A csempész (The Mule)

2019/03/31. - írta: giskard reventlov

471-mule_xxlg.jpg

A 90-es éveit taposó Earl Stone (Clint Eastwood), díjnyertes virágkertész mindig több időt töltött a növényei között, mint a családjával. A lánya és a volt felesége már szóba se áll vele, vagy, ha mégis, az igen hamar vitába torkollik. A vállalkozása azonban képtelen lépést tartani a technológiai fejlődéssel, Earl tönkre megy, a kertészetét elárverezik. Ekkor hullik az ölébe a lehetőség, "csomagot" kellene szállítania egyik városból a másikba. Earl először vonakodik elvállalni, idővel azonban ő lesz a mexikói Sinaloa kartell legmegbízhatóbb (és egyben legöregebb) drogfutárja.

the_mule_134744_390.jpg

Furcsa kettősséget hagyott bennem a The Mule. Egyfelől, mint minden Clint Eastwood-film kapcsán, elvárható egy bizonyos minőségi szint. Az idén 89-et betöltő Mester pedig szokás szerint biztos kézzel vezényli le ezt a majd' két órát, miközben a főszerepet is minden erőlködés nélkül, szinte már-már rutinból hozza. Másrészt azonban a sztori egy újságcikk alapján íródott, és ez látszik is rajta. A plakát nem hazudik, az inspired by... kifejezés tökéletesen helytálló, mert még ha nyomokban tartalmaz is valós történéseket, a The Mule sokkal inkább a képzelet szüleménye. Szórakoztató, amúgy hollywoodiasan, de nem annyira drámai, mint a trailer sugallja.

the_mule_134830_383.jpg

Ami az átlagos iparosmunkák közül kiemeli, az kétségtelenül Clint Eastwood személye. Nem csak a színészi-rendezői rutinja, nem csak az, ahogy a személyiségét beleviszi a karakterformálásába, hanem az is, hogy elképesztő, mennyire aktív ilyen közel a kilencedik X-hez. Egy élő legenda, akit minden alkalommal öröm nézni a vásznon. Na persze a casting ettől még önmagában is elég erős lenne, hozza is mindenki, ami elvárható, de Eastwood az, aki a hátán viszi az egész filmet, ő az összetartó kapocs, miatta nem hullik szét a kritikus szemmel kissé gyenge lábakon álló forgatókönyv.

the_mule_135054_167.jpg

Talán én is hibás vagyok abban, hogy a film nem ugrotta meg az elvárásaimat, azonban kivételesen nincs bajom ezzel, meg is mondom, miért. Rengeteg filmet láttam az évek során, de egyre kevésbé képesek igazán hatni rám. Számtalan oka van ennek, a mennyiségi mutatóktól kezdve, a minőségromláson (vagy minimum egysíkúvá váláson) át, a személyes ízlésvilágom változásáig sok minden befolyásol, ezt most nem részletezném ennél jobban. Azt azonban mindenképpen el kell ismernem, hogy Clint Eastwood továbbra is azon kevés emberek egyike, akinek a neve elég nekem ahhoz, hogy felvillanjon a fejemben a "látni kell"-jelzés. A neve egyfajta garancia, és nem csak az említett minőségi szintre, hanem arra is, hogy ha nem is lesz 100%-os az élmény (létezik olyan egyáltalán?), maga az időtöltés tartalmas. Azaz soha rosszabbat ennél. A hibái ellenére is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr614729425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása