirajzolódik a történetből.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7112436635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása