Hang nélkül (A Quiet Place)

2018/06/27. - írta: giskard reventlov

426-quiet_place_xxlg.jpg

Kirészletezhetném, csak hát pont minek, ha a film alapfelütése egyetlen mondatban összefoglalható: ha zajt csapsz, jön a szörny, és meghalsz. Ennyi ez, és nem több. Nem ismerjük meg részletesen sem a körülményeket, sem az előzményeket, így hát marad a fojtogató, klausztrofób atmoszféra, ami durván a székhez szegez másfél órára.

Csak ne próbáljunk meg agyalni rajta, mert előfordulhat, hogy rájövünk: a sztoriban nincs is több ennél, viszont hemzseg a logikai és/vagy dramaturgiai fehér foltoktól.

a spoiler jelen esetben a szükséges rossz

a_quiet_place_122434_472.jpg

A kezdő képsor blődsége, a gyerekszülés ténye, a százas szög a lépcsőben: amik csak úgy kapásból eszembe jutnak, azonban az sem elhanyagolható tény, hogy a szereplők időnként eléggé megkérdőjelezhető döntéseket hoznak, de igazából maga a narratíva is sántít.

a_quiet_place_122550_007.jpg

*** spoiler veszély ***

  • Mert értem én, hogy szükség van egy hatásos cold openre, azt viszont kizárt dolognak tartom, hogy felelősségteljes szülők épp a legkisebb gyereküket hagynák a sor végén kullogni, különösen úgy, hogy az előtte haladó nővére süket.
  • És hogy a fenébe került a lépcsőbe egy százas szög épp a hegyével fölfelé? És, ha már ott van, és a szennyes zsák is megakadt benne, miért nem jutott eszébe a nőnek visszamenni, és tenni ellene? Mert, ha később lenne jelentősége annak, hogy belelép (vagy legalább lépne bele a szörny is), igazából még akkor is elég béna húzás, de nem, láthatóan csak azért került bele a dolog a forgatókönyvbe, hogy legyen némi plusz fájdalom annak a szegény nőnek, mintha a szülés maga nem lenne elég.
  • És, ha már gyerekszülés: ki a franc vállalna még egy gyereket ilyen körülmények között? Nincs szó arról, hogy véletlenül "becsúszott", sőt, kvázi mintha az elvesztett kisfiút pótolnák vele. És addig még rendben van, hogy ebben a másfél órában működőképes, de ha a sztori nem arra fut ki, amire, akkor mi van? Azt a szegény kisgyereket még évekig igen nehéz lenne rávenni, hogy csendben maradjon.
  • Hogy honnan tudják a szülés dátumát napra pontosan, azt inkább ne firtassuk, de egy férj tuti, nem hagyja magára a feleségét, ha az bármelyik nap szülhet.
  • Na meg hát az sem mellékes, hogy gyakorlatilag egyetlen nap eseményeit látjuk, azaz nem tudjuk, hogyan élt ez a család eddig, de ebben a rövid időintervallumban azért eléggé felszálltak a szopórollerre.
  • És hát, ha eleve olyan szörnyekről van szó, amik ugyan vakok, de a hallásukkal remekül tájékozódnak, ne véletlenül jöjjünk már rá, hogy egy bizonyos frekvencia a gyenge pontjuk.

*** spoiler veszély vége ***

a_quiet_place_122802_096.jpg

Viszont mindeközben olyat láthatunk a vásznon, amit mostanában elég ritkán. Fantasztikus színészi játékot, a gyerekszereplőkkel egyetemben. John Krasinski nagyjátékfilmes rendezői debütálását, ami nem csak egy kezdőhöz képest van elképesztően profi módon összefogva. A végsőkig csúcsra járatott, és néhány szintén hatásos jump scare-rel fűszerezett feszültségkeltést. Egységes látványvilágot, amiből a szörnyek annak ellenére nem lógnak ki, hogy gyakorlatilag semmilyen magyarázatot nem kapunk a létezésükre.

a_quiet_place_122957_832.jpg

Az A Quiet Place a tökéletes példa arra, hogy egy remek ötletből bármit ki lehet hozni. Elképzelhető, hogy jobban is meglehetett volna írni, de azt hiszem, hogy az elsődleges szándék a szórakoztatás volt, ezt pedig minden további nélkül sikerült kipipálnia. És bár szívesen mondanám, hogy a legmegfelelőbb hely a megtekintésre egy sötét moziterem, azonban ha a hazai nachos-zabáló, kóla-szürcsölő, film-alatt-beszélgető, telefon-baszkuráló, szék-háttámla-rugdosó "kultúrközönségből" indulok ki, a "mindenütt jó, de legjobb otthon" örök érvényűsége sokkal helytállóbb megfogalmazás.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr614076857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása